Κόσμος

ESA: Παραλίγο να συγκρουστούν δύο δορυφόροι στο διάστημα!

Η ESA (ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία) ανακοίνωσε ότι λίγο έλειψε να συγκρουστούν δύο δορυφόροι και ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες για την ασφάλεια στο διάστημα.

Όπως γνωστοποίησε η ESA, οι δύο δορυφόροι δεν συγκρούστηκαν τελικά επειδή η υπηρεσία εξέτρεψε από την πορεία του το έναν δορυφόρο παρατήρησης των ανέμων της ατμόσφαιρας, ο οποίος κατευθυνόταν προς τον άλλον δορυφόρο της εταιρείας SpaceX.

“H ESA πραγματοποίησε για πρώτη φορά χθες (σ.σ. Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019) μια μανούβρα αποφυγής (αύξησης του ύψους της τροχιάς) για να προστατεύσει τον δορυφόρο Aeolus από σύγκρουση με έναν από τους δορυφόρους του παγκόσμιου δικτύου Ίντερνετ Starlink” της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας SpaceX, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.

“Συνωστίζονται” οι δορυφόροι

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία θεωρεί ότι καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά, και ιδίως των “αστερισμών” που περιλαμβάνουν πολλές εκατοντάδες έως και χιλιάδες δορυφόρους ο καθένας “θα καταστεί αναγκαίο να εμπιστευτούμε την εκτέλεση τέτοιων χειρισμών αποφυγής σύγκρουσης στην τεχνητή νοημοσύνη”.

Μέχρι στιγμής ο “αστερισμός” Starlink περιλαμβάνει 60 δορυφόρους που κινούνται σε χαμηλή τροχιά όμως ο ιδιοκτήτης της SpaceX, Ίλον Μασκ, φιλοδοξεί να στείλει στο διάστημα 12.000!

“Η ESA πραγματοποίησε 28 μανούβρες αποφυγής σύγκρουσης το 2018 λόγω κάποιου ανενεργού δορυφόρου ή λόγω σκουπιδιών από προηγούμενες συγκρούσεις. Ο υπολογισμός της τροχιάς, του κινδύνου σύγκρουσης, των συνεπειών που θα έχουν οι διάφορες πιθανές ενέργειες… όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο”, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Λόγω της αύξησης των διαστημικών σκουπιδιών κάθε είδους (εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 20.000) η ESA σκοπεύει να ζητήσει από τις χώρες μέλη της να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για την ασφάλεια στο διάστημα, κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου της σε υπουργικό επίπεδο, τον Νοέμβριο, στη Σεβίλη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ πιέζει τον Ζελένσκι να καταλήξει σε συμφωνία – Πώς έχουν προετοιμαστεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο
Γιατί η συνάντηση του Τραμπ με τον Ζελένσκι θεωρείται μία από τις πιο κρίσιμες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο - Οι αναλύσεις του CNN και του Sky News για την επικείμενη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Ντόναλντ Τραμπ 17
Παρέμεινε εγκλωβισμένος πίσω από καταρράκτη της Καλιφόρνια για 2 ημέρες: Δείτε βίντεο από τη δραματική διάσωσή του
Το ερμητικό νερό έσπασε το σχοινί του 46χρονου με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί σε σπηλιά πίσω από τον καταρράκτη - «Πρόκειται για εκπληκτική ιστορία επιβίωσης»
Καταρράκτης