Κόσμος

Ισπανία: Με νέες εκλογές απειλούν οι Σοσιαλιστές αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση

Οι Σοσιαλιστές που επικράτησαν στις εκλογές του Απριλίου στην Ισπανία δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία και δυσκολεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Έτσι σήμερα απείλησαν πως θα προκηρύξουν νέες εθνικές εκλογές, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ισπανία επιμείνουν να εμποδίσουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Αυτή είναι η μόνη εναλλακτική, εάν ο Σάντσεθ δεν μπορέσει να κερδίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου, είπε σε δημοσιογράφους ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλιστών. Ο Σάντσεθ ξεκίνησε τις συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο στην Ισπανία, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) χρειάζεται τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών για να πάρει το πράσινο φως. Με τη στήριξη των Podemos και ορισμένων μικρότερων κομμάτων, θα μπορούσε να υπερψηφιστεί σε μια δεύτερη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται μονάχα περισσότερες ψήφοι υπέρ του και λιγότερες κατά.

Σύμφωνα με το ΑΜΝΑ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την ορκωμοσία του Σάντσεθ, ενώ οι Podemos έθεσαν ως προϋπόθεση για τη στήριξή τους μια θέση στους κόλπους της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού, ένας όρος που οι Σοσιαλιστές έχουν αποκλείσει.

«Στην περίπτωση που όχι μόνο οι Ciudadanos και το PP αλλά επίσης οι Podemos υιοθετήσουν παρακωλυτική συμπεριφορά, πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι επιλογές μας, διότι ξεκάθαρα είτε αυτό θα μπορέσει να λειτουργήσει είτε όχι» εξήγησε ο Αμπαλός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άνετο προβάδισμα για τον Έντι Ράμα στις εκλογές στην Αλβανία - Εξασφαλίζει και 4η θητεία στην πρωθυπουργία
Οι ψήφοι που προέρχονται από την Ελλάδα δεν μετρούνται προς το παρόν, καθώς, με απόφαση του Κρατικού Εκλογικού Επιτρόπου Ilirjan Celibashi, τέθηκαν προσωρινά εκτός καταμέτρησης
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα
Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα παρά τη δέσμευση της Χαμάς να απελευθερώσει έναν όμηρο
«Οι τυχόν διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν «υπό τα πυρά (…) μέχρι την επίτευξη όλων των πολεμικών στόχων» του Ισραήλ ανακοινώθηκε από το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ένα ισραηλινό τανκ κάνει ελιγμούς στη Γάζα