Κόσμος

Έμπολα: Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης – Πάνω από χίλιοι νεκροί στο Κονγκό

Από το ξέσπασμα της δέκατης επιδημίας του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, το άθροισμα των κρουσμάτων «είναι 1.572, εκ των οποίων 1.506 είναι επιβεβαιωμένα και 66 πιθανά.

Οι υγειονομικές αρχές της ΛΔ Κονγκό προειδοποίησαν χθες Δευτέρα ότι αναμένουν «αύξηση» των κρουσμάτων μόλυνσης και των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα, έπειτα από ένα διήμερο επιβράδυνσης των προσπαθειών να περιοριστεί η επιδημία που μαίνεται στο ανατολικό τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ασθένειας «επιβραδύνθηκαν στο ρελαντί στην πόλη Μπουτέμπο και στις γειτονικές υγειονομικές ζώνες την Κυριακή 5η και τη Δευτέρα 6η Μαΐου 2019 (…) Οι τοπικές επιτροπές εξασφάλισαν [μόνο] ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών», αναφέρει το δελτίο επιδημιολογικής κατάστασης του υπουργείου Υγείας της χώρας με χθεσινή ημερομηνία.

«Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων τις προσεχείς ημέρες έπειτα από αυτή την επιβράδυνση των δραστηριοτήτων αντιμετώπισης που επιτρέπουν τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα», προστίθεται.

Από το ξέσπασμα της δέκατης επιδημίας του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, το άθροισμα των κρουσμάτων «είναι 1.572, εκ των οποίων 1.506 είναι επιβεβαιωμένα και 66 πιθανά. Συνολικά, καταγράφηκαν 1.045 θάνατοι (979 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 66 πιθανά) και 439 άνθρωποι ιάθηκαν», προστίθεται στο κείμενο, ενώ «111.920 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το φράγμα των χιλίων θανάτων από την επιδημία του Έμπολα ανακοινώθηκε πως ξεπεράστηκε το Σάββατο.

«Κάθε φορά που θα διαταράσσονται οι προσπάθειες αντιμετώπισης [της επιδημίας] θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων», προειδοποίησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ. Ολί Ιλουνγκά, υπουργός Υγείας της χώρας.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα οδηγοί μοτοταξί έστησαν οδοφράγματα σε οδικές αρτηρίες στην Μπουτεμπό στο πλαίσιο κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη ασφάλειας.

Στην Μπουτέμπο, εμπορικό σταυροδρόμι, πόλη με ένα εκατομμύριο κατοίκους (Βόρειο Κίβου, ανατολικά), οι ομάδες γιατρών και νοσηλευτών που πασχίζουν να περιορίσουν την εξάπλωση του Έμπολα γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων. Ένας καμερουνέζος επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σκοτώθηκε την 20ή Απριλίου, ενώ έπαιρνε μέρος σε σύσκεψη σε κέντρο θεραπείας του Έμπολα.

Η δέκατη επιδημία του Έμπολα χαρακτηρίζεται η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην επικράτεια της ΛΔ Κονγκό από το 1976 και η δεύτερη χειρότερη παγκοσμίως έπειτα από εκείνη που είχε πλήξει κατά κύριο λόγο τρία Κράτη της δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία) την περίοδο 2013-2016, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 11.000 άνθρωποι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Νικολά Σαρκοζί στη φυλακή La Sante για τουλάχιστον 3 εβδομάδες έως 1 μήνα – «Καλώς ήρθες» του φώναζαν οι συγκρατούμενοι
«Μία ζοφερή μέρα για τη Γαλλία» λέει ο δικηγόρος του - Το μήνυμα του Νικολά Σαρκοζί πριν μπει στη φυλακή - Καρέ καρέ η αναχώρηση από το σπίτι του χέρι χέρι με την Κάρλα Μπρούνι
Νικολά Σαρκοζί και Κάρλα Μπρούνι
Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία: «Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν, ο Πούτιν επιλέγει την καταστροφή»
«Πρέπει να εντείνουμε την πίεση στην οικονομία της Ρωσίας και στην αμυντική της βιομηχανία, μέχρι ο Πούτιν να είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη», ανέφεραν σε κοινή της δήλωση
Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Ντόναλντ Τραμπ
CNN: Στον «πάγο» η συνάντηση Τραμπ με Πούτιν στη Βουδαπέστη – Αναβλήθηκε το ραντεβού Ρούμπιο και Λαβρόφ
Ρούμπιο και Λαβρόφ έχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο που θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία - Η συνάντησή τους θεωρείται βασικό κομμάτι της προετοιμασίας για τη δεύτερη συνάντηση κορυφής Τραμπ και Πούτιν
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν