Πολιτική

Τσίπρας στο ΥΠΕΞ… εμπιστευτικό: Αυτά αποφασίστηκαν στην σύσκεψη

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε την Τρίτη, 23.10.2018, σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μια σύσκεψη που ήταν η πρώτη του όσον αφορά στα... νέα καθήκοντα, αυτά του υπουργού Εξωτερικών, τα οποία ανέλαβε μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Στη σύσκεψη που συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσαν επίσης το παρών ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών , κ.κ. Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας, κ Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και ευρωπαϊκών Σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος.

[read4more]

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη σύσκεψη έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων. Συγκεκριμένα, πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα Πρωθυπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο Πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.

Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο.

Αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Ακόμη, θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.

Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Τι συζήτησε ο Τσίπρας και τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

Ακόμη έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

tsipras ypeks

Επιπλέον, στη σύσκεψη αναλύθηκαν οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και συζήτησε για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του αλλά και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το «στοίχημα» της κυβέρνησης για Χριστούγεννα με ανοιχτούς δρόμους χωρίς μπλόκα: Τα αιτήματα των αγροτών, ο Τσιάρας και το μήνυμα Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή δεν αναμένεται να αναφερθεί στα μέτρα που βάζει η κυβέρνηση στο «τραπέζι» του διαλόγου, καθώς πια αυτό θα το χειριστεί ο Κ. Τσιάρας
Μπλόκο αγροτών
Δένδιας: Δεν ισχύει ότι πήραμε πίσω την πρότασή μας στο SAFE – Ζητήθηκε επανυποβολή του αιτήματος, τίποτα δεν έχει λήξει
«Σε τρεις μήνες θα καταλήξουμε στο ποια χώρα θα μετέχει και σε ποιο ευρωπαϊκό αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα» διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Ο Νίκος Δένδιας
Μητσοτάκης σε Πρόεδρο της Μολδαβίας: Ο κάθετος διάδρομος αλλάζει τον γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη
«Εγγυηθήκατε την ενότητα και δώσατε θάρρος και προοπτική και με την ισχυρή εντολή που λάβατε θα φέρετε πιο κοντά την Μολδαβία στην Ευρώπη με την Ελλάδα δίπλα σας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη MAIA SANDU
Μαρινάκης σε αγρότες: Στις 3 το μεσημέρι η απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματά τους - «Υπάρχουν όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν»
Ως «κόκκινη γραμμή» περιέγραψε την μη υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και τον διπλασιασμό των συντάξεων, ο Παύλος Μαρινάκης - «Ο διάλογος δεν γίνεται με ταχυδρομικά περιστέρια»
Παύλος Μαρινάκης 117