Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιράν: «Οι απειλές ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι διεθνείς απειλές το μόνο που θα κάνουν είναι να «ενισχύσουν την αποφασιστικότητα του Ιράν» να συνεχίσει την πυρηνική πολιτική του διαμηνύει η Τεχεράνη.

«Οι δυτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι απατώνται στην προσπάθειά τους να εκτρέψουν τη βούληση του Ιράν, και ότι αυτού του τύπου οι ενέργειες θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης», ήταν το μήνυμα του Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του με την ευκαιρία της εθνικής ημέρας πυρηνικής ενέργειας.

Η ιρανική πυρηνική πολιτική έχει δεσμευτεί σε μια διαδρομή χωρίς επιστροφή, διεμήνυσε ο Ιρανός πρόεδρος επαναλαμβάνοντας ότι το Ιράν είναι μια πυρηνική χώρα, είτε οι εχθροί του συμφωνούν ή όχι. Επανέλαβε δε ότι η Τεχεράνη είναι κατά της ατομικής βόμβας, επικρίνοντας τις πυρηνικές δυνάμεις που διαθέτουν αυτό το όπλο και τώρα υπερασπίζονται τη μη διάδοση των πυρηνικών.

Οι κατηγορίες των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων εναντίον του Ιράν έχουν ως στόχο να δικαιολογήσουν τη διατήρηση των αποθεμάτων τους σε ατομικές βόμβες, σημείωσε. Δεν παρέλειψε, δε, να επιτεθεί στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το εβραϊκό κράτος «καθεστώς ανδρείκελο που κατέχει αποθέματα πυρηνικών όπλων, αλλά υποστηρίζεται από τους Δυτικούς».

«Αν θέλετε τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό, αφοπλιστείτε εσείς και αφοπλίστε και τους φίλους σας», τόνισε απευθυνόμενος στις δυτικές πυρηνικές δυνάμεις και κυρίως με αφορμή την υπογραφή της συνθήκης START από τους προέδρου των ΗΠΑ, Μπαρκάκ Ομπάμα και Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε επίσης τις χώρες που απειλούν το Ιράν ότι κάθε χέρι, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, που θέλει να πλήξει το Ιράν, θα κοπεί. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την αποκάλυψη μιας μακέτας μιας συσκευής φυγοκέντρισης 3ης γενιάς με ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου έξι φορές μεγαλύτερη από εκείνες της μονάδας της στο Νατάνζ.

Οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν την αντίδραση της Ουάσινγκτον. «Τα σχόλια δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αποδεικνύουν ακόμη περισσότερο πως παρά τις αρνήσεις του, οφείλουμε να συμπεράνουμε πως το Ιράν έχει βλαπτικές προθέσεις όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμά του», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

«Αν το Ιράν θέλει να γίνει πιστευτό από τη διεθνή κοινότητα όταν διαβεβαιώνει πως οι προθέσεις του είναι ειρηνικές σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά, τότε δεν έχει ανάγκη συσκευών φυγοκέντρησης τρίτης γενιάς. Συνεχίζει να δρα με τρόπο ώστε να ενισχύονται οι κατηγορίες εναντίον του, αυτός είναι ο λόγος που η διεθνής κοινότητα συνεχίζει το διάβημά της», συμπλήρωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε