Ελλάδα

Οι ημερομηνίες κλειδιά για την άρση των μέτρων: Όλο το χρονοδιάγραμμα για Μάϊο και Ιούνιο

Τι θα συμβεί από τις 4 Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου αν όλα πάνε καλά. Πότε θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί για την κυκλοφορία και πότε θα ανοίξουν καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Αύριο οι τελικές ανακοινώσεις για τα σχολεία.

Όλα έτοιμα είναι πλέον στο Μαξίμου για το διάγγελμα Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα αναφορικά με το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, θ’ ακολουθήσουν μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη οι δηλώσεις έξι υφυπουργών της κυβέρνησης και του Σωτήρη Τσιόδρα, με τις οποίες θα εξειδικευτούν τα μέτρα και ο «οδικός χάρτης» για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα. Ειδικά δε για τα σχολεία, θα δώσει διευκρινίσεις σε αυριανή της συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως (σ.σ.: στις 6 το απόγευμα).

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα:

Στην πρώτη φάση, δηλαδή στις 4 Μαΐου, θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – πλην της μετακίνησης σε άλλο νομό εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας – και η υποχρέωση αποστολής SMS ή των γραπτών βεβαιώσεων. Επίσης, θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα προσωπικής υγιεινής (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής κτλ.). Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες, αλλά σ’ αυτή την πρώτη φάση μόνο για ατομική λατρεία.

Click4More Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σχέδιο «βγαίνουμε από το σπίτι» – Γιατί τα μέτρα δεν θα παυθούν οριστικά

Στις 11 Μαΐου, θα μπουν ξανά στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Εξετάζεται αν αυτό θα ισχύσει άμεσα και για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, διαφορετικά αυτό θα γίνει μαζί με το Γυμνάσιο μία ή δύο εβδομάδες αργότερα.

Στις 18 Μαΐου, επίσης, φαίνεται πως θ’ αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – ενδεχομένως θα διατηρηθούν ως προς τη μετάβαση σε νησιωτικές περιοχές – ενώ εξετάζεται το άνοιγμα των εκκλησιών προκειμένου οι πιστοί να συμμετέχουν στις λειτουργίες, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες.

Στη δεύτερη φάση, στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα. Επίσης, οι χώροι ψυχαγωγίας και άθλησης (κινηματογράφοι, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια κτλ.).

Τότε είναι, επίσης, που θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία, ενώ παραμένει υπό συζήτηση εάν αυτό θα συμβεί και με τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς – με τους τελευταίους να εκφεύγουν, μάλιστα, της αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και ν’ ανήκουν σ’ αυτή του υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά τους δήμους.

Στην τρίτη φάση, έως τις 15 Ιουνίου, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία ετήσιας λειτουργίας. Τα εποχικά τουριστικά καταλύματα, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες σε νησιά και περιοχές όπου δεν υπάρχουν επαρκείς υγειονομικές υποδομές αναμένεται ν’ ανοίξουν στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου κι εφόσον έχει διευθετηθεί το ζήτημα των αεροπορικών μεταφορών.

Σημειώνεται ότι ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 9 Μαΐου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Με το Silver Alert συνεργάζονταν ο ερευνητής που συνελήφθη στα Χανιά - «Έλεγαν πως είναι αξιόλογος», λέει ο πατέρας του γιατρού
Το προφίλ του σοβαρού επιχειρηματία που είχε στήσει ο ερευνητής αλλά και η συνεργασία του με ΜΚΟ - Ζήτησε από την οικογένεια του γιατρού 5.000 ευρώ λέγοντας πως στη συνέχεια θα χρειαστεί και περισσότερα
Ο 33χρονος γιατρός που έχει εξαφανιστεί
Γιώργος Μαζωνάκης: Απολύτως ψευδείς και ανυπόστατες καταγγελίες σε βάρος μου, οργανωμένο σχέδιο εκβίασης
«Ο Γιώργος Μαζωνάκης ευχαριστεί το κοινό του για την αγάπη, την στήριξη και την συμπαράσταση που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο στο πρόσωπό του» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του τραγουδιστή
Γιώργος Μαζωνάκης 31
Πώς ο καθηγητής με την κβαντική μηχανή έπεισε την οικογένεια του εξαφανισμένου γιατρού στα Χανιά - Ανοίγει ο κύκλος των ερευνών
Οι αστυνομικοί ελέγχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως κάτοικοι είδαν τον 33χρονο γιατρό να περπατά πεζός στις περιοχές Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά
Γιατρός