Κόσμος

Πεζεσκιάν: Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο – «Τα χέρια μας παραμένουν στη σκανδάλη»

Το Ιράν σκληραίνει τη στάση του και τονίζει ότι θα παραμείνει στο πλευρό του Λιβάνου
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από μία κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στο Ιράν, με την Τεχεράνη να κσληραίνη τη στάση της σι το Ισραήλ ισοπεδώνει τον Λίβανο, κάτι που οι Ιρανοί βλέπουν ως σαφή παραβίαση της συμφωνίας.

Μήνυμα πως οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο αποτελούν παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ, έστειλε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

«Η ανανεωμένη επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του Λιβάνου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», σημειώνει ο Πεζεσκιάν σε ανάρτησή του. Αυτό αποτελεί επικίνδυνο σημάδι εξαπάτησης και έλλειψης δέσμευσης ως προς πιθανές συμφωνίες. Η συνέχιση αυτών των ενεργειών θα καταστήσει τις διαπραγματεύσεις άνευ νοήματος. Τα χέρια μας παραμένουν στη σκανδάλη. Το Ιράν δεν θα αφήσει ποτέ μόνους τους αδελφούς και τις αδελφές του στο Λίβανο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν.

 

Δείτε όλες τις εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή εδώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ προειδοποίησε την Μεγάλη Πέμπτη (09.04.2026) μέσω ανάρτησης στο X ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα επιφέρουν «σαφές κόστος και ισχυρές απαντήσεις».

«Ο Λίβανος και οι συμμαχικές προς το Ιράν ομάδες περιλαμβάνονται επίσημα στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, υπογράμμισε δημόσια ότι αυτή η θέση είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του, παρουσίασε την εκεχειρία ως ισχύουσα «παντού, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου», αν και αυτή η ερμηνεία αμφισβητήθηκε αργότερα από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας συνεπάγονται σαφές κόστος και ΙΣΧΥΡΕΣ αντιδράσεις.

Σβήστε τη φωτιά αμέσως», αναφέρει στην ανάρτησή του.

 

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν τόνισε ότι το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει τον λαό του Λιβάνου.

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά τις σφοδρότερες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο από τότε που ξεκίνησε η τελευταία σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 200 άνθρωποι την Τετάρτη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απίστευτα σκηνικά σε επίδειξη στη Νέα Υόρκη: Στέλεχος της βιομηχανίας της μόδας ακινητοποίησε με κεφαλοκλείδωμα ακτιβιστές της PETA
Το στέλεχος της μόδας τοποθετήθηκε μέσω ανάρτησης στο Instagram πως «αντέδρασα με ακατάλληλο τρόπο σε ένα περιστατικό σε επίδειξη νωρίτερα σήμερα. Δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα να το κάνω»
Απίστευτα σκηνικά σε επίδειξη στη Νέα Υόρκη: Στέλεχος της βιομηχανίας της μόδας ακινητοποίησε με κεφαλοκλείδωμα ακτιβιστές της PETA
Ντόναλντ Τραμπ: Μπλόκο στις ρυθμίσεις για την ΑΙ – «Ο μόνος έλεγχος που χρειάζεται είναι ένας έξυπνος πρόεδρος»
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «άρρωστη συνωμοσία» για την υπονόμευση της Τεχνητής Νοημοσύνης και δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες πολλών
τραμπ
Το Πεντάγωνο παραδέχεται για ελλείψεις πυρομαχικών εξαιτίας του πολέμου κατά του Ιράν
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμενε ότι οι διαθέτουν «πρακτικά απεριόριστο απόθεμα πυρομαχικών», όπως δεν έπαψε να επαναλαμβάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου
Αμερικανοί στρατιώτες
Μπαράζ επιθέσεων των Χούθι στη Σαουδική Αραβία με drones και βαλλιστικούς πυραύλους – 13 άμαχοι τραυματίστηκαν, ζημιές σε σπίτια
Στοχοποίησαν πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού παγκοσμίως, πυροδοτώντας περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου
σαουδικη αραβια