Πολιτική

Νέα κυβέρνηση: Ποιος είναι ο πρόεδρος της Βουλής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας, η Βουλή των Ελλήνων θα αποκτήσει Ηπειρώτη Πρόεδρο, μετά την εκλογή από την ολομέλεια του Κώστα Τασούλα.

Η ανάδειξή του στο τρίτο ανώτερο θεσμικό πολιτειακό αξίωμα της χώρας, που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 18 Ιουλίου, θα συμπέσει μια ημέρα μετά τα γενέθλιά του καθώς έχει γεννηθεί στις 17 Ιουλίου του 1959.

Πολιτικός μέντορας του νέου Προέδρου της Βουλής υπήρξε ο αείμνηστος πολιτικός και πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Αβέρωφ- Τοσίτσας, όπου την περίοδο 19081-1990 διετέλεσε και ιδιαίτερος γραμματέας του.

Ο κ. Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Είναι δικηγόρος – μέλος του ΔΣΑ ενώ στο επαγγελματικό του βιογραφικό ξεχωρίζει ότι το 1988-1989, ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, έχει εργαστεί και σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου. Παντρεμένος με με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη ΝΔ στις εκλογές του 2000 και επανεξελέγη σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα. Στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, το 2007 διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ το 2014 στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το 2010 τιμήθηκε από τους «γαλάζιους» βουλευτές και εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Πριν την εκλογή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, διετέλεσε δήμαρχος Κηφισιάς την περίοδο 1994-1998 ενώ από το 1990 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς. Ο κ. Κώστας Τασούλας πριν την εκλογή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990) καθώς πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.)

Ο Κώστας Τασούλας, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε οριστεί ως ο υπεύθυνος Συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ήταν ο γενικός εισηγητής της στη σχετική Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια.

Ο Κώστας Τασούλας, χαίρει της εκτίμησης και το σεβασμό ακόμα και των αντιπάλων του για τον αναβαθμισμένο και με επιχειρήματα κοινοβουλευτικό του λόγο καθώς και το πολιτικό ήθος που έχει επιδείξει όλες αυτές τις δεκαετίες στην ενεργό πολιτική. Ο κ. Τασούλας θα είναι ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Λαζαρίδης και Μάντζος «σφάχτηκαν» για την υπόθεση Παναγόπουλου: «Είναι ΠΑΣΟΚάρα», «Εμείς κυβερνάμε τη χώρα;»
Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το βράδυ της Παρασκευής (13.02.2026) η ονομαστική ψηφοφορία - Δείτε LIVE
Μακάριος Λαζαρίδης
Μητσοτάκης σε Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας: Κατάκτηση για τον Ελληνισμό, η επιστολική ψήφος των ομογενών – Ελπίζουμε να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αυστραλία, η οποία θα συμπέσει με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος
Κυριάκος Μητσοτάκης για εξάρθρωση κυκλωμάτων από ΑΑΔΕ και ΕΛΑΣ: Η «Νομιμότητα Παντού» είναι για εμάς μία διαρκής δέσμευση
Σε ανάρτησή του επικαλείται επιτυχίες κατά φοροαπάτης και οργανωμένου εγκλήματος, τονίζοντας ότι η μάχη με την παραβατικότητα και την ατιμωρησία είναι «συνεχής»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κάλεσμα Κυρανάκη σε έμπειρα στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό για τις νέες διευθυντικές θέσεις στον ΟΣΕ
Η επιλογή των στελεχών θα γίνει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τριετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης, διασφαλίζοντας ευελιξία και λογοδοσία, ως προς τους στόχους και τους δείκτες απόδοσης
Κώστας Κυρανάκης
Τσίπρας για Στουρνάρα: Ψεύδεται ασύστολα μέσω της «Ομάδας Βιασμού της Αλήθειας» για να εξασφαλίσει μια 3η θητεία – Του εύχομαι και ισόβιος διοικητής
Η αντιπαράθεση αναζωπυρώνει ένα παλαιό, φορτισμένο μέτωπο μεταξύ της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με φόντο την αποτίμηση της μνημονιακής περιόδου και τον ρόλο των θεσμών
Στουρνάρας και Τσίπρας 33
Μαρία Καρυστιανού για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Δεν μπορείς να βαφτίζεις «θερμή υποδοχή» μία εθνική διπλωματική ήττα
«Η Ελλάδα χρειάζεται λαό με φρόνημα, δηλαδή ενημερωμένο και ενωμένο λαό, ο οποίος στηρίζει ένα σχέδιο Εθνικής Κυριαρχίας και ηγεσία, που δεν φοβάται να υπερασπιστεί δημόσια, καθαρά και τεκμηριωμένα τα εθνικά μας δικαιώματα»'
Μαρία Καρυστιανού 70