Πολιτική

Βίτσας: Βρέθηκε ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό – Όλα όσα προβλέπει η συμφωνία με την Γερμανία

"H Ελλάδα και η Γερμανία δηλώνουν ρητά ότι στηρίζουν την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση", επισημαίνει με δήλωσή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, με αφορμή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις επιμέρους πτυχές της Πολιτικής Συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στη συνάντηση που είχαν η Ανγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πέδρο Σάντσεθ στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει ο κ. Βίτσας, στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει ανταλλαγή επιστολών των αρμόδιων υπουργών για θέματα Μετανάστευσης της Γερμανίας και της Ελλάδας, στις οποίες θα επισυνάπτεται διμερής «Διοικητική Διευθέτηση».

Ως προς το περιεχόμενο των επιστολών και της διμερούς «Διοικητικής Διευθέτησης» Γερμανίας-Ελλάδας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει:

1. Στο πλαίσιο των επιστολών:

– Ελλάδα και Γερμανία δηλώνουν ρητά ότι στηρίζουν την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση.

– Ελλάδα και Γερμανία δεσμεύονται να στηρίξουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης επί του νέου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου εντός του 2018 επί τη βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθύνης.

– Σε περίπτωση κρίσης, η Γερμανία δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και να στηρίξει την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα μέσω θετικών δράσεων – π.χ. αναπτυξιακών προγραμμάτων – στα πέντε νησιά της Ελλάδας όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

– Η Γερμανία δεσμεύεται για την αποστολή στην Ελλάδα – μέσω EASO -επιπλέον εμπειρογνωμόνων και διερμηνέων με σκοπό τη στήριξη του συστήματος ασύλου.

Επιστροφή προσφύγων και επανένωση οικογενειών

2. Στο πλαίσιο της «Διοικητικής Διευθέτησης» (κείμενο που θα επισυνάπτεται στις επιστολές), συμφωνούνται τα ακόλουθα:

– Η Γερμανία θα μπορεί να επιστρέψει εφεξής στην Ελλάδα, κάθε ενήλικο υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος θα εντοπίζεται σε έλεγχο στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, εφόσον αυτός έχει αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα από τις 1.7.2017 και μετά. -Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή την επιστροφή εφόσον προκύπτει ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις της συμφωνίας.

– Η Γερμανία δεσμεύεται να ολοκληρώσει, μέχρι το τέλος του έτους, τις οικογενειακές επανενώσεις τις οποίες έχει κάνει ήδη αποδεκτές εντός του πλαισίου του Κανονισμού Δουβλίνου και τις οποίες είχε ως τώρα παγώσει (περί τις 2.000). -Επίσης, δεσμεύεται να εξετάσει εντός διμήνου τις ήδη εκκρεμούσες αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης.

– Οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν τη «Διοικητική Διευθέτηση», με δυνατότητα αναθεώρησης, ανά τρίμηνο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Alco: Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης οι πιο επιτυχημένοι Υπουργοί της Κυβέρνησης
Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για Πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης (28%) διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο με μεγάλη διαφορά προηγείται ο... κανένας (35%)
Ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν καταγράφουμε απλώς το πρόβλημα της στέγασης, το αντιμετωπίζουμε με στοχευμένα μέτρα
«Η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνολικά 40 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6,5 δισ. ευρώ για τη στεγαστική κρίση», σημειώνει ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό Onside της ΟΝΝΕΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 1
Σωκράτης Φάμελλος για τη μήνυση από την Ομάδα Αλήθειας: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί νοικοκύρης»
«Η μήνυση εναντίον μου, που προανήγγειλε η Ομάδας Αλήθειας, ο μηχανισμός προπαγάνδας του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της Δημοκρατίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1