Πολιτική

Γερμανικές αποζημιώσεις: Λήξαν το θέμα λέει το Βερολίνο

Αρνητική η Γερμανία στο αίτημα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ. Χολή από τον γερμανικό τύπο μετά τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας. «Τη λήξη της βοήθειας από την ΕΕ ο κ. Τσίπρας τη θεωρεί ως ένα καλό χρονικό σημείο για τις απαιτήσεις αυτές».

Ούτε να συζητήσει για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν έχει σκοπό η Γερμανία όπως προκύπτει από δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας, με την οποία η Ελλάδα ζητά αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η χώρα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε την Τετάρτη (05.06.2019) εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες, με εντολή της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου, ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο επέδωσε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζει το θέμα «ζήτημα ηθικό και υλικό», αλλά η απάντηση της Γερμανίας είναι πως η αξίωση για γερμανικές αποζημιώσεις έχει… τελειώσει «από νομικής και πολιτικής απόψεως».

«Χολή» του γερμανικού Τύπου για τις αποζημιώσεις

Η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα στον γερμανικό τύπο.

Χαρακτηριστική η αναφορά του ARD, σύμφωνα με το οποίο «για ζημιές από παγκόσμιους πολέμους η Αθήνα θέλει αποζημιώσεις από το Βερολίνο. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις καταστροφές των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Τη λήξη της βοήθειας από την ΕΕ ο κ. Τσίπρας τη θεωρεί ως ένα καλό χρονικό σημείο για τις απαιτήσεις αυτές».

Ανάλογη και η τοποθέτηση της Bild με τίτλο «Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δισ. ευρώ!». «Η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί ένα ποσόν ύψους δισεκατομμυρίων από τη Γερμανία! Ο Έλληνας πρεσβευτής επέδωσε σχετική ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση. Το ύψος ανέρχεται σε 376 δισ. ευρώ, εκτός τούτου η Αθήνα ζητά την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών!», γράφει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα με τη λεγόμενη διπλωματική ρηματική ζήτησε διαπραγματεύσεις για αποζημιώσεις λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τη Γερμανία κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη» γράφει το Focus.

«Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία να διαπραγματευτεί το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων για καταστροφές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάλογη ρηματική διακοίνωση εστάλη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», έγραψε η Deutsche Welle.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας έριξαν σήμερα 8,5 τόνους τροφίμων στη Γάζα – Δείτε βίντεο
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ομήρων και την ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα»
Τα αεροπλάνα που πέταξαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
38
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μαχμούντ Αμπάς – Ανησυχία για τη Γάζα και στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή από την Ελλάδα
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς 2
Η ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατο της Λένας Σαμαρά - «Μεταφέρθηκε σε σταθερή κατάσταση στον Ευαγγελισμό»
«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
Λένα Σαμαρά 24
Γιατί η Λένα Σαμαρά διακομίστηκε από το Σισμανόγλειο στον Ευαγγελισμό - Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον πρόωρο θάνατό της
Αποτελεί ερώτημα εάν η άτυχη κοπέλα είχε ιστορικό επιληψίας ή καρδιακής βλάβης, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι στιγμής με βεβαιότητα, ποια ήταν η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατό της κόρης του Αντώνη Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς και η κόρη του Λένα Σαμαρά στην πρεμιέρα της ταινίας «Ευτυχία» 41