Κόσμος

Τουρκία: Ελεύθερος μετά από δυο χρόνια ο Οσμάν Καβαλά

Δικαστήριο στην Τουρκία κήρυξε αθώο σήμερα τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και άλλους οκτώ κατηγορούμενος για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013.

Ο Οσμάν Καβαλά βγαίνει από τη φυλακή όπου έμεινε για πάνω από δυο χρόνια, ενώ μετά την απόφαση του δικαστηρίου ξέσπασαν χειροκροτήματα στην αίθουσα από φίλους του επιχειρηματία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε ζητήσει από τον Δεκέμβριο την άμεση απελευθέρωση του Καβαλά, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν υποψίες ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα.

Ο Καβαλά και δύο άλλοι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν ποινές ισοβίων χωρίς αναστολή, ενώ οι άλλοι κατηγορούμενοι κατηγορούνταν ότι τους βοήθησαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης οργανώνοντας τις διαδηλώσεις.

Η υπόθεση των άλλων επτά κατηγορουμένων, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και δικάζονταν ερήμην, διαχωρίστηκε, όμως ήρθησαν τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους και αναμένεται να αθωωθούν και αυτοί, σύμφωνα με ένα δικηγόρο.

Ο Καβαλά κατηγορούνταν ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση οργανώνοντας και χρηματοδοτώντας διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, όμως ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

«Οι αθωώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι η σωστή απόφαση. Η απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά είχε καθυστερήσει πολύ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος στην Τουρκία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ.

«Όλη αυτή η υπόθεση προκάλεσε τεράστια βάσανα σε αυτούς που στοχοθετήθηκαν αδίκως, αρχίζοντας από τον Οσμάν Καβαλά. Είναι μια δίκη ο μοναδικός στόχος της οποίας ήταν να πλήξει υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων», κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή που το Ισραήλ χτυπά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν - «Σκοτώσαμε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης που χρηματοδότησε τη Χαμάς»
Ο Σαΐντ Ιζάντι, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Διεύθυνσης της Δύναμης Κουντς του Σώματος των Φρουρών «χρηματοδότησε και εξόπλισε τη Χαμάς πριν από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου» υποστηρίζει το Ισραήλ
Μια δορυφορική εικόνα δείχνει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν
14
Ο Τραμπ «αδειάζει» την Γκάμπαρντ: «Κάνεις λάθος πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο»
Ο Τραμπ αμφισβητεί τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και τη διευθύντριά τους, ενώ η Γκάμπαρντ αναδίπλωσε με νέα δήλωση για τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
6
Και ο στρατάρχης Χαφτάρ της Λιβύης ενάντια στην Ελλάδα με καταγγελία για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης
Τόσο η κυβέρνηση της Τρίπολης όσο πλέον και η κυβέρνηση της Βεγγάζης στη Λιβύη καταγγέλλουν την Ελλάδα για «παραβίαση δικαιωμάτων της Λιβύης στα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης»
Χαλίφα Χαφτάρ 24