Κόσμος

Κορονοϊός: Ζήτησε συγγνώμη ο περιφερειάρχης του Βένετο για το “οι κινέζοι τρώνε ζωντανά ποντίκια”

Ο περιφερειάρχης του Βένετο, μιας από τις επαρχίες της Ιταλίας που έχει πλήξει στον μεγαλύτερο βαθμό ο κορονοϊός, ζήτησε συγγνώμη από την Κίνα.

Και αυτό γιατί είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην Κίνα για το ότι εξαπλώθηκε ο κορονοϊός και είχε πει πως οι Κινέζοι «τρώνε ζωντανά ποντίκια».

Ο Λούκα Τζάια επέρριψε ευθύνες στο Πεκίνο για την επιδημία στην Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι Κινέζοι δεν εφαρμόζουν υψηλά πρότυπα όσον αφορά την υγιεινή.

«Η υγιεινή του λαού μας, των Βενετσιάνων και των Ιταλών πολιτών, η πολιτισμική εκπαίδευση που έχουμε, είναι να κάνουμε ντους, να πλενόμαστε, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας», είπε ο Τζάια σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο τηλεοπτικό κανάλι Antenna3-Nord Est TV. «Είναι πολιτισμικό γεγονός ότι η Κίνα πλήρωσε μεγάλο τίμημα για την επιδημία αυτή επειδή τους έχουμε δει όλους να τρώνε ζωντανά ποντίκια ή άλλα τέτοια πράγματα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κινεζικής πρεσβείας στη Ρώμη. «Σε μια κρίσιμη ώρα σαν αυτήν, όταν η Κίνα και η Ιταλία στέκουν δίπλα-δίπλα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, ένας Ιταλός πολιτικός κατασυκοφάντησε τον κινεζικό λαό. Αυτή ήταν μια ανώφελη επίθεση που μας άφησε κατάπληκτους», έγραψε η πρεσβεία στο Facebook.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τζάια κατήγγειλαν επίσης τα σχόλιά του, επισημαίνοντας ότι θα βλάψουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Τζάια, που προέρχεται από την Λέγκα, υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν. «Τα λόγια μου ακούστηκαν άσχημα, συμφωνώ. Αν προσβλήθηκε κάποιος, ζητώ συγγνώμη. Ήθελα να πω ότι σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία, οι έλεγχοι διαφέρουν από χώρα σε χώρα», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην κινεζική πόλη Γουχάν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα σε μια ιχθυαγορά όπου πωλούνταν νυχτερίδες, φίδια και άλλα είδη. Η Κίνα έκλεισε προσωρινά όλες αυτές τις αγορές τον Ιανουάριο, προειδοποιώντας ότι η κατανάλωση άγριων ζώων συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που πλήξει περισσότερο ο κορονοϊός με τα κρούσματα να πλησιάζουν τα 900. Στην Κίνα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι περίπου 80.000 και οι νεκροί ανέρχονται στους 2.835, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία 1
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι η Ουκρανία έχει χάσει τη σύγκρουση και ότι η Ρωσία έχει αναδειχθεί νικήτρια, παραμονή της συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν 2