Κόσμος

Τρομάζει το Βερολίνο η πολεμική μηχανή Ερντογάν! Τι θέλει να πετύχει ο Σουλτάνος και τι φοβάται η Γερμανία!

Ανησυχία για τα σχέδια μετατροπής της Τουρκίας σε πολεμική μηχανή. Στόχος του Ερντογάν η κυριαρχία σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Η τεχνογνωσία στα αμυντικά συστήματα που αποκτά η Τουρκία προβληματίζει το Βερολίνο. Απαντά με εμπάργκο σε ορισμένους τύπους εξοπλισμών η Γερμανία.

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στη Γερμανία τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Τουρκίας σε πολεμική υπερδύναμη και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης μεγάλης αμυντικής βιομηχανίας σύμφωνα με τη Real News.

Τα σχέδια αυτά έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό και στο γερμανικό Κοινοβούλιο, με τους Πράσινους αλλά και άλλα πολιτικό κόμματα να εξετάζουν το πώς θα αντιμετωπισθεί η κατάσταση αυτή.

Ανησυχία κυρίως προκαλεί, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Real News το γεγονός ότι η Τουρκία -μέσω διμερών συνεργασιών και με τη Γερμανία- αποκτά αμυντική τεχνολογία, την οποία και θα μετεξελίξει για δική της χρήση, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Γερμανία, ένας από τους στόχους των υπερεξοπλισμών της Τουρκίας ακόμη και με υπερόπλα, είναι η κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναζητούνται κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά και η αμυντική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μετατρέψει τη χώρα του σε έναν εξοπλιστικό γίγαντα, κατασκευάζοντας ελικόπτερα, τανκς και πολεμικά πλοία, καθώς και αμυντικά συστήματα που μόνον οι υπερδυνάμεις διαθέτουν.

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές όπλων

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σι τουρκικές εξαγωγές όπλων έφθασαν το 2018 τα 2 δισ. δολάρια, έχοντας αύξηση κατά 14% σε σχέση με το 2017. Η τουρκική πολεμική βιομηχανία ξεπέρασε έτσι ακόμη και το Ισραήλ. Στρατηγικός στόχος των Τούρκων, ωστόσο, όπως εκτιμούν στη Γερμανία, είναι η τεχνογνωσία κατασκευής αμυντικών εξοπλισμών, ώστε η χώρα να φθάσει στο επίπεδο των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, η Τουρκία να εξελιχθεί σε μια υπερδύναμη, αφού δεν θα εισάγει όπλα, αλλά θα τα κατασκευάζει η ίδια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των πολεμικών ελικοπτέρων Τ129 Attack, τα οποία κατασκευάζει η Τουρκία σε συνεργασία με τους Ιταλούς. Τα ελικόπτερα αυτά ήδη χρησιμοποιήθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και μάλιστα ένα από αυτά καταρρίφθηκε. Το συγκεκριμένο μοντέλο ελικοπτέρου εξάγεται στο Πακιστάν.

Το διάδοχο μοντέλο του δεν θα είναι αποκλειστικά τουρκικής τεχνολογίας. Δηλαδή, η Τουρκία συνεργαζόμενη με μια άλλη χώρα κάνει μεταφορά τεχνογνωσίας και στη συνέχεια παράγει τα δικά της αμυντικά προϊόντα. Πρόκειται για μια μακροχρόνια στρατηγική, η οποία και είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, δείχνει όμως ότι η Τουρκία -ισχυρίζονται στο Βερολίνο- επιθυμεί να καταστεί μια «σκληρή πολεμική δύναμη».

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και στο ναυτικό, καθώς εκτός από οκτώ κορβέτες και αντίστοιχες φρεγάτες η Τουρκία, σε συμπαραγωγή με τη γερμανική NDW, σχεδιάζει την κατασκευή έξι υποβρυχίων, που σύμφωνα με το κόμμα της Αριστεράς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο.

Το γερμανικό εμπάργκο σε ορισμένους τύπους εξοπλισμών

Ανάλογη είναι η πολιτική της Αγκύρας για την κατασκευή, σε συμπαραγωγή με τους Γερμανούς του τεθωρακισμένου Altai, του οποίου ωστόσο η παραγωγή έχει για την ώρα φρενάρει, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και το εμπάργκο που έχει επιβάλει η γερμανική κυβέρνηση στην Τουρκία σε ορισμένους τύπους εξοπλισμών.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία μαζί με την Ινδονησία κατασκευάζει τεθωρακισμένο, με την ονομασία Kaplan, το οποίο προορίζει και για εξαγωγές. Στα τουρκικά σχέδια μέχρι το 2029 περιλαμβάνεται και η κατασκευή- σε συμπαραγωγή με Βρετανούς – ενός “αόρατου αεροσκάφους” με την επωνυμία TFX, ενώ στα μεγάλα σχέδιά της εντάσσεται και το ηλεκτρομαγνητικό υπερκανόνι, αλλά και πυροβόλα λέιζερ.

Η Άγκυρα σχεδιάζει την παραγωγή όλων των παραπάνω όπλων, ώστε οι εξοπλισμοί αυτοί να χρησιμοποιηθούν ως το βασικό όργανο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Βέβαια ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει την παρούσα στιγμή ένα αρκετά σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και ενδεχομένως αυτό αποτελεί έναν από τους παράγοντες που θα φρενάρουν, για ένα χρονικό διάστημα, αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια.

Οι αμυντικές βιομηχανίες

Παρ’ όλα αυτά, μακροπρόθεσμα, ο βασικός στρατηγικός στόχος παραμένει, δηλαδή η Τουρκία να μεταβληθεί στη μεγάλη στρατιωτική υπερδύναμη της Μεσογείου. Οι γερμανικές αμυντικές βιομηχανίες γνωρίζουν τα σχέδια αυτά, όμως βρίσκονται σε δίλημμα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς οι συμπαραγωγές και οι εξαγωγές προς την Τουρκία αποφέρουν τεράστια κέρδη, αλλά και συντηρούν πολλές χιλιάδες γερμανικές θέσεις εργασίας. Η Τουρκία είναι σύμμαχος της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, συνεπώς ο γερμανικός πολιτικός κόσμος αναζητά τρόπους ώστε να βρεθεί μια ισορροπία σε όλα αυτά, γεγονός που δεν αποδεικνύεται πάντοτε εύκολο εγχείρημα.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η συμπαραγωγή των τεθωρακισμένων με την Τουρκία, γεγονός που εξόργισε την Άγκυρα, με αποτέλεσμα οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε πολύμηνη πολιτική κρίση. Μετά όμως και την απελευθέρωση του Γερμανού δημοσιογράφου, που παρέμεινε στις τουρκικές φυλακές για πάνω από έναν χρόνο, το πρώτο πράγμα που ζήτησαν οι Τούρκοι ήταν να ξεκινήσει και πάλι το πρόγραμμα συμπαραγωγής 1.000 τεθωρακισμένων, που θα κατασκευαστούν στην Τουρκία με γερμανική τεχνολογία. Για όλους αυτούς τους λόγους αυξάνεται συνεχώς στο Βερολίνο ο προβληματισμός για τα μεγαλομανή σχέδια του Ερντογάν, που αρχίζουν να μετατρέπονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Πηγή: εφημερίδα Real News

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκκενώθηκε προληπτικά το αεροδρόμιο του Δουβλίνου λόγω συναγερμού - Δεν σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση
Το Τέρμιναλ 2 του αεροδρομίου του Δουβλίνου εκκενώθηκε το Σάββατο μετά από συναγερμό ασφαλείας – Το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει την αστυνομία να παρεμβαίνει στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου
Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την κυβερνοεπίθεση σε Χίθροου, Βερολίνο και Βρυξέλλες – «Οι πτήσεις θα επηρεαστούν για μέρες»
Μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση παρέλυσε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα των αερομεταφορών
Οι ταξιδιώτες περιμένουν κοντά στα γκισέ check-in στο Τερματικό 2 του αεροδρομίου Heathrow, εν μέσω καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων, που οφείλονται σε διακοπή των συστημάτων check-in και επιβίβασης λόγω κυβερνοεπίθεσης
3
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Χάος με δεκάδες καθυστερήσεις πτήσεων σε Χίθροου, Βρυξέλλες και Βερολίνο – Τεράστιες ουρές στο check-in
Εκατοντάδες πτήσεις καθυστέρησαν, με τους επιβάτες να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές στα check-in, μετά την κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τα συστήματα σε Χίθροου, Βρυξέλλες και Βερολίνο
Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
16
Ουκρανία: Νύχτα τρόμου από ρωσικά πλήγματα, με τρείς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
Μια νέα ομοβροντία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξε τη νύχτα την περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, προκαλώντας έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Φλεγόμενα αυτοκίνητα στην περιοχή του Κιέβου μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς 1
Ο Τραμπ δεν σταματά να «πολεμά» το Χάρβαρντ: Του επέβαλλε περιορισμούς σε ορισμένα ομοσπονδιακά κεφάλαια
Το καθεστώς αυτό επιβάλλει στο πανεπιστήμιο να χρησιμοποιεί εφεξής ίδια κεφάλαια για να προωθεί την ομοσπονδιακή βοήθεια που χορηγείται στους φοιτητές προτού να είναι σε θέση να ανακτά τα ποσά αυτά από το κράτος
Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 2
Η Πορτογαλία θα αναγνωρίσει επίσημα κράτος της Παλαιστίνης
Η Λισαβόνα επιβεβαίωσε ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος την Κυριακή, παραμονή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντασσόμενη έτσι στη διεθνή δυναμική υπέρ της λύσης των δύο κρατών
Διαδηλωτές με παλαιστινιακή σημαία 6