Κόσμος

Ιράν: Ακύρωση της συμφωνίας για το ουράνιο αν…

Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετήσει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, το Ιράν απειλεί να ακυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα με την Τουρκία και τη Βραζιλία για να την ανταλλαγή ουρανίου.

Η Τουρκία και η Βραζιλία έχουν προτείνει την αναστολή της επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν εξαιτίας της συμφωνίας, όμως οι επικριτές της τη θεωρούν μία απλή τακτική για να αποφύγει ή να καθυστερήσει η Τεχεράνη τις νέες κυρώσεις εις βάρος της.

Παρά τη συμφωνία, η Ουάσινγκτον έχει δημοσιοποιήσει ένα σχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων, στις οποίες έχουν συμφωνήσει όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων.

«Αν η Δύση υιοθετήσει μία νέα απόφαση κατά του Ιράν, δεν θα δεσμευόμαστε πλέον από την ανακοίνωση της Τεχεράνης και η μεταφορά ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό θα ακυρωθεί», δήλωσε ο βουλευτής Μοχαμάντ Ρεζά Μπαχονάρ, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Mehr.

«Οι μεγάλες δυνάμεις σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία για το Ιράν και είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να επιβάλουν τέταρτο γύρο κυρώσεων εις βάρος του», πρόσθεσε.

Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε Ιράν, Βραζιλία και Τουρκία προκάλεσε αντιδράσεις και ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Και ο Μπαράκ Ομπάμα φρόντισε να την εκφράσει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες τόσο του ίδιου όσο και του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάθιο Λούλα ντα Σίλβα να μεσολαβήσουν για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν. Ο Ομπάμα δήλωσε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι η στάση του Ιράν δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Επεσήμανε δε τη συνεχή άρνηση της Τεχεράνης να συζητήσει το θέμα με τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ερντογάν, πάντως, κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έλλειψη αξιοπιστίας έναντι του Ιράν μόλις ανακοινώθηκε ότι θα συζητηθούν και νέες αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Στο μεταξύ και παρά τις προωθούμενες από τις ΗΠΑ κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν, ο πρώτος πυρηνικός σταθμός του Ιράν θα είναι έτοιμος τον Αύγουστο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σεργκέι Κιριγιένκο, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rosatom.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κρεμλίνο κατά Ζελένσκι: «Προσπαθεί να δείξει στους Ευρωπαίους ότι είναι πολύ γενναίος στρατιώτης»
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα ότι «οι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης πρέπει να γνωρίζουν που βρίσκονται τα καταφύγια γιατί θα χρειαστούν αν συνεχιστεί ο πόλεμος»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Άνδρας «μπούκαρε» σε σπίτι στην Ινδία και αποκεφάλισε με φτυάρι ένα 5χρονο μπροστά στην μητέρα του
Τον άνδρα ξυλοκόπησαν οι χωρικοί που έφτασαν στο σπίτι μετά τα ουρλιαχτά της μητέρας και εκείνος αργότερα υπέκυψε στα τραύματα αφήνοντας την τελευταία του πνοή στον δρόμο προς το νοσοκομείο
Το 5χρονο αγόρι στην Ινδία
Πάνω από 500 drones και 40 πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της στην Ουκρανία - Ανάμεσα στους 4 νεκρούς, μία 12χρονη
67 άνθρωποι τραυματίστηκαν συνολικά, ανάμεσά τους και παιδιά - Καταστράφηκαν πολυκατοικίες, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν κάτω από τα συντρίμμια
Πολυκατοικίες
19