Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα

Πώς δημιουργήθηκε η λίστα με τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα – Ποιές οι 7 αρετές που εξασφαλίζουν Παράδεισο

Πώς δημιουργήθηκε η λίστα με τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα – Ποιές οι 7 αρετές που εξασφαλίζουν Παράδεισο

Από τη στιγμή που κανένα Ευαγγέλιο δεν αναφέρει «Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα», πώς δημιουργήθηκαν. Έχετε ποτέ σκεφθει γιατί χειρότερο αμάρτημα θεωρείται η αλαζονεία; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν και 7 αρετές που εξασφαλίζουν τον παράδεισο;

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα δεν συμπεριλαμβάνονταν στα Ευαγγέλια ή στη Βίβλο. Υπήρχε μόνο μία γενική περιγραφή αρνητικών συμπεριφορών όπως «μια γλώσσα που ψεύδεται, χέρια που χύνουν αθώο αίμα και μια καρδιά που συνωμοτεί».

Ωστόσο, στην «Επιστολή προς του Γαλάτες», ο Απόστολος Παύλος κατονομάζει αμαρτίες όπως η μοιχεία, η βρωμιά, η λαγνεία, η ειδωλολατρία, η μαγεία, η λιποταξία, οι αιρέσεις, η ζήλια και το μεθύσι, χωρίς όμως να τα χαρακτηρίζει ως «θανάσιμα αμαρτήματα».

Η «λίστα» των αμαρτημάτων δημιουργήθηκε αργότερα, από τους πρώτους Χριστιανούς μελετητές για να ξεκαθαρίσουν στους πιστούς ποιοι ήταν οι ηθικοί κανόνες της θρησκείας.

Πρώτος ο μοναχός του 4ου αιώνα, ο Ευάγριος απ’ τον Πόντο, συνέθεσε στα ελληνικά μία λίστα με θανάσιμα αμαρτήματα, που όμως αριθμούσαν οχτώ και ήταν τα εξής: 1) Γαστριμαργία 2) Πορνεία 3) Φιλαργυρία 4) Υπερηφάνια 5) Λύπη 6) Οργή 7) Κενοδοξία 8) Ακηδία

Διαβάστε περισσότερα στο dogma.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις