Επιχειρήσεις

Τέρνα Ενεργειακή: Πούλησε αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ, έναντι 215 εκατ. δολαρίων

Στην πώληση του αιολικού πάρκου Mountain Air στις ΗΠΑ, προχώρησε η ΓΕΚ Τέρνα, κίνηση που της απέφερε κέρδος άνω των 30 εκατ. δολαρίων.

Τώρα, η εταιρεία δρομολογεί νέες επενδύσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, με στόχο για την επόμενη πενταετία, η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών της πάρκων να φθάσει στα 2.800 MW.

Το αιολικό πάρκο “Mountain Air” με ισχύ 138 MW, βρίσκεται στην πολιτεία του IDAHO, στις ΗΠΑ και πωλήθηκε στην Innergex Renewable Energy Inc., για 215 εκατ. δολάρια.

Τα λειτουργικά κέρδη (US GAAP) του έργου ανήλθαν το 2019 σε 17,6 εκατ. δολάρια (ΕΒΙΤDA 2019). Από την εν λόγω πώληση αναμένεται να προκύψει κέρδος (IFRS) που θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. δολάρια, ενώ το συνολικό χρέος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μειώνεται ισόποσα κατά την ανωτέρω συμφωνηθείσα αξία των 215 εκατ. δολαρίων.

Διευρυμένη παρουσία στις ΗΠΑ

Η Τέρνα Ενεργειακή εισήλθε στην αγορά καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ από το 2011. Μετά την πώληση του έργου στο IDAHO, θα διατηρεί σε λειτουργία τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 512 MW, στην πολιτεία του Texas.

Σχολιάζοντας την νέα συμφωνία, ο προέδρος του ομίλου κ. Γιώργος Περιστέρης δήλωσε: «Πριν από περίπου μια δεκαετία λάβαμε τη στρατηγική απόφαση να επεκτείνουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα στην αγορά των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελής για τον Όμιλο και τους μετόχους του, καθώς πέρα από τη σημαντική αύξηση που επέφερε στα μεγέθη και την κερδοφορία του ομίλου, προσφέρει επίσης σημαντικές υπεραξίες, καθώς και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του νέου επενδυτικού μας προγράμματος. Θυμίζουμε ότι έχουμε ήδη δρομολογήσει νέες επενδύσεις 1,7 δις. ευρώ στην Ελλάδα, στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση και της διαχείρισης απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε την έως τώρα εδραιωμένη πορεία ανάπτυξης της Τέρνα Ενεργειακή στην αγορά καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ, ακολουθώντας τη στρατηγική ενεργητικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της. Η εταιρεία εστιάζει στην εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών που παράγουν σημαντική αξία για τους μετόχους, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου της στην αγορά των ΗΠΑ, με έμφαση στην εξασφάλιση αυξημένων αποδόσεων. Η εταιρεία παρακολουθεί συστηματικά νέες ευκαιρίες, βελτιστοποιώντας την κατανομή και την αποδοτικότητα των κεφαλαίων της».

Μετά την ανωτέρω πώληση, ο όμιλος θα διαθέτει περισσότερα από 1800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
H Prosport εντάσσεται στην AS1
Η κορυφαία ελληνική sports agency εντάσσεται στην AS1, ενισχύοντας την παγκόσμια ηγετική της θέση στην εκπροσώπηση ποδοσφαιριστών
Ο CEO της AS1, Ignacio Aguillo, με τον CEO της Prosport, Πασχάλη Τουντούρη
Το ΒΕΑ ζητά την κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στα κοσμήματα – Καμπανάκι για τουρισμό και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πρόκειται για έναν φόρο που αυξάνει τεχνητά τις τιμές των προϊόντων, περιορίζει τη ζήτηση και πλήττει άμεσα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Expert evaluates various gold jewelry pieces with magnifying glass and tweezers in a bright workspace
ΕΣΕΕ προς κυβέρνηση: Ανάγκη για δικαιότερους όρους συμμετοχής στην αγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι ενισχύει τον παρεμβατικό και συμβουλευτικο ρόλο της στην ΕΕ, τώρα που το διεθνές εμπόριο βρίσκεται στο επίκεντρο «τεκτονικών» γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων
Group of business persons having a meeting behind a glass wall