Κόσμος

Στηρίζει Τραμπ ο Γερμανός υπ. Υγείας: Αλλαγές στη διοίκηση και τη διαφάνεια του ΠΟΥ

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, αναγνώρισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα “Financial Times” ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει άδικο που επιμένει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η συζήτηση γι’ αυτές και η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνουν αφού πρώτα τερματιστεί η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Στη συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο των FT, ο Σπαν είπε πως ο Τραμπ, ο οποίος απειλεί να αναστείλει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση του ΠΟΥ αν η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν εφαρμόσει μείζονες μεταρρυθμίσεις, «έχει κάποιο δίκιο».

«Πρέπει να διευκρινίσουμε πού ακριβώς πάνε τα χρήματα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη «διοίκηση και τη διαφάνεια» του Οργανισμού.

Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει, η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει αφού τελειώσει πρώτα η πανδημία του κορονοϊού.

«Εν μέσω κρίσης, όταν σβήνεις μια φωτιά, δεν μπορείς να συζητάς για τη μεταρρύθμιση της πυροσβεστικής», επιχειρηματολόγησε.

Ο Σπαν πρόσθεσε ότι θα τον «λυπούσε πολύ» αν έβλεπε τις ΗΠΑ να αποχωρούν από τον ΠΟΥ.

Το όνομα του Σπαν, 40 ετών, ακούγεται συχνά όταν γίνεται λόγος για τους δυνητικούς διαδόχους της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη στήριξη της πιο συντηρητικής μερίδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ασκώντας κριτική ιδίως στην υπερβολικά φιλελεύθερη κατ’ αυτόν στάση της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση, αξιώνοντας να υιοθετηθεί πολύ σκληρότερη γραμμή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ απείλησε να τερματίσει τη συμβολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ — η οποία, όπως ανέφερε, κυμαίνεται μεταξύ των 400 και των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως — εάν ο οργανισμός δεν προχωρήσει σε «ουσιαστικές», «μείζονες» αλλαγές μέσα σε τριάντα ημέρες.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν υπερασπιζόμενες τον ΠΟΥ, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τονίζουμε τον κεντρικό ρόλο του ΠΟΥ στην διαχείριση των ζητημάτων της υγείας σε διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
4
ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Ιράν να κλείσει τις πόρτες στους επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
«Η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Μασούντ Πεζεσκιάν
«Τρέμει» η Ιαπωνία: Σχέδιο πρόληψης για «μεγασεισμό» που σαρώνει την τάφρο Nankai κάθε 100 χρόνια
Η τάφρος Nankai θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον πλανήτη, με τον τελευταίο σεισμό τέρας να καταγράφεται το 1946 - Εκτιμώμενος αριθμός θυμάτων που θέλει να μειώσει η Ιαπωνία κατά 80% ανέρχεται στους 298.000
Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011