Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέες ταραχές στο Κιργιστάν, 2 νεκροί – Ακυρώθηκαν οι εκλογές, πρόεδρος η Οτουμπάγιεβα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (REUTERS)
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (REUTERS)

Δυο νεκροί και 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός ταραχών που ξέσπασαν στο Κιργιστάν και συγκεκριμένα στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, προπύργιο του έκπτωτου προέδρου Μπακίγεφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας οι τραυματισμοί οφείλονται κυρίως σε σφαίρες, πέτρες και κτυπήματα από ρόπαλα. Κατά την προσωρινή κυβέρνηση, οι συνεχιζόμενη αναταραχή οφείλεται στους «ανθρώπους του Μπακίγεφ».

Από τις αρχές Απριλίου που σημειώθηκαν οι αιματηρές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Μπακίγεφ περίπου 100 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 1.500 τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια.

Την ίδια στιγμή, η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να εμπιστευθεί τις αρμοδιότητες του προέδρου της χώρας στην επικεφαλής της, την πρωθυπουργό Ρόζα Οτουμπάγιεβα, για μια μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011, ακυρώνοντας ταυτόχρονα και τις προαναγγελθείσες για τον Οκτώβριο προεδρικές εκλογές.

«Η Ρόζα Οτουμπάγιεβα διορίστηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κιργιστάν για μια μεταβατική περίοδο που θα φτάσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών της προσωρινής κυβέρνησης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αντίθετα, ο διορισμός της πρωθυπουργού πρέπει να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα, το οποίο θα γίνει στις 27 Ιουνίου ημέρα κατά την οποία οι Κιργίζιοι θα κληθούν επίσης να ψηφίσουν και για το νέο Σύνταγμα της χώρας τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε