Κόσμος

Ελπίδες για εμφάνιση του δελφινιού του ποταμού Γιανγκτσέ

Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα ή Lipotes vexillifer, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, χαρακτηρίστηκε «λειτουργικά εξαφανισμένο».

Ωστόσο μία πρόσφατη εικόνα της εδώ και καιρό εξαφανισμένης «Θεάς του Γιανγκτσέ» όπως την αποκαλούν, δημιούργησε ελπίδες για την επανεμφάνιση του είδους, καθώς ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας ανακτά την οικολογική του βιωσιμότητα.

Αν και πολλοί θεωρούσαν ότι το μοναδικό στο είδος του δελφίνι εξαφανίσθηκε στην άγρια φύση, ορισμένοι περιβαλλοντικοί επιστήμονες δεν σταμάτησαν ποτέ να πιστεύουν ότι κάπου κατά μήκος των τεράστιων εκβολών του τρίτου μεγαλύτερου ποταμού στον κόσμο μερικά εναπομείναντα μέλη του σπάνιου αυτού είδους ενδεχομένως να έδιναν μάχη για την επιβίωσή τους, μακριά από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κινεζικός Οργανισμός για την Προστασία της Βιοποικιλότητας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πράσινης Ανάπτυξης ( CBCGDF) έδωσαν στη δημοσιότητα μία φωτογραφία με ένα δελφίνι ίδιο με εκείνο του ποταμού Γιανγκτσέ τραβηγμένη τον περασμένο μήνα σε ένα τμήμα του ποταμού στην ανατολική επαρχία Ανχούι. Επίσης, καιρό τώρα κυκλοφορούσαν φήμες για αλιείς που ψάρευαν στον ποταμό ότι έβλεπαν κάποια θηλυκά γαλαζιογκρί θηλαστικά. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για ένα ζωντανό δείγμα του σπάνιου αυτού είδους.

Παρότι οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν είναι φρόνιμο να αναγνωρισθεί ευκρινώς σε μία φωτογραφία ένα σπάνιο είδος χωρίς περαιτέρω στοιχεία, διευκρινίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να χαρακτηρισθεί το είδος «εξαφανισμένο». Εδώ και τρία χρόνια ο Οργανισμός Πράσινης Ανάπτυξης ( CBCGDF) πραγματοποιεί ειδικές περιηγήσεις στον ποταμό Γιανγκτσέ προκειμένου να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τα πανέμορφα αυτά δελφίνια του γλυκού νερού.

Τον Μάιο του 2017 αρκετοί περιηγητές επιβεβαίωσαν ότι είδαν με τα μάτια τους το κομψό θηλαστικό. Το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ δεν ζει μόνο του, υποστηρίζουν οι ειδικοί, επομένως εάν εντοπίσθηκε κάπου ένα, πιθανόν εκεί κοντά να ζουν και άλλα καθώς τα τελευταία χρόνια μετά τις εντατικές προσπάθειες των αρχών, τα νερά και το οικοσύστημα του ποταμού έχουν βελτιωθεί θεαματικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να διατηρηθεί το είδος στον ποταμό πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, όπως η μείωση του θορύβου που επηρεάζει σοβαρά τα δελφίνια τα οποία ακολουθούν τα σόναρ. Επίσης θα πρέπει να απαγορευτούν αυστηρά οι καταστρεπτικές μέθοδοι αλιείας, όπως οι λυχνίες υψηλής τάσης, τα μακριά δίχτυα βυθού καθώς και οι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Οι τιμωρίες θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρές προκειμένου να προστατευθούν τα δελφίνια αλλά και η λεία τους. Το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ είναι ένα θηλαστικό που αναπνέει με τους πνεύμονες. Εάν χτυπηθεί από ηλεκτρισμό μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του και να πνιγεί.

Κρύβονται σε ανεξερεύνητα, ήρεμα νερά

Τη δεκαετία του 1980 περίπου 42 οικογένειες δελφινιών αποτελούμενες από 300 μέλη, ζούσαν κατά μήκος του ποταμού Γιανγτσέ. Οι επιστήμονες διατείνονται ότι τα έξυπνα θηλαστικά κρύβονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις βιομηχανίες που ρίχνουν τα απόβλητά τους στον ποταμό προκειμένου να επιβιώσουν ήσυχα σε κάποια ανεξερεύνητα, ήρεμα νερά.

Το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ είναι μοναδικό στο είδος, ζει στον μεσαίο και κάτω ρου του μεγάλου αυτού ποταμού όπου άκμασε για πάνω από 20 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι που η βιομηχανική αλιεία και η έκρηξη των μεταφορών τις τελευταίες δεκαετίες το ώθησε στα όρια της εξαφάνισης. Στην αρχαιότητα, το υδρόβιο θηλαστικό θεωρείτο μια θεά που προστάτευε τους ψαράδες και τους ναυτικούς που ταξίδευαν κατά μήκος των 1.700 χλμ του ποταμού από την κεντρική Κίνα μέχρι τον Ειρηνικό. Στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ έχει χαρακτηρισθεί «κρίσιμα απειλούμενο, ενδεχομένως εξαφανισμένο».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η παρακολούθηση, η προστασία, η αναζωογόνηση και η αποκατάσταση της οικολογίας του ποταμού Γιανγκτσέ και των φυσικών οικοτόπων θα πρέπει να είναι βασική αποστολή στην Κίνα για τα επόμενα 50 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ρώμη προετοιμάζεται για το κονκλάβιο: Καρδινάλιοι «ροκ σταρ», φήμες, τιραμισού και καρμπονάρες πριν την εκλογή του νέου Πάπα
Οι εκλέκτορες καρδινάλιοι κουτσομπολεύουν σε καφέ και εστιατόρια υπό το άγρυπνο βλέμμα των δημοσιογράφων - Μερικοί εκμεταλλεύονται την παρουσία των ΜΜΕ
καρδινάλιος Fernando Natalio Chomali Garib
Σκληρό «μπραντεφέρ» Ντόναλντ Τραμπ και Χάρβαρντ - «Δεν θα λάβει καμία νέα δημόσια χρηματοδότηση»
Ξεκίνησε τις εκκλήσεις για δωρεές ο πρόεδρος του πανεπιστημίου - Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει οι αρχές να αποκτήσουν δυνατότητα ελέγχου στις διαδικασίες εγγραφών φοιτητών, πρόσληψης εκπαιδευτικών, αλλά και προγράμματά του
Ντόναλντ Τραμπ
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας