Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Τσίπρας στην Κάλυμνο: Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Τσίπρας στην Κάλυμνο: Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο εγκαινίασε σήμερα Τετάρτη (05.12.2018) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και δεν… αντιστάθηκε στον πειρασμό να πει πως “ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη”…

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Κάλυμνο λίγο μετά τις 11:00 και τον υποδέχτηκαν θερμά. Πρώτος του σταθμός ήταν το δημαρχείο του νησιού, όπου τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ιωάννης Δαλούζης. «Ξέρουμε ότι ο πρωθυπουργός μάς αγαπά, και εμείς το ίδιο», τόνισε ο δήμαρχος Καλύμνου.

Σε κλίμα συγκίνησης, ο κ. Δαλούζης παρέδωσε στον πρωθυπουργό ως αναμνηστικό ένα δίχτυ και ένα σφουγγάρι. «Νιώθω δημότης και έρχομαι στο νησί μου», απάντησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

«Σας είχα πει πέρσι ότι είμαι αισιόδοξος για τη νέα χρόνια, ότι θα είμαστε σε καλύτερο σημείο, ξεπεράσαμε μια μεγάλη περιπέτεια 8 ετών», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους νησιώτες, που δίνουν τη «μάχη» της δικής τους καθημερινότητας και πρόσθεσε ότι μπορεί η χώρα να πέρασε από μια περιπέτεια, όμως «τώρα είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι».

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνομιλία του με τον δήμαρχο, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «δεν έμεινε στα μεγάλα, αλλά κοίταξε τα καθημερινά και τα σημαντικά, τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι πολίτες». «Η Ακαδημία ήτανε ένα δίκαιο αίτημα και έγινε πράξη, ίσως, δεν είχατε εκτιμήσει ότι από εφέτος θα έρχονταν και σπουδαστές, αφού καθυστερούν να υλοποιηθούν όσα εξαγγέλλονται, αλλά είμαι επίτιμος δημότης και με ενδιαφέρει το νησί μου», σημείωσε ο -ευδιάθετος- Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για να ιδρυθεί η Ακαδημία, ξεκινώντας από τον τέως υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος -όπως είπε- «πλέον θα μετακινηθεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια», καθώς και τον νυν υπουργό Φώτη Κουβέλη, τον αναπληρωτή υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας, αλλά και τον υπουργό Εθνικής ‘Άμυνας, Πάνο Καμμένο για τον οποίο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αγαπά πολύ τα Δωδεκάνησα και, καθημερινά, το αποδεικνύει. Επίσης, υπογράμμισε τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στη διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, οι οποίες όμως συμβάλλουν και με κοινωνικές υπηρεσίες στα νησιά που το έχουν ανάγκη.

Τα εγκαίνια της Ακαδημίας

Την ίδρυση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο είχε ανακοινώσει πέρυσι τα Θεοφάνεια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Και, όπως είπε, λιγότερο από έναν χρόνο μετά, η δέσμευσή του έγινε πράξη. Η Κάλυμνος έχει παράδοση σε ανθρώπους που άφησαν τη ζωή τους στη θάλασσα και ήταν αυτονόητο αίτημα η ίδρυση της Ακαδημίας εδώ, είπε.

«Πέρυσι στα Θεοφάνεια, δεσμεύτηκα ενώπιον σας, ότι θα δικαιωθεί ένα πάνδημο αίτημα όλων των Δωδεκανησίων. Η Κάλυμνος -ένας από τους πιο ξακουστούς τόπους καταγωγής Ελλήνων ναυτικών- θα αποκτήσει Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Και σήμερα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά, η δέσμευση αυτή γίνεται πράξη. Γιατί έτσι εμείς στηρίζουμε και επενδύουμε στα νησιά μας. Γιατί έτσι εμείς τιμούμε την πλούσια ναυτική παράδοση αυτού του τόπου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι τόσο ότι υλοποιούμε ένα δίκαιο αίτημα, αλλά ότι το υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ» είπε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν πίστευε ότι από φέτος θα αρχίσουν να σπουδάζουν εδώ οι σπουδαστές που σε 4 χρόνια από σήμερα θα έχουν αποφοιτήσει και θα είναι πλοίαρχοι».

«Ήταν δίκαιο και σήμερα γίνεται πράξη» τόνισε ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος, και υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μέρα γιορτής για την Κάλυμνο». «Είναι μια μέρα χαράς για τον τόπο σας. Εμείς κάναμε το χρέος μας, όμως ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας δρόμο να περπατήσουμε μαζί (…) για να ξανακάνουμε την πατρίδα σημαντική στην περιοχή μας και στον κόσμο», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης. «Δεσμεύτηκα και για μια νέα μέρα που ξημερώνει για τον τόπο μας» είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι δεν είναι άλλη από την 21η Αυγούστου, όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ημέρα που σημοτοδοτεί την «έξοδο από την σκληρότερη περίοδο της ιστορίας μας». «Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να μπουν γερά θεμέλια», τόνισε, προσθέτοντας ότι το πρώτο είναι το θεμέλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το τέλος των μνημονίων σημαίνει υποχρέωση να βελτιωθεί η ζωή, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση των αδικιών είναι το πρώτιστο καθήκον. «Δεν είναι όμως το μοναδικό. Πρέπει να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε το μέλλον αυτού του τόπου. Για να το πω, όπως θα το ‘λεγαν οι ναυτικοί μας: Πρέπει να επισκευάσουμε τις ζημιές που προκάλεσαν στο καράβι οι φορτούνες, αλλά κυρίως πρέπει να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θέλουμε να πλεύσει το καράβι, πού θέλουμε να πάει».

«Περάσαμε μεγάλες φουρτούνες τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του και πρόσθεσε ότι οι στόχοι μας μπορούν να είναι ακόμα πιο ψηλά, «γιατί μας αξίζει να στοχεύουμε ψηλά».

Βγήκαμε από την κρίση «με σχέδιο, με όραμα, με σκληρή δουλειά, πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα» σημείωσε, τονίζοντας πως ό,τι πετύχαμε δεν ήταν νομοτελειακό, γιατί κάποιοι είχαν ξεγράψει την Ελλάδα, να είναι για δεκαετίες μέσα στα μνημόνια και στη σκληρή επιτροπεία, όπως είπε, αλλά «καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού». «Τώρα έρχεται η ώρα να δούμε στα μάτια αυτόν τον κόσμο» είπε ο πρωθυπουργός.

«Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, όχι στην Αθήνα»

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμα και στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας, μια συνειδητή επιλογή εγκατάλειψης των περιοχών εκτός των αστικών κέντρων και, φυσικά, των νησιών» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ειδικά για τα νησιά, το μοναδικό πάγιο ενδιαφέρον της κεντρικής κυβέρνησης αφορούσε τον τουρισμό για τα νησιά και μόνο».

«Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, να εγκαταλείψουμε αυτή την πολύ κακή παράδοση και να στηρίξουμε έμπρακτα τα νησιά μας» τόνισε. Όπως είπε, αυτό θα γίνει, αναβαθμίζοντας τις υποδομές, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις, στηρίζοντας τις δομές υγείας και παιδείας και στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, ιδιαίτερα στη Δωδεκάνησο. «Εδώ κτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, όχι στην πρωτεύουσα» είπε χαρακτηριστικά.

Βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής, είπε, είναι η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Όπως είπε, «τρέχει» ήδη η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 49 νησιά, ανάμεσα στα οποία και η Κάλυμνος, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Από 1/1/2019, επίσης θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις