Κόσμος

Ιράν: Αποφυλακίστηκε προσωρινά η Φαρίμπα Αντελχάχ

Η ανθρωπολόγος Φαρίμπα Αντελχάχ, που κρατείται στο Ιράν από τον Ιούνιο 2019, αποφυλακίστηκε προσωρινά και παραμένει στην Τεχεράνη με την οικογένειά της με ηλεκτρονικό βραχιόλι, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της.

«Βρίσκεται με την οικογένειά της στην Τεχεράνη. Δεν μας έχουν δώσει ακόμη ημερομηνία για την επιστροφή της στην φυλακή, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η προσωρινή αποφυλάκιση θα γίνει οριστική», δήλωσε ο δικηγόρος της.

Ειδικευμένη στο σιιτικό ισλάμ και το μετεπαναστατικό Ιράν στον Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) στο Παρίσι, η Φαρίμπα Αντελχάχ συνελήφθη στις; αρχές του Ιουνίου 2019 στην Τεχεράνη μαζί με τον σύντροφό της Ρολάν Μαρσάλ, ειδικό στην Αφρική, ο οποίος την επισκέφθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα.

Ο Ρολάν Μαρσάλ αποφυλακίσθηκε τον Μάρτιο. Ομως, η πανεπιστημιακός, γεννημένη το 1959 στο Ιράν, η οποία ζει στην Γαλλία από το 1977, καταδικάσθηκε στις 16 Μαΐου σε φυλάκιση πέντε ετών για «συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας».

Σε μήνυμά του στις αρχές του Ιουνίου προς τις ιρανικές αρχές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήριζε αυθαίρετη την σύλληψη της Φαρίμπα Αντελχάχ.

Κρίνοντας «απαράδεκτο ότι παραμένει στην φυλακή», ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε: «η δικαιοσύνη επιτάσσει την άμεση απελευθέρωση της συμπατριώτισσάς μας».

Οι ιρανικές αρχές, που δεν αναγνωρίζουν την διπλή υπηκοότητα, χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη ανάμειξη» στις ιρανικές υποθέσεις τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Γαλλίας για την απελευθέρωσή της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος εγκαινιάζει το πρώτο μνημείο προς τιμήν των ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτικών
Ο Βρετανός μονάρχης αποκάλυψε ένα πρωτοποριακό μνημείο αφιερωμένο στα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, σηματοδοτώντας την πρώτη του επίσημη εμφάνιση σε εκδήλωση υποστήριξης αυτής της κοινότητας
Ο βασιλιάς Κάρολος
Νύφη στο Αζερμπαϊτζάν αυτοκτόνησε μετά τον καβγά για το «προκλητικό» νυφικό της με τα πεθερικά της
«Τι ντροπή. Πώς επιτρέψατε στην κόρη σας να φορέσει ένα τόσο ατιμωτικό, αποκαλυπτικό νυφικό;» - Ο συντετριμμένος πατέρας έδιωξε τον σύζυγό από την κηδεία της κόρης του
Η 19χρονη Lyaman Mammadli
Ο τυφώνας Melissa απειλεί την Τζαμάικα με ανέμους 260 χιλιόμετρα την ώρα και καταστροφικές πλημμύρες
Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ στο Μαϊάμι προειδοποίησε τους κατοίκους της Τζαμάικα να πάνε στα καταφύγιά τους και να παραμείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που θα ειναι η ισχυρότερη από το 1988
Ο τυφώνας Melissia πλησιάζει στην Τζαμάικα