Κόσμος

Στέρτζον: Ο Τζόνσον να αναγνωρίσει ότι έχουμε δικαίωμα για δεύτερο δημοψήφισμα αποχώρησης της Σκωτίας

"Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να εστιάσει στην πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έχει εντολή για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας" Νίκολα Στέρτζον.

Το SNP κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου στις βουλευτικές εκλογές, γεγονός που ωθεί την Στέρτζον να πιέσει για την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Ωστόσο, ο Τζόνσον, ενισχυμένος από την συντριπτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος και την εξασφάλιση πλειοψηφίας 80 εδρών δήλωσε τηλεφωνικά στην Στέρτζον ότι είναι αντίθετος στην διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

«Ημουν αυστηρή μαζί του ότι έχω εντολή για να προσφέρω στους ανθρώπους την επιλογή. Επανέλαβε ότι είναι αντίθετος σε αυτό», δήλωσε η Στέρτζον στο Skynews. «Αλλά…ας εστιάσουμε στην πραγματικότητα εδώ -οι εκλογές αυτής της εβδομάδας ήταν μία στιγμή ορόσημο για την Σκωτία», πρόσθεσε.

Ψήφισαν παραμονή το 2014

Οι πολίτες της Σκωτίας ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2014 υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπήρχε ούτε ως υποψία στον ορίζοντα. Δύο χρόνια μετά, ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εκτοτε, η Στέρζον επιμένει ότι η Σκωτία αξίζει μία ευκαιρία να αποφασίσει εάν θέλει να γίνει ανεξάρτητη χώρα, διότι αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την θέλησή της, ακολουθώντας την πλειοψηφία των πολιτών της Αγγλίας και της Ουαλίας που ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Η Νίκολα Στέρζον δήλωσε χθες ότι η ημιαυτόνομη κυβέρνηση του Εδιμβούργου θα δώσει την άλλη εβδομάδα στην δημοσιότητα εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία για την μεταφορά εξουσιών από το Λονδίνο που θα της επιτρέψει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Σκωτία θέλει διαφορετικό μέλλον από αυτό που επελέγη από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου και η Σκωτία θέλει το δικαίωμά της να επιλέξει το δικό της μέλλον», είπε σήμερα η Νίκολα Στέρτζον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δεν βλέπει κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Χάνεται και η τελευταία ελπίδα στη Γάζα
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε σωρούς από συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους
Βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 36 οι νεκροί άμαχοι, δεκάδες τραυματίες – Βομβαρδισμοί και εχθροπραξίες στο Κασμίρ
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα μικρό παιδί ηλικίας 3 χρόνων - Η αντίδραση των ΗΠΑ και οι εντάσεις που ξεκίνησαν από τη σφαγή αμάχων στο Κασμίρ στις 22η Απριλίου
Στρατιώτες 2