Οικονομία

Σήμερα κληρώνει για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από την εφορία

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα πριν από μερικές ημέρες στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα επεκταθούν και για χρέη προς το Δημόσιο.

Πρωτοκλασάτα στελέχη να ζητούν να υπάρξει νομοθετική διάταξη που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και αντιδρούν σε μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία. .

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η διάταξη που θα επεκτείνει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία θα ενσωματώνονταν στο πολυνομοσχέδιο – γίγας με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Αργά χθες το βράδυ πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να πάει λίγο πιο πίσω. Να κατατεθεί δηλαδή με τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του μήνα. Και αυτό γιατί όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών η διάταξη δεν είναι ακόμα έτοιμη καθώς εκτός από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να τροποποιηθεί και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες σήμερα ή το αργότερο αύριο θα μάθουμε τις ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια είναι πιθανόν να μην προλάβουν να συμπεριλάβουν τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή εντός της ημέρας ή το αργότερο μέχρι αύριο Τετάρτη.

Για να επεκταθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο απαιτείται η τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.. Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες εκποίησης της ακίνητης περιουσίας χιλιάδων εκ των φορολογουμένων αυτών. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εφαρμογή της ψηφισμένης διάταξης που προβλέπει ότι σε κάθε πλειστηριασμό ακινήτου οφειλέτη του Δημοσίου ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται πλέον η εμπορική αξία και όχι η αντικειμενική η οποία σε πολλές περιοχές είναι μεγαλύτερη από τις τιμές της αγοράς, η διάταξη αυτή θα έχει ως συνέπεια τα ακίνητα χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου να βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί και να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Δεδομένου μάλιστα ότι στον ΚΕΔΕ δεν προβλέπεται εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η ψήφιση της παραπάνω διάταξης θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου να χάνουν την κύρια κατοικία τους για τους φόρους που άφησαν απλήρωτους στην εφορία.

Ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου των 600 σελίδων η ομάδα βασικών διαπραγματευτών της κυβέρνησης είχε χθες το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Του Θανάση Παπαδή

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
4 «μνηστήρες» για την Ακτή Βουλιαγμένης - Κατατέθηκαν οι προσφορές για μακροχρόνια μίσθωση
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η εκμίσθωση, για 20 έτη με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 10 έτη, της μοναδικής διαθέσιμης προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση οργανωμένης παραλίας στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
Η Ακτή Βουλιαγμένης
Παπαθανάσης: Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης στα 22,4 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις απορρόφησης μεταξύ των 27 κρατών - μελών της ΕΕ.
Ο Νίκος Παπαθανάσης
ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 1.5.2026 για την έναρξη της Α’ φάσης ψηφιακού δελτίου αποστολής για τους ελαιοπαραγωγούς
Η νέα ημερομηνία που ανακοίνωσε το υπουργείο και η ΑΑΔΕ διευκολύνει τους ελαιοπαραγωγούς – αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, προσφέροντάς τους περισσότερο χρόνο προετοιμασίας
REUTERS
Κύκλοι υπουργείου Ενέργειας: Δικαίωση Μητσοτάκη η πρόταση της Κομισιόν για αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών με σκοπό τη μείωση των λογαριασμών και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας
Η ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος, η υποδομή δικτύων, θα εκσυγχρονιστεί και θα επεκταθεί ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης