Πολιτική

Υπουργικό: Αυτά αποφασίστηκαν για Δικαιοσύνη και φορολογία

Από την αρχή ο ορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το Υπουργικό Συμβούλιο! Κατατέθηκε στην Βουλή και το φορολογικό νομοσχέδιο. Τι προβλέπεται για μείωση στον ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στις 120 δόσεις. Όλο το παρασκήνιο της "κλειστής" συνεδρίασης.

Τη διαδικασία ορισμού νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου από μηδενική βάση δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ήταν η πρώτη που έγινε στο Μαξίμου αντί της Βουλής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας θα προτείνει στη Βουλή τρεις υποψηφίους για τη θέση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των έξι αρχαιοτέρων για κάθε θέση ανωτάτων δικαστών – δηλαδή, θ’ ακολουθηθεί η επετηρίδα.

Το Υπουργικό και το φορολογικό νομοσχέδιο

Επίσης, αποφασίστηκε η άμεση κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την ρύθμιση των 120 δόσεων.

[read4more]

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται για το 2019 σε 22% μεσοσταθμικά.

Έτσι, 3,9 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία μάλιστα εξαιρούσε από το δικό της σχέδιο 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης.

Με τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου βελτιώνεται επίσης η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται σε 20 ευρώ το μήνα (από 30 ευρώ), ενώ το επιτόκιο μειώνεται σε 3% από 5%.

Αντίστοιχη διάταξη ως προς το επιτόκιο θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.

Στο διυπουργικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων και περιφερειών μέσω σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων, στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, της εξασφάλισης της πλειοψηφίας του δημάρχου και περιφερειάρχη στην Οικονομική Επιτροπή και σε όλα τα νομικά πρόσωπα, ενώ θα προσαρμοστεί ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού, ώστε σε περίπτωση αδυναμίας απόφασης από το δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο να λαμβάνεται υπόψη η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.

Και… άσυλο!

Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει η διάταξη για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, για την απονομή ψηφιακής σύνταξης, τη συγκρότηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ενίσχυση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για τη λειτουργία των κλειστών αναψυκτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και η διανομή φαρμάκων στους καρκινοπαθείς κατ’ οίκον ή στο χώρο νοσηλείας τους.

Ο παράγοντας Brexit

Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε, επίσης, η προετοιμασία της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ενδεχόμενο «άτακτο» Brexit, ενώ διαπιστώθηκαν όλες οι θετικές εξελίξεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων, επιτυχημένη έκδοση ελληνικών τραπεζών στις χρηματαγορές, επιστροφή ρεκόρ καταθέσεων στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια), ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς κατευθύνσεις στους υπουργούς του.

«Είναι αναγκαία η ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δεδομένης και της εμπιστοσύνης που ήδη αποτυπώνεται στις διεθνείς αγοράς για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας επιπλέον από τους υπουργούς να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους στους εναπομείναντες μήνες του 2019 και να μην υπερβούν τα αυστηρά όρια των προβλεπόμενων δαπανών, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των πρώτων στόχων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι η αίθουσα που θα διεξάγονται τα Υπουργικά Συμβούλια στο Μαξίμου θα ονομαστεί την επόμενη εβδομάδα «Αίθουσα Δημήτρη Στεφάνου», στη μνήμη του πρόωρα χαμένου νομικού και δημόσιου λειτουργού, ο οποίος υπηρέτησε με σπάνια συνέπεια και ανεπίληπτο ήθος το δημόσιο συμφέρον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το Μαξίμου βάζει τέλος στις συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, αλλά τα αντίθετα σενάρια φουντώνουν
Είναι ίσως η πρώτη φορά από το 2019, που παρ’ ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει κάθετα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, «γαλάζια» στελέχη επιμένουν ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για πρόωρες κάλπες
Μέγαρο Μαξίμου
Πυρά της αντιπολίτευσης για την ανάρτηση Μητσοτάκη και τα Τέμπη: «Δεν ντρέπεται για τις δηλώσεις Φλωρίδη»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό για το εισόδημα, την ακρίβεια, τη δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία και τις αναφορές στην υπόθεση των υποκλοπών
Ολομέλεια της Βουλής 6
Νίκος Ανδρουλάκης στο TikTok: Από τους καφέδες του Συνεδρίου στο «όχι» στο γιουβέτσι της μητέρας του και τη δίαιτα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά σε σύντομες ερωτήσεις νέων συνέδρων για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες και τις πιο χαλαρές στιγμές του στο περιθώριο του 4ου Τακτικού Συνεδρίου
Νίκος Ανδρουλάκης
8
Δημήτρης Κουτσούμπας από Λιτόχωρο: «Η άρχουσα τάξη έχει χωθεί για τα καλά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή»
Στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, ο γγ του ΚΚΕ συνέδεσε την ιστορική μνήμη με τη σημερινή συγκυρία, κατηγορώντας κυβέρνηση και ευρωατλαντικά κόμματα για εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραήλ
Δημήτρης Κουτσούμπας
Παύλος Πολάκης για Νικόλα Φαραντούρη στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ: «Είναι φελλός, μικρός ήταν στη ΔΑΠ»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παρουσία του ευρωβουλευτή στο 4ο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι έχει μετανιώσει που δεν τον είχε «ξεφτιλίσει» νωρίτερα
Φαραντούρης και Τσουκαλάς 13