Πολιτική

Ξανθός: “Εθνική υπόθεση η δωρεά οργάνων”!

Συνέδριο για τη δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεων πραγματοποιείται στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Η ανάδειξη των προβλημάτων στη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των μεταμοσχεύσεων, και ταυτόχρονα η υπεύθυνη ενημέρωση και τροποποίηση της διστακτικότητας, της δυσπιστίας, της χαμηλής κουλτούρας διαθεσιμότητας από την πλευρά των πολιτών για την προσφορά οργάνων, είναι οι σκοποί του συνεδρίου για τη δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεων, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό.

“Υπάρχουν δυσκολίες και το ξέρουμε και υπάρχουν και προβλήματα που προϋπήρχαν και επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης.

Είναι διαχρονικό αυτό το έλλειμμα, και σήμερα πραγματικά κατατάσσουν τη χώρα μας σε μία από τις τελευταίες ουσιαστικά θέσεις, είμαστε προτελευταίοι στον αριθμό των δοτών, των πτωματικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού”, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Υγείας.

Όπως υποστήριξε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία μικρή βελτίωση, ωστόσο η απόκλιση από τους μέσους όρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι τεράστια.

Εθνική υπόθεση η δωρεά οργάνων

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, έχει σημειωθεί μία προσπάθεια να γίνουν θετικά βήματα, όπως η προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, να στηριχθεί λειτουργικά και χρηματοδοτικά ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ώστε να μπορέσει να προωθήσει ένα συγκροτημένο σχέδιο, ένα εθνικό σχέδιο για την αναθέρμανση αυτής της υπόθεσης.

“Μίας υπόθεσης που έχει βαλτώσει και λόγω της κρίσης και των μέτρων λιτότητας και των περιορισμών που επιβλήθηκαν στη χώρα μας” πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο ΕΟΜ, αυτήν την περίοδο, κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να καταθέσει προτάσεις, ιδέες και νομοθετικές ρυθμίσεις, που να ξεπερνούν αυτό το κλίμα δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι σε ένα ανώνυμο σύστημα.

“Νομίζω ότι αυτός είναι ο πυρήνας του προβληματισμού και της ανασφάλειας, ενδεχομένως, που νοιώθουν αρκετοί πολίτες και πραγματικά είναι πολύ προβληματικό το ότι, απ’ ότι διάβαζα σε μια μελέτη πρόσφατα, το 50% των συγγενών των δυνητικά δοτών αρνούνται να συναινέσουν στο να δοθούν τα όργανα του συγγενούς τους. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι περίπου στο 20%. Είναι μία πολύ μεγάλη απόκλιση”, επισήμανε.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις, όπως η κάρτα του δωρητή οργάνων, το εθνικό μητρώο δωρητών οργάνων και το εθνικό μητρώο αρνητών δωρητών οργάνων και η ιδέα, όπως είπε, είναι ότι οι οικογένειες ερωτώνται εάν θέλουν να παραχωρήσουν τα όργανα του συγγενή τους μόνο στην περίπτωση που ο συγγενής δεν είναι εγγεγραμμένος είτε στο ένα είτε στο άλλο μητρώο.

“Αλλιώς, η διαδικασία κινείται χωρίς αυτήν τη διαμεσολάβηση, που πολλές φορές αναστέλλει τα πράγματα” πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για τροποποίηση της κουλτούρας, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτήν την προσπάθεια μπορούν να συνεισφέρουν όλοι:

“Είναι μια εθνική υπόθεση και οι εθνικές υποθέσεις απαιτούν κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και απαιτούν συστράτευση. Και πραγματικά στη συστράτευση αυτή δεν περισσεύει κανένας”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χρυσοχοΐδης σε Κωνσταντοπούλου: «Μας λέτε για “γνωστούς-άγνωστους”, χρόνια τώρα, καλλιεργώντας θεωρίες συνωμοσίας»
«Είναι πάρα πολύ παραβατικοί, και είναι πολύ δραστήριοι στο να προκαλούν ζημιές σε βάρος των πολιτών, είτε των περιουσιών τους, μέχρι το να ζημιώνουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι»
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη: Ο καθαρισμός και η συντήρηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Αναλυτικά η τροπολογία
«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συντήρηση, τη φροντίδα και την ανάδειξη του Μνημείου και του χώρου είτε με ίδια μέσα, είτε μέσω ανάθεσης σχετικών συμβάσεων»
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη 9
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τον καθαρισμό του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη – Τι προβλέπει η τροπολογία
Οι αρμοδιότητες της συντήρησης για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη περνούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της φύλαξης στην Ελληνική Αστυνομία
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη
12
Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στο Λουξεμβούργο: «Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»
Σχετική ανάρτηση έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών με μια φωτογραφία από τη συνάντηση - «Οι διχόνοιες μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν» είπε νωρίτερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μελλοντικές απειλές μπορεί να μην έρθουν από την Ανατολή αλλά και από το Νότο» - Η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της MED9 στη Σλοβενία
Η Ελλάδα προσδοκά να ξεκινήσει μία πρώτη συζήτηση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αλλά και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η συνδεσιμότητα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το Μεταναστευτικό και η πολιτική προστασία
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μελλοντικές απειλές μπορεί να μην έρθουν από την Ανατολή αλλά και από το Νότο» – Η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της MED9 στη Σλοβενία
8
Ασέβεια του Βρετανικού Μουσείου: Παρέθεσε δείπνο στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα – Μικ Τζάγκερ και Νάομι Κάμπελ ανάμεσα στους καλεσμένους
«Τέτοιες ενέργειες είναι προσβλητικές για τα πολιτιστικά αγαθά και θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια τα εκθέματα» σχολιάζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Βρετανικό μουσείο 47