Κόσμος

Στους 81 οι νεκροί από τον τυφώνα Μανγκούτ στις Φιλιππίνες

Συνεχίζει να αυξάνεται ο απολογισμός από τον ισχυρό τυφώνα που έπληξε τις Φιλιππίνες, με τις αρχές να κάνουν σήμερα λόγο για 81 νεκρούς, αριθμός που όμως ίσως αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν δεκάδες ανθρώπους που έχουν καταπλακωθεί από τις λάσπες.

Ο τυφώνας Μανγκούτ πέρασε πάνω από το βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων το Σάββατο καταστρέφοντας σπίτια και πλημμυρίζοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Από τότε ο απολογισμός των νεκρών δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα κάτω από τη λάσπη μετά την τεράστια κατολίσθηση που σημειώθηκε στην πόλη Ιτογκόν, στη νήσο Λουσόν, στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς στα ερείπια

Δεκάδες άνθρωποι που πιστεύεται ότι είναι νεκροί εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

«Σύμφωνα με τον κατάλογο, υπάρχουν ακόμη 59 άνθρωποι που αγνοούνται» στην Ιτογκόν, δήλωσε ο Ρικάρντο Τζαλάντ αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας. «Αν τους προσθέσουμε σε αυτούς που έχουν ήδη εντοπιστεί, είναι πιθανό ο απολογισμός να ξεπεράσει τους 100 νεκρούς».

Η κατολίσθηση αυτή σημειώθηκε όταν ο Μανγκούτ έριξε πάνω στο νησί Λουσόν όγκο νερού που αντιστοιχεί σε έναν μήνα βροχής. Τα νερά παρέσυραν ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο σε χρυσωρυχείο, το οποίο οι εργαζόμενοι στο ορυχείο και οι οικογένειές τους χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο.

Ακόμη και σήμερα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις αναζήτησης, με τους διασώστες να σκάβουν τη λάσπη με φτυάρια ή και με γυμνά χέρια.

Ο τυφώνας αυτός, ο πιο ισχυρός φέτος παγκοσμίως, προκάλεσε επίσης τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στη νότια Κίνα, όπου χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Επίσης ο Μανγκούτ προκάλεσε χάος στο Χονγκ Κονγκ, όπου ουρανοξύστες ταλαντεύονταν επί ώρες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, δέντρα ξεριζώθηκαν και δρόμοι υπέστησαν ζημιές.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου είκοσι τυφώνες, που προκαλούν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τη φτώχεια που επηρεάζει εκατομμύρια κατοίκους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2