Κόσμος

Η Αυστραλία νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων

Η Γερουσία της Αυστραλίας υπερψήφισε σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων. Ίσως τεθεί σε ισχύ ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Οι Αυστραλοί ενέκριναν κατά συντριπτική πλειοψηφία τον γάμο ομοφυλοφίλων σε δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη με την υποβολή ψήφων μέσω ταχυδρομείου και διενεργήθηκε από την εθνική στατιστική υπηρεσία. Το νομοσχέδιο πέρασε εύκολα από τη Γερουσία με 43 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά. Οι βουλευτές απέρριψαν τις προσπάθειες των συντηρητικών να επιτρέψουν σε όσους αντιτίθενται για θρησκευτικούς λόγους να αρνούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ζευγάρια προσώπων του ίδιου φύλου.

Οι συντηρητικοί βουλευτές πίεζαν για την ευρεία προστασία όσων αντιτίθεται για θρησκευτικούς λόγους μεταξύ των οποίων ανθοπώλες, αρτοποιούς και μουσικούς, να αρνηθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ζευγάρια προσώπων του ίδιου φύλου.

Ωστόσο, τροπολογίες που έδιναν το δικαίωμα σε όσους τελούν γάμους να αρνηθούν να επισημοποιούν τις ενώσεις μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και που επέτρεπαν σε εταιρίες τροφοδοσίας που είναι αντίθετες σε αυτούς του γάμους να αρνούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε γαμήλιες δεξιώσεις είτε καταψηφίστηκαν είτε αποσύρθηκαν κατά τη διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Γερουσία.

«Ναι» στον γάμο ομοφυλοφίλων στην Αυστραλία

«Οι Αυστραλοί ψήφισαν υπέρ της μείωσης των διακρίσεων, όχι της επέκτασής τους και εμείς, η Γερουσία, σεβαστήκαμε αυτή την ψήφο, απορρίπτοντας τις τροπολογίες που στόχο είχαν να επεκτείνουν τις διακρίσεις ή να ανατρέψουν την ισότητα στον γάμο», δήλωσε στο κοινοβούλιο η γερουσιαστής των Εργατικών Πένι Γουόνγκ, που καταψήφισε όλες τις τροποποιήσεις.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην κάτω Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Οι συντηρητικοί βουλευτές ευελπιστούν να πιέσουν εκ νέου για την προσθήκη μέτρων που θα εξαιρούν όσους αντιτίθενται στο γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου από την ισχύουσα νομοθεσία περί διακρίσεων.

«Δεν νομίζω ότι κάναμε αυτές τις αλλαγές με ένα τρόπο που να προωθεί πλήρως τα δικαιώματα», δήλωσε ο γερουσιαστής Ματ Κάναβαν από το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Μάλκολμ Τέρνμπουλ – Φιλελεύθεροι και Εθνικό Κόμμα – και το βασικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχουν πει ότι θέλουν ο νόμος να περάσει από τη βουλή έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Εάν περάσει η νομοθεσία, όπως αναμένεται, η Αυστραλία θα γίνει το 26ο κράτος που θα νομιμοποιήσει το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, σε μια ιστορική εξέλιξη για μια χώρα όπου σε ορισμένες Πολιτείες η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα έως το 1997.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1