Κόσμος

Τραμπ: “Δε μπορώ να πουλήσω F-35 στον Ερντογάν παρόλο που είναι τόσο καλός”!

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αισθάνεται... θλιμμένος στην τοποθεσία "θέλω να πουλήσω όπλα". Δηλώνει πως λυπάται που οι ΗΠΑ απαγορεύεται πλέον να πουλήσουν μαχητικά F-35 στην Τουρκία. Ρίχνει -όπως... σε όλα- την ευθύνη στον Μπαράκ Ομπάμα και εξηγεί γιατί δεν γίνεται ο Ερντογάν να πάρει τα μαχητικά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όλο το παρασκήνιο την ώρα που κάθε μέρα ο "σουλτάνος" παραλαμβάνει... ολίγο από S-400.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδειξε απροθυμία να προχωρήσει σε τιμωρητικά μέτρα ενάντια στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος των S-400, δηλώνοντας ότι δεν είναι «δίκαιο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απαγορεύεται πλέον να πουλήσουν στην Άγκυρα μαχητικά F-35 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

[read4more]

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν οι πρώτες για τα επόμενα βήματα της Ουάσινγκτον στο θέμα, έπειτα από την παραλαβή των πρώτων τμημάτων των S-400 από την Τουρκία την περασμένη Παρασκευή.

«Το επεξεργαζόμαστε όλο αυτό, θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά δεν είναι δίκαιο», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο.

Αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «πολύ καλή σχέση» που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μια ακόμη μια φορά και σε ακόμη ένα θέμα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ επέρριψε την ευθύνη στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς απέτυχε να πουλήσει την καλύτερη εναλλακτική της Αμερικής στους ρωσικούς S-400 – τους πυραύλους Patriot, που κατασκευάζει η εταιρεία Raytheon Co.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, η Τουρκία «εξαναγκάστηκε να αγοράσει ένα διαφορετικό πυραυλικό σύστημα».

«Έχουμε μια κατάσταση όπου η Τουρκία είναι πολύ καλή μαζί μας, και τώρα λέμε στην Τουρκία ότι επειδή στην πραγματικότητα αναγκαστήκατε να αγοράσετε ένα άλλο σύστημα πυραύλων, δεν θα σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί. Και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουμε βρεθεί εμείς στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η (Τουρκία) αγόρασε ένα ρωσικό πύραυλο, δεν μας επιτρέπεται να τους πουλήσουμε αεροσκάφη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι μια δίκαιη κατάσταση», τόνισε ο Τραμπ, εκφράζοντας απογοήτευση για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Ο Τραμπ, ο Ερντογάν και… τα όπλα

«Η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει παραπάνω από 100 F-35 και έχουν σχέδια να αγοράσουν περισσότερα, αλλά επειδή έχουν ένα σύστημα πυραύλων που κατασκευάζεται στη Ρωσία, πλέον τους απαγορεύεται να αγοράσουν παραπάνω από 100 αεροσκάφη», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας από την άλλη πλευρά της πόλης, σχεδόν την ίδια ώρα ο υποψήφιος υπουργός Άμυνας Μάρκ Εσπερ, στην ακροαματική διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του, δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής της Γερουσίας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει και τους S-400 και τα F-35. «Μπορείτε να έχετε τους S-400, ή τα F-35», είχε διευκρινίσει μέρες νωρίτερα στον Τούρκο ομόλογό του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τις δηλώσεις Τραμπ στο υπουργικό συμβούλιο στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξετάζουν τις επιλογές τους για να απαντήσουν στην πρόσφατη αγορά από την Τουρκία των S-400.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
4
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι
2