Κόσμος

Στη γραμμή… Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα

- Επιμένει προκλητικά η ΠΓΔΜ λίγα 24ωρα μετά την πρόσκληση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ - «Διακρίναμε τι εννοούμε Μακεδονία εμείς και τι εννοούν Μακεδονία στην Ελλάδα» δήλωσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ - «Οι Έλληνες έκαναν λιγότερα, εκείνοι δεν χρειάζεται να αλλάξουν κάτι» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ - Πάρτι σε 15 πόλεις κάνει το Σάββατο η κυβέρνηση για να γιορτάσει την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ!

Ο Ζόραν Ζάεφ, στις δυο μέρες παραμονής του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου η ΠΓΔΜ πήρε την πολυπόθητη -για την ίδια- πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία, δεν σταμάτησε να μιλά για τη “Μακεδονία”, για τον “μακεδονικό λαό”. Ξέχασε τη FYROM, ξέχασε και τη “Βόρεια Μακεδονία”. Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη Μακεδονική γλώσσα» τόνισε ο Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο European Western Balkans. Μια συνέντευξη πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντηση των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο, στις αρχές της εβδομάδας.

«Έχουμε ένα δημοψήφισμα να κερδίσουμε, μετά να κάνουμε τη συνταγματική αλλαγή και ακολούθως να εγκριθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Πιστεύω ότι στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα είμαστε και επίσημα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» τόνισε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες

Όταν ρωτήθηκε για τις προσδοκίες που έχει σχετικά με το δημοψήφισμα που θα γίνει στη χώρα του στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, ο Νικολά Ντιμιτρόφ δεν… κράτησε το στόμα του.

«Θα είμαι πολύ ανοιχτός, πιστεύω ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τη συμφωνία γιατί καλύπτει το πιο ευαίσθητο σημείο, το οποίο αφορά στο ποιοι είμαστε και τι γλώσσα μιλάμε. Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα. Καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο να διαχωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά και το τι εννοούμε όταν λέμε Μακεδόνας στην Μακεδονία και τι εννοούν στην Ελλάδα όταν λένε Μακεδονία και Μακεδόνες. Με πολλούς τρόπους είναι ένα τέλος εποχής για τους Μακεδόνες, γεμάτο προκλήσεις και ερωτήματα», ήταν η απάντησή του.

Κατά τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, το θέμα είναι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα και ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Αν, όπως είπε, θα αναγνωρίσει την ιστορική ευκαιρία. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος και πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο πατριωτικό καθήκον για καμία κυβέρνηση στη χώρα από το να δημιουργήσει αυτή την ευκαιρία.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε προαπαιτούμενο κλειδί για την Αθήνα το erga omnes. «Δεν ήταν εύκολο για αυτούς» είπε αλλά αυτό που τόνισε στη συνέχεια προκαλεί αίσθηση. «Αυτοί (η Ελλάδα) έκαναν λιγότερα, φυσικά, δεν χρειάζεται να αλλάξουν τίποτα από την πλευρά τους. Εμείς κάναμε περισσότερα, αλλά κερδίζουμε και περισσότερα».

Επανάλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια δεν υπάρχει Plan B σε περίπτωση ήττας στο δημοψήφισμα.

Πηγή: European Western Balkans

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προκλητικός Φιντάν: Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης θέλουν να λύσουν τα προβλήματα, αλλά υπάρχει ο Δένδιας και το πολιτικό κόστος
Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν η Τουρκία «θα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»
Χακάν Φιντάν
Το Μπάκιγχαμ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με την βρετανική αστυνομία σε έρευνες για τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
Η αστυνομία εξετάζει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το 2010 ο Άντριου έδωσε στον Τζέφρι Επστάιν απόρρητες εκθέσεις, ενώ ο Αμερικάνος έστειλε μια γυναίκα στην κατοικία του τότε πρίγκιπα
Ο πρώην πρίγκιπας Άντριου
Εργάτης της Ford αποκάλεσε «προστάτη παιδεραστών» τον Τραμπ και δεν απολύθηκε - Αναφερόταν στην υπόθεση Επστάιν
Ο Τραμπ βρέθηκε στο εργοστάσιο συναρμολόγησης F-150 όταν ο εργάτης τον φώναξε «προστάτη παιδόφιλων» και ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε υβριστικά, κάνοντας χυδαία χειρονομία
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται ένα κέντρο παραγωγής της Ford στο Ντίαρμπορν του Μίσιγκαν