Κόσμος

Ινδία: Ταραχές μετά την καταδίκη ενός γκουρού για βιασμό – Τουλάχιστον 29 νεκροί, 200 τραυματίες

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες ταραχές που ξέσπασαν στο κρατίδιο Χαριάνα της Ινδίας, μετά την καταδίκη ενός γκουρού για τον βιασμό δύο γυναικών, με αποτέλεσμα χιλιάδες υποστηρικτές και μαθητές του να βγουν στους δρόμους για να διακηρύξουν την αθωότητά του.

Ο Γκουρμίτ Ραμ Ραχίμ Σινγκ, ο επικεφαλής της Ντέρα Σάτσα Σάουντα, μιας οργάνωσης που προωθεί την κοινωνική και πνευματική ευημερία, κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό δύο γυναικών το 2002 στην πόλη Σίρσα της βόρειας Ινδίας.

Μαθαίνοντας την καταδίκη, οι υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους και επιτέθηκαν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε βενζινάδικα και σε βαν τηλεοπτικών σταθμών σε διάφορες πόλεις των κρατιδίων Παντζάμπ και Χαριάνα. Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Πανσκούλα, όπου διεξαγόταν η δίκη και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν στη Χαριάνα.

INDIA

“Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τις ταραχές με κάθε τρόπο αλλά οι διαδηλωτές ήταν εκτός ελέγχου”, τόνισε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Χαριάνα, Μανοχάρ Λαλ, στο πρακτορείο Reuters. Πρόσθεσε ότι όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και “λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια”.

INDIA

Δεκάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στην Πασκούλα όπου περίπου 500 στρατιώτες αναπτύχθηκαν για να αποκαταστήσουν την τάξη. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται ένας άνθρωπος αιμόφυρτος, πιθανότατα νεκρός, πεσμένος στη μέση ενός δρόμου.

“Η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο” είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Ρατζίβ Μεχρίσι.

Στα ρεπορτάζ που μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά κανάλια φαίνονται οι σκηνές χάους έξω από ένα νοσοκομείο στην Πανσκούλα, όπου νοσηλευτές μεταφέρουν βιαστικά τους τραυματίες, από τα ασθενοφόρα σε φορεία και αναπηρικά αμαξίδια. Από μια άλλη συνοικία της πόλης υψώνεται πυκνός καπνός.

Ο Σινγκ υποστηρίζει ότι έχει εκατομμύρια πιστούς. Πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι χωρικοί, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι προσελκύονται από τα προγράμματα αρωγής που προωθεί η οργάνωσή του, όπως παροχή βοήθειας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ποινή που θα του επιβληθεί την Δευτέρα. Με βάση το κατηγορητήριο, η μικρότερη ποινή που αντιμετωπίζει είναι η επταετής κάθειρξη.

Εκτός από τις κατηγορίες για βιασμό, οι αρχές έχουν ξεκινήσει και μια άλλη έρευνα σε βάρος του “γκουρού”, καθώς φέρεται ότι έπεισε 400 άνδρες πιστούς να υποβληθούν σε ευνουχισμό. Μεταξύ άλλων φέρεται ότι τους υποσχόταν ότι με τον τρόπο αυτό θα προσέγγιζαν τον θεό.

Ο Σινγκ, ένας μεγαλόσωμος, γενειοφόρος άνδρας ο οποίος έχει γράψει σενάρια και έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες δράσης που γύρισε μόνος του, αρνείται τις κατηγορίες. Κάλεσε πάντως τους πιστούς του, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, να παραμείνουν ήρεμοι. Ωστόσο ένας από τους συνηγόρους του, ο Α.Κ. Ντιρ, είπε ότι ο πελάτης του είναι αθώος και οι υποστηρικτές του έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την οργή τους.

Ταραχές σημειώθηκαν επίσης στο Παντζάμπ, το Νέο Δελχί και το γειτονικό κρατίδιο Ρατζαστάν. Υποστηρικτές του Σινγκ πυρπόλησαν λεωφορεία και δύο άδεια βαγόνια τρένων στην πρωτεύουσα.

Περίπου 1.000 μέλη της οργάνωσης Σάτσα Σάουντα συνελήφθησαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κινδυνεύει με πρόστιμο επειδή ψάρεψε χωρίς άδεια μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Ο Ντέιβιντ Λάμι παραδέχθηκε «διοικητική παράλειψη» μετά από ψάρεμα με τον Τζέι Ντι Βανς – ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 λιρών
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ψαρεύει με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμ
Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Τραμπ με τους Ευρωπαίους ηγέτες – Μακρόν, Μερτς και Ζελένσκι θέτουν τους όρους τους πριν από τη σύνοδο στην Αλάσκα
Μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβαν ότι μόνο οι ουκρανικές αρχές θα αποφασίσουν για τα εδαφικά ζητήματα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων Ζαν-Νοέλ Μπαρό και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκόρνου συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία 4
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: «Ψηνόμαστε ζωντανοί» – Ο καύσωνας και η ξηρασία τροφοδοτούν τις φλόγες σε Μεσόγειο και Βαλκάνια
Η Μεσόγειος και τα Βαλκάνια φλέγονται, με χιλιάδες πυροσβέστες να δίνουν μάχη σε ακραίες συνθήκες καύσωνα και ξηρασίας, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40°C και η κλιματική κρίση εντείνει τον κίνδυνο πυρκαγιών
Ένα ελικόπτερο ρίχνει νερό σε μια πυρκαγιά στην Πορτογαλία 1
Ελβετία: Δωρεάν οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Γενεύη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης
Αντιμέτωπο με ένα ιστορικό ρεκόρ όζοντος και συνθήκες καύσωνα, το καντόνι της Γενεύης καθιστά δωρεάν τις δημόσιες συγκοινωνίες, προκειμένου να ενθαρρύνει τους κατοίκους να αφήσουν το αυτοκίνητό τους στο γκαράζ
Η σημαία της Ελβετίας