Πολιτική

Μανιαδάκης: Εδώ κι ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ

Από προστατευόμενος μάρτυρας έγινε μέσα σε λίγες ώρες κατηγορούμενος. Ο Νίκος Μανιαδάκης είναι το πρόσωπο των ημερών όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην πολύκροτη υπόθεση Novartis. Επιμένει ότι δέχτηκε πιέσεις να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα και προκαλεί νέους τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό.

Με νέα του συνέντευξη, αυτή τη φορά στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, ο Νίκος Μανιαδάκης επανέλαβε όσα είπε το βράδυ της Τετάρτης (02.01.2019) στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ για την υπόθεση Novartis: ότι δηλαδή δέχτηκε πιέσεις να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα για το αν είχαν παρανομήσει αλλά επέμεινε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Για μια ακόμα φορά, ο άνθρωπος που από προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis έγινε κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία, υποστήριξε πως όταν τον συνέλαβαν πριν από μερικές μέρες στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” δεν είχε σκοπό να διαφύγει στο εξωτερικό. Αντίθετα, είπε, ότι όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει περισσότερα από 70 ταξίδια, όλα σε γνώση των αρχών.

[read4more]

«Την Πέμπτη συναντήθηκα με την ίδια την εισαγγελέα, της είχα πει ότι θα μετακομίσω στο εξωτερικό» είπε ο Νίκος Μανιαδάκης, επαναλαμβάνοντας ότι τον κράτησαν από τις 08:00 έως τις 14:00 στο αεροδρόμιο με διάφορα προσχήματα και μετά του παρουσίασαν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. «Οι Αρχές γνώριζαν ότι θα μετακομίσει η οικογένεια και εγώ θα επέστρεφα και μάλιστα μου είχαν δοθεί οδηγίες για το ποιες θα είναι οι διαδικασίες με τις εκεί αρχές», επανέλαβε. Διερωτήθηκε μάλιστα πως θα μπορούσε να διαφύγει «από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ;».

Ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου» επέμεινε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με παράνομες πράξης άλλων. Αρνήθηκε πως έχει κάνει οτιδήποτε επιλήψιμο. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν ευθύνες για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων».

«Οι εισαγγελείς εμμένουν στην άποψη ότι εγώ γνωρίζω για το αν έχουν γίνει έκνομες πράξεις από πλευράς πολιτικών προσώπων. Εγώ όμως δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα ούτε έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ενέργειες», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «μου ζητήθηκε πολλές φορές να κατονομάσω πρόσωπα».

Όταν ρωτήθηκε γιατί έκρινε πως έπρεπε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων (σ.σ. στον ΣΚΑΙ χθες είπε ότι τόσο στις ελληνικές αρχές όσο και στο FBI είχε καταθέσει και επωνύμως) από τη στιγμή που δεν έχει κατονομάσει πολικά πρόσωπα, ο Νίκος Μανιαδάκης απάντησε: «το να αποκαλύψεις αν σε κάθε τετράμηνη τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχει ένα ευρώ αύξηση που οδηγεί σε 10 εκατ. χρέος, αυτό δεν χρειάζεται προστασία; Ποτέ δεν υποσχέθηκα ούτε είπα ότι θα δώσω στοιχεία και συγκεκριμένους ανθρώπους. Αν υποδείξεις ότι έχουν γίνει παράνομες αυξήσεις στα φάρμακα και κάποιοι θιγούν, αυτό χρήζει προστασίας».

Γυναίκα προστατευόμενη μάρτυρας τον έχει κατηγορήσει ότι «έχω λάβει 120.000 ευρώ από την Novartis, προκειμένου να υπερτιμολογήσω φάρμακα».

Σχολιάζοντας τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο συνήγορος προστατευόμενων μαρτύρων Παύλος Σαράκης, ότι δηλαδή έχει καταθέσει ονόματα πολιτικών προσώπων της Ελλάδας στις αμερικανικές Αρχές, διέψευσε, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι αναληθές. Κατηγόρησε δε τον Π. Σαράκη για τις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι «έχει οικονομικό κίνητρο. Έχω καταθέσει με το πραγματικό μου όνομα, αλλά δεν έχω αναφέρει κανέναν», τόνισε.

Ο Νίκος Μανιαδάκης άφησε μάλιστα και αιχμές πως του έχει στηθεί παγίδα. «Είναι προφανές το τι έχει συμβεί», είπε. Εκτίμησε δε ότι «υπάρχει τεράστια υπόθεση με δεκάδες παρακλάδια».

Δείτε όλα όσα είπε ο Νίκος Μανιαδάκης

Σαράκης: Έπαιξε διπλό παιχνίδι

Νωρίτερα, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 είχε μιλήσει και ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων των αμερικανικών αρχών. Κατηγόρησε τον Νίκο Μανιαδάκη για διπλό παιχνίδι, το οποίο τελικά “γύρισε” σε βάρος του.

«Ο κ. Μαναδιάκης μετετράπη από μάρτυρας σε κατηγορούμενο, λόγω του ότι η τακτική που ακολούθησε ήταν εις βάρος του (…) Η επιλογή του διπλού παιχνιδιού ήταν σε βάρος του» είπε ο Π. Σαράκης και υποστήριξε ότι στις καταθέσεις του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα υπάρχουν «αναφορές σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα». Αν και είπε ότι ο ίδιος δεν έχει δει τις καταθέσεις του Νίκου Μαναδιάκη, εκτίμησε, έχοντας γνώση του πώς λειτουργούν οι ανακρίσεις και οι συζητήσεις με τις αμερικανικές Αρχές, ότι ο κατηγορούμενος «απέδωσε ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα ακόμα και στις ελληνικές Αρχές, σε συγκεκριμένους παράγοντες, ενώ κάνει λόγο για διαφθορά ύψους 1,8 δισ. ευρώ».

Ο Παύλος Σαράκης χαρακτήρισε τον Νίκο Μανιαδάκη «ισχυρό παράγοντα που γνώριζε πράγματα για τον κόσμο της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο» και διερωτήθηκε πώς «ένα καθηγητής της Δημόσιας Υγείας ταξιδεύει για δουλειές σε όλο τον κόσμο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 3
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης