Πολιτική

Δένδιας: Ελλάδα και Αλγερία ενάντια σε κάθε είδους ξένη εμπλοκή στη Λιβύη

Ελλάδα και Αλγερία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσος τερματισμός στις εχθροπραξίες και σε κάθε είδους ξένη εμπλοκή στη Λιβύη, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του Σαμπρί Μπουκαντούμ (Sabri Boukadoum) στο Αλγέρι, υπογράμμισε ότι τα μνημόνια Τρίπολης – Άγκυρας κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

“‘Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρατήρηση του ομολόγου μου ότι καμία οντότητα στη Λιβύη σήμερα δεν μπορεί να διεκδικήσει τη νομιμότητα του να είναι σε θέση να υπογράψει συμβάσεις, συμφωνίες ή να εκπροσωπήσει το λαό της Λιβύης”, σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας από τη συνάντηση με τον ομόλογό του, έγινε σαφές ότι “η Αλγερία εργάζεται για τη δημιουργία μιας σταθερής κοινωνίας στη Λιβύη, μιας κοινωνίας που λειτουργεί, ενός κράτους που λειτουργεί και επίσης ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρέμβαση στην περιοχή”.

“Πραγματικά, για την Αλγερία, αυτό είναι “κόκκινη γραμμή””, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τα άκυρα και παράνομα μνημόνια, καθώς επίσης και “η συνεχής ροή του στρατιωτικού εξοπλισμού και μισθοφόρων, δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στις χώρες της περιοχής, στις χώρες της Μεσογείου”.

“Αυτή η συμπεριφορά συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως τίθενται έτσι “περαιτέρω εμπόδια στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ειδικού Εκπροσώπου κ. Salame, αλλά και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, δηλαδή στη διαδικασία του Βερολίνου”.

“Η Ελλάδα, ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και μια χώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Λιβύη, παραμένει έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη”, σημείωσε ο κ Δένδιας.

Επεσήμανε δε ότι στη συζήτηση με τον Αλγερινό ομόλογό του έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενίσχυση των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και για περιφερειακά ζητήματα.

“Μοιραζόμαστε μια γειτονιά, είμαστε και οι δύο χώρες της Μεσογείου και αυτή είναι η γειτονιά μας και το κοινό μας μέλλον”, κατέληξε ο υπουργός.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν (Abdelmadjid Tebboune), με την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και τις περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν χαρίζει τη δυναμική που καταγράφει – Τι ισχύει για τη συνεργασία με Κασσελάκη
Τα στελέχη του Κινήματος Δημοκρατίας σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για εκλογική συνεργασία, ευελπιστούν ωστόσο ότι μέσα από αυτή την κίνηση θα προκύψει η δημιουργία ενός «αλλού πόλου»
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Τo αίτημα Μητσοτάκη στη Μελόνι για σύγχρονα τρένα από τη Hellenic Train και το «καμπανάκι» για την αμυντική συνεργασία της με τον Ερντογάν
Στη Ρώμη σήμερα ο Μητσοτάκης - Η ατζέντα της συνάντησης με την Ιταλίδα ομόλογό του - Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τη σύσταση Προανακριτικής
Κυριάκος Μητσοτάκης με Τζόρτζια Μελόνι 1
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 5