Κόσμος

Ν.Κορέα: Έβγαλα την πρύμη της βυθισμένης κορβέτας

Το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας ανέσυρε την πρύμη της ναυαγισμένης κορβέτας του σήμερα Πέμπτη, τρεις εβδομάδας αφότου ναυάγησε μετά από έκρηξη για την οποία δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα εξήγηση.

 

Το τμήμα του σκάφους, από το οποίο θα αντληθεί το νερό, θα φορτωθεί σε φορτηγίδα και θα μεταφερθεί για επιθεώρηση σε ναυτική βάση.
 
Οι αρχές ελπίζουν ότι το τμήμα αυτό του ναυαγισμένου πολεμικού θα ρίξει φως στα αίτια της καταστροφής. Ειδικοί από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Σουηδία, συμμετέχουν ή παρακολουθούν την επιχείρηση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.
 
Το σκάφος βυθίστηκε κοντά σε θαλάσσια περιοχή την οποία διεκδικούν Βόρεια και Νότια Κορέα, την 26η Μαρτίου, στην Κίτρινη Θάλασσα. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις των δύο χωρών είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις το 1999, το 2002 και το 2009.
 
Τα 58 μέλη του πληρώματος της κορβέτας διασώθηκαν. Πέραν των 44 ναυτικών που εκτιμάται ότι πνίγηκαν, ανασύρθηκαν και άλλες δύο σοροί.
Ειδικοί έχουν εκτιμήσει ότι η έκρηξη της 26ης Μαρτίου ενδέχεται να οφείλεται σε βορειοκορεάτικη τορπίλη ή νάρκη–αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι εάν αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα ξεσπάσει πόλεμος Νότιας-Βόρειας Κορέας.
 
Επίσημα πάντως η Σεούλ δεν έχει επιρρίψει ευθύνες για το ναυάγιο στην Πιονγκγιάνγκ.
 
Ο νοτιοκορεάτης Λι Μιουνγκ-Μπακ κάλεσε να γίνει μια “πολύ αντικειμενική έρευνα” τα αποτελέσματα της οποίας δε θα μπορούν να αμφισβητηθούν, και υποσχέθηκε ότι θα λάβει “αμείλικτα μέτρα” σε βάρος όποιου ευθύνεται για το ναυάγιο.
 
Το επεισόδιο τορπίλισε τις ελπίδες άμεσης επανέναρξης των εξαμερών συνομιλιών για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, που είχαν διακοπεί πριν ένα χρόνο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Η επίθεση δεν θα είχε γίνει ποτέ αν το δείπνο ήταν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λευκού Οίκου που είναι ακόμα υπό κατασκευή»
Νέα ανάρτηση στο Truth Social έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού...
Ντόναλντ Τραμπ: «Η επίθεση δεν θα είχε γίνει ποτέ αν το δείπνο ήταν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λευκού Οίκου που είναι ακόμα υπό κατασκευή»
Ανησυχία για την ασφάλεια του βασιλιά Καρόλου στην επερχόμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στο δείπνο του Λευκού Οίκου
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρις Φιλπ, δήλωσε ότι το ταξίδι πρέπει «οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί», καθώς δεν πρέπει να επιτραπεί η βία να εμποδίσει τη συνέχιση των διπλωματικών σχέσεων
Ο βασιλιάς Κάρολος και ο Ντόναλντ Τραμπ
Η «προφητική» πρόβλεψη της Καρολάιν Λέβιτ στο δείπνο των ανταποκριτών - «Θα πέσουν πυροβολισμοί»
«Θα είναι αστεία, θα είναι διασκεδαστική, θα υπάρξουν μερικοί πυροβολισμοί που θα πέσουν απόψε στο δωμάτιο» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου λίγη ώρα πριν την επίθεση
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ λίγη ώρα πριν τους πυροβολισμούς
Οι αντιδράσεις των ξένων ηγετών για τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου - «Πλήρης υποστήριξη» στον Τραμπ
«Κάθε επίθεση εναντίον των δημοκρατικών θεσμών ή εναντίον της ελευθερίας του Τύπου πρέπει να καταδικάζεται με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα», δήλωσε ο Στάρμερ
τραμπ