Κόσμος

Βολιβία: Σε προκήρυξη νέων εκλογών υποχρεώθηκε ο Μοράλες

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέων εκλογών στη χώρα.

Ο Μοράλες πήρε αυτή την απόφαση αφού ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναφέρεται πως οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας παρατυπιών.

Ο Μοράλες δήλωσε ακόμη πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, τα οποία βρέθηκαν στο προσκήνιο κατηγοριών για εκλογική νοθεία στις εκλογές στις 20 Οκτωβρίου, όπου είχε νικήσει ο Μοράλες και πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες στη χώρα.

Στην έκθεση του ΟΑΚ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα, αναφέρεται πως οι εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν καθώς διαπιστώθηκαν «σαφείς χειραγωγήσεις» του συστήματος ψηφοφορίας εξαιτίας των οποίων ο ΟΑΚ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα.

Ο Μοράλες, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 2006 ως ο πρώτος αυτόχθων ηγέτης της Βολιβίας, υπεραμύνθηκε της εκλογικής νίκης του, αλλά είχε δηλώσει πως θα συμμορφωνόταν με το πόρισμα του ελέγχου που θα διενεργούσε ο ΟΑΚ.

Η αντιπαράθεση για τις διαφιλονικούμενες εκλογές κλιμακώθηκε το σαββατοκύριακο καθώς αστυνομικές δυνάμεις εθεάθησαν να ενώνονται με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και ο στρατός ανακοίνωσε πως δεν θα έρθει «αντιμέτωπος με τον λαό» για το ζήτημα αυτό.

«Οι χειραγωγήσεις του ηλεκτρονικού συστήματος είναι τέτοιου μεγέθους ώστε πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος από το Βολιβιανό Κράτος για να φθάσουμε μέχρι την άκρη και να απονεμηθούν ευθύνες σ’ αυτή τη σοβαρή υπόθεση», αναφέρεται στην προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΚ.

«Ο πρώτος γύρος των εκλογών που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου πρέπει να ακυρωθεί και η εκλογική διαδικασία πρέπει να αρχίσει και πάλι», πρόσθεσε ο ΟΑΚ σε χωριστή δήλωση.

Η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μόλις υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα εκλογικό συμβούλιο με νέα σύνθεση, ανέφερε ο ΟΑΚ.

Ο ΟΑΚ πρόσθεσε πως είναι στατιστικά «απίθανο» ο Μοράλες να εξασφάλισε τη διαφορά του 10% που χρειαζόταν για να νικήσει από τον πρώτο γύρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαστε πολύ κοντά σε πυρηνική συμφωνία με το Ιράν» – Πτώση άνω του 3% για τις τιμές του πετρελαίου
«Είμαστε σε μια πολύ σοβαρή διαπραγμάτευση με το Ιράν για μακροπρόθεσμη ειρήνη. Πιστεύω πως πλησιάζουμε στη σύναψη μιας συμφωνίας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ θα μειώσει τον μισθό του μετά τις περικοπές στη χρηματοδότηση που αποφάσισε ο Τραμπ
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει στοχοθετήσει πανεπιστήμια τα οποία κατηγορεί πως προωθούν μια αριστερή ατζέντα, πιέζοντάς τα να σταματήσουν πρωτοβουλίες για τη διαφορετικότητα
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαντ
Ο Τραμπ ίσως επισκεφθεί την Τουρκία την Παρασκευή, αν υπάρξει πρόοδος στις ρωσο – ουκρανικές συνομιλίες
«Θέλουμε να δούμε τον πόλεμο να τελειώνει και νομίζω ότι έχουμε μια ευκαιρία να το πετύχουμε» είπε - Αλαλούμ με τις σημερινές συναντήσεις στην Τουρκία - Απόφαση Ζελένσκι μετά την συνάντηση με Ερντογάν
REUTERS
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
1
Φιάσκο οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας: Δεν συμφωνούν ούτε στην ώρα έναρξης των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη
Στέλεχος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, επεσήμανε ότι «δεν είναι αλήθεια» ότι οι συνομιλίες θα ξεκινούσαν στις 10 - Ο Πούτιν είχε το βράδυ συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ρωσίας
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι