Πολιτική

Κοντά στο οριστικό «ναι» για την ψήφο των αποδήμων

Πολύ κοντά σε οριστική συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων και με ευρεία, μάλιστα, πλειοψηφία βρίσκονται κυβέρνηση κι αντιπολίτευση.

Δεν αποκλείεται δε να συμβεί και αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ως προσδοκία του: να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, αφού ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τώρα διαλλακτικός.

[read4more]

Σε κάθε περίπτωση, οι ισορροπίες που διαμορφώνονται εξασφαλίζουν την ψήφιση του νομοσχεδίου με περισσότερες από 200 ψήφους, άρα, βάσει του Συντάγματος, η ψήφος των αποδήμων θα γίνει κανονικά νόμος του κράτους. Μια υπόσχεση την οποία είχε δώσει, άλλωστε, προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης και υποτίθεται ότι είχε δουλέψει πάνω στην υλοποίησή της ακόμη κι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουδέποτε την έφερε προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, το κυβερνητικό σχέδιο δομείται σε τέσσερις άξονες:

  1. Ισοτιμία της ψήφου, δηλαδή προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα της ελληνικής επικράτειας.
  2. Αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, μαζί με τη δυνατότητα στα κόμματα να τοποθετήσουν, εάν το επιθυμούν, στις λίστες τους Έλληνες από το εξωτερικό.
  3. Ψήφος με αυτοπρόσωπη παρουσία, δηλαδή με κάλπες σε πρεσβείες, προξενεία κι άλλους χώρους. Επιστολική ψήφος δεν θα προβλέπεται, ούτε κατ’ εξαίρεση.
  4. Δημιουργία ειδικών εκλογικών καταλόγων για τους Έλληνες του εξωτερικού με δικαίωμα ψήφου, στους οποίους θα εγγράφονται όλοι όσοι έχουν ελληνικό ΑΦΜ (ή συγγενείς α’ βαθμού που υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα) και ταυτόχρονα απουσιάζουν στην αλλοδαπή όχι περισσότερα από 35 χρόνια (αντί 30, με βάση το αρχικό σχέδιο), με δύο χρόνια εξ αυτών να τα έχουν περάσει με αποδείξεις στην Ελλάδα.

Το τελευταίο σημείο για την 35ετία υπήρξε πρόταση του ΚΚΕ, την οποία έκαναν αποδεκτή κυβέρνηση και λοιπά κόμματα κι αυτό που απομένει είναι – όπως και για το ΑΦΜ – η συνταγματική κατοχύρωσή της. Την επόμενη Τετάρτη, το ζήτημα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή κι έτσι, μετά την απόφασή της, θ’ ανοίξει ο δρόμος για την κατάρτιση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου. Από το οποίο τελικό κείμενο εξαρτούν το «ναι» τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους στη διακομματική, ζητώντας απλώς να αποτυπώνονται στο χαρτί όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ερωτηματικό παραμένει, εξάλλου, και η στάση του ΜέΡΑ25, το οποίο δείχνει τώρα να σκέφτεται το «όχι» που είπε τη Δευτέρα, αλλά ούτως ή άλλως τα «κουκιά» βγαίνουν και δίχως τις εννέα ψήφους των βουλευτών του Γιάνη Βαρουφάκη. Αρκεί μαζί με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση να συνταχθεί τουλάχιστον το ΚΚΕ.

Στο ζήτημα παρενέβη και ο πρωθυπουργός. Από το βήμα του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ήταν εξαιρετικά εύκολο για τον ίδιο να παίξει με τον ΣΥΡΙΖΑ ένα blame game για το ποιος ευθύνεται για το ναυάγιο της ψήφου των αποδήμων. Αλλά, όπως τόνισε, επέλεξε το δρόμο της συνεννόησης κι όχι της κομματικής ακαμψίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έβαλε νερό στο κρασί της κι έκανε υποχωρήσεις προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που για πολλά χρόνια έμενε άλυτο, αλλά προσεγγίστηκε «με ανοιχτό μυαλό» από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νέα πυρά Σαμαρά κατά κυβέρνησης: «Αν φύγουμε από την Κύπρο, θα πρόκειται για εθνικό ευτελισμό»
Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τυχόν αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τη Μεγαλόνησο μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή θα συνιστούσε μήνυμα υποχώρησης απέναντι στην Τουρκία
Αντώνης Σαμαράς
13
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Αυξάνουμε τις ροές LNG από τις ΗΠΑ, μέσω Ελλάδας, προς ΝΑ Ευρώπη και Ουκρανία
Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα συνδέει τις αυξημένες ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου με την ενεργειακή και εθνική ασφάλεια, προαναγγέλλοντας επαφές σε Βουκουρέστι και Σόφια για τον «Κάθετο Διάδρομο»
Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Κοντογεώργης: Κάθε εβδομάδα παράτασης του πολέμου, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ανάπτυξη και πληθωρισμό
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απέκλεισε εκ νέου το σενάριο πρόωρων εκλογών και συνέδεσε την πορεία της οικονομίας με τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Θανάσης Κοντογεώργης
Κυριάκος Μητσοτάκης για Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: «Απαντούμε με πράξεις σε ένα αίτημα δεκαετιών»
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα μετά την ψήφιση του νόμου ίδρυσης της ΑΣΠΤ, του πρώτου δημόσιου ανώτατου ιδρύματος στη χώρα για τη δραματική, την ορχηστική και τη μουσική τέχνη
Κυριάκος Μητσοτάκης