Κόσμος

Brexit: Οριακά υψηλότερες οι ελπίδες για αποτροπή μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία

Οριακά υψηλότερες είναι σήμερα οι ελπίδες για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες των επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, μία ημέρα αφότου το Λονδίνο παρέδωσε τις προτάσεις του επί της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο Στιβ Μπάρκλεϊ συζήτησαν το θέμα του backstop στο Brexit, της δικλείδας ασφαλείας για την αποτροπή ενός σκληρού ιρλανδικού συνόρου, όπως επίσης και τις ιδέες που πρότεινε το Λονδίνο, όπως έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Βρετανία θέλει την εξάλειψη του όρου του backstop υπό τον φόβο ότι θα δεσμευτεί επ’ αόριστον από τους τελωνειακούς κανονισμούς της ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες επιμένουν στην ανάγκη εγγυήσεων.

«Απέχουμε πολύ από μια συμφωνία που θα μπορούσε να ταιριάξει με τις κόκκινες γραμμές της ΕΕ, όμως ίσως να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία» είπε σήμερα μια διπλωματική πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι υπάρχει μια «ώθηση» στις συζητήσεις με την ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε πιο διστακτική, αναφέροντας ότι οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν προκειμένου «οι τεχνικές συζητήσεις να συνεχιστούν».

«Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές θέλουν να φθάσουν σε μια συμφωνία και εργαζόμαστε σκληρά για αυτό» υπογράμμισε ο Μπάρκλεϊ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το χρονικό της σύλληψης του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου - Οι κατηγορίες, ο Επστάιν, ο βασιλιάς Κάρολος και η οργή των Άγγλων
Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου, «το αγαπημένο παιδί» της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής λόγω της στενής σχέσης που είχε με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου
Reuters: Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν «βλέπουν» λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – «Θέατρο διαπραγματεύσεων»
«Η Ρωσία δεν επιδιώκει μια ειρηνευτική συμφωνία. Επιδιώκει τους στρατηγικούς της στόχους, και αυτοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
Πόλεμος στην Ουκρανία
Συγκλονίζει η μητέρα του δίχρονου αγοριού στην Ιταλία μετά τη μεταμόσχευση κατεστραμμένης καρδιάς και το «όχι» για νέα επέμβαση - «Όσο αναπνέει ελπίζω»
«Πρέπει να αντέξω, έχω άλλα δύο παιδιά», λέει η μητέρα για τον μικρό Ντομένικο που παραμένει στη ζωή μόνο χάρη σε ένα μηχάνημα που, όμως, βλάπτει προοδευτικά τα όργανα του
Η Patrizia Mercolino, μητέρα του μικρού παιδιού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μεταμόσχευση καρδιάς φεύγει από το νοσοκομείο Monaldi μαζί με τον πατέρα και συγγενείς στη Νάπολη της Ιταλίας