Κόσμος

Αυστρία: Έξι στους δέκα αποθεώνουν την κυβέρνηση ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία!

Σε μια... σπάνια στιγμή για τα δεδομένα της πολιτικής παγκοσμίως, οι πολίτες στην Αυστρία μοιάζουν πολύ ικανοποιημένοι από την εικόνα της χώρας!

Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την ορκωμοσία της παρούσας κυβέρνησης στην Αυστρία, στις 18 Δεκεμβρίου 2017. Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, λοιπόν, χαίρει μεγάλης αποδοχής από τον πληθυσμό.

Αυτό διαπιστώνεται στην πρώτη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση με την ευκαιρία της επικείμενης πρώτης επετείου, που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Heute.

Η κυβέρνηση στην Αυστρία που χαίρει εκτίμησης

“Η κυβέρνηση εργάζεται καλύτερα ή χειρότερα από ό,τι αναμένατε;” ήταν το ερώτημα που τέθηκε, και σε αυτό σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (ποσοστό 66%) απαντούν ότι έχουν εκπληρωθεί οι προσδοκίες τους.

Από αυτούς, σε ποσοστό 22% αναφέρουν πως ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες τους και ένα 44% πως το έργο της κυβέρνησης ανταποκρίθηκε ακριβώς στις προσδοκίες τους, ενώ ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δηλώνει πως η κυβέρνηση εργάστηκε χειρότερα από τις προσδοκίες του.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε κερδίσει τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις 15 Οκτωβρίου 2017, εξακολουθεί να εμφανίζεται σταθερά πρώτη πολιτική δύναμη στην χώρα, με αυξημένο το ποσοστό του στο 33%, έναντι του 31,5% του εκλογικού του αποτελέσματος.

Αυστρία

Στην δεύτερη θέση παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης –το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια– με ποσοστό 26%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, ενώ μειωμένο στο 22% (26% στις περυσινές εκλογές) είναι στη δημοσκόπηση το ποσοστό του Κόμματος των Ελευθέρων.

Η δημοσκόπηση φέρει ως τέταρτο κόμμα το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 9% έναντι του 5,3% στις εκλογές, και ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 6% (3,8%) και η “Λίστα Πιλτς” — που πρόσφατα μετονομάστηκε σε “Τώρα”– με 3% (4,4%).

Η Λίστα Πιλτς

Η “Λίστα Πιλτς” είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές εξασφαλίζοντας την είσοδό της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους που βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνται πλέον στη νέα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια εκεί παρουσία τους.

Επίσης στην ίδια δημοσκόπηση, και στο ερώτημα ως προς μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση, με ποσοστό 37%, σε μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη, τη νέα αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ (ποσοστό 17%), η οποία στις αρχές Οκτωβρίου είχε διαδεχθεί στην αρχηγία τους τον Κρίστιαν Κερν, που διατελούσε καγκελάριος της Αυστρίας, μέχρι τον περυσινό Δεκέμβριο.

Ακολουθούν, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με ποσοστό 13%, ο Πέτερ Πιλτς, ιδρυτής και πρώην αρχηγός της ομώνυμης Λίστας, με 5% και η αρχηγός του ΝΕΟΣ Μπεάτε Μάινλ-Ρίζινγκερ με 4%.

Η αντιπολίτευση… χάνει

Στη δημοσκόπηση διαπιστώνεται πως, έναν και πλέον χρόνο από τις τελευταίες εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν βελτιώσει τη θέση τους, ενώ από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, που εμφανίζονται προς τα έξω με μία πρωτοφανή ενότητα και αρμονία, το Λαϊκό Κόμμα έχει μάλιστα βελτιώσει το ήδη καλό ποσοστό του.

Και αυτό, παρά τις διάφορες αμφιλεγόμενες υποθέσεις, σκάνδαλα ή ολισθήματα που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες αφορώντας κυβερνητικά στελέχη, κυρίως τον υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του Κόμματος των Ελευθέρων, που έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Από την άλλη πλευρά, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, σήμερα και τα τρία κόμματα να έχουν άλλες ηγεσίες από εκείνες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν από έναν χρόνο, και αυτές οι ηγεσίες να είναι γυναίκες και στα τρία κόμματα, με την Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ να ηγείται πλέον των Σοσιαλδημοκρατών, του ΝΕΟΣ αρχηγός να είναι η Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ και της Λίστας Πιλτς (“Τώρα”) η Μαρία Στερν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1