Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

«Το Σπαθί του Αυτοκράτορα»: Το ιστορικό μυθιστόρημα που συνδέει το χθες με το σήμερα

«Το Σπαθί του Αυτοκράτορα»: Το ιστορικό μυθιστόρημα που συνδέει το χθες με το σήμερα

Το Σπαθί του Αυτοκράτορα, ιστορικό μυθιστόρημα του Βύρωνα Αθανίτη από τις εκδόσεις Γράφημα, αφηγείται με ευρηματικό και μοναδικό τρόπο το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Δεσποτάτου του Μιστρά, αλλά και τη σύνδεση της σύγχρονης Ελλάδας με τα γεγονότα και τις καταστάσεις της εποχής εκείνης.

Όπως λέει ο ίδιος, το Σπαθί του Αυτοκράτορα είναι από τα λίγα βιβλία που εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας του κορονοϊού. Μαζί με τον εκδότη του, Γιάννη Τσαχουρίδη, σχεδίασαν μια στρατηγική επικοινωνίας για εκείνη την πρωτοφανή και ιδιαίτερη περίοδο, αξιοποιώντας κυρίως τις νέες διαδικτυακές τεχνολογίες: επικεντρώθηκαν στα social media, τα blog βιβλιοφιλικών ομάδων (κυρίως στην περιφέρεια), καθώς και στον φιλικό και επαγγελματικό του κύκλο που είναι αρκετά ευρύς.

Ο συγγραφέας εξηγεί ότι έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για την εποχή της Άλωσης αλλά Το Σπαθί του Αυτοκράτορα διαφέρει από τα προηγούμενα, καθώς η αφήγηση εξελίσσεται σε δύο χρονικά επίπεδα: κατά τον 15ο αιώνα αλλά και στη σημερινή εποχή, την Ελλάδα της Κρίσης. Επίσης, δεν πρόκειται απλώς για ιστορικό μυθιστόρημα αλλά, ταυτόχρονα, είναι ένα μοντέρνο ανάγνωσμα που περιέχει πολλές σκέψεις για τη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα, καθώς και τις αναλογίες που υπάρχουν με εκείνο το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Στο Σπαθί του Αυτοκράτορα, πέρα από τη μακραίωνη ιστορία των Παλαιολόγων και την αναζήτηση του σπαθιού στο παρόν, ξεδιπλώνεται γλαφυρά και η προσωπική σχέση του γραμματικού Μιχαήλ με τον Κωνσταντίνο όπως και η αγωνιώδης προσπάθειά του να παραδώσει το σπαθί ―ως σύμβολο του στέμματος― στα αδέρφια του εκλιπόντος, τους Δεσπότες του Μοριά. Στο σήμερα, από την άλλη, η χαρακτηριστικά ανταγωνιστική ανδρική φιλία του Βαγγέλη με τον καθηγητή Μαρόπουλο όπως και η προβληματική σχέση που έχουν με τα παιδιά τους θα συγκινήσει πολλούς, ενώ το ειδύλλιο του Θεόδωρου με τη Μαίρη-Ανν Νίκολσον θα αφήσει ερωτηματικά για να θρέψουν τη φαντασία των αναγνωστών.

Το βιβλίο Το Σπαθί του Αυτοκράτορα του Βύρωνα Αθανίτη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Γράφημα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις