Κόσμος

Τουρκία: Ο Αλμπαϊράκ εξαφανίστηκε, το επιτόκιο ανέβηκε, η λίρα καλπάζει

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 17%, για δεύτερη συνεχή φορά, επιβεβαιώνοντας μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική ύστερα από τους νέους διορισμούς σε θέσεις-κλειδιά.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 17% αφού τον Νοέμβριο είχε προχωρήσει σε αύξηση κατά 475 μονάδες βάσης στο 15%.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής εξήγησε σε ανακοίνωση ότι η νέα αυτή αύξηση εντάσσεται στις προσπάθειες που έχουν στόχο να ανακόψουν τον αλματώδη πληθωρισμό που στο τέλος του 2020 αναμένεται να ξεπεράσει το 14%.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε άλμα σε υψηλό πέντε εβδομάδων μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε νωρίτερα έως 1% στις 7,5420 λίρες ανά δολάριο.

click4more Μπεράτ Αλμπαϊράκ: Αγνοείται ο γαμπρός του Ερντογάν και οι φήμες οργιάζουν

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή αύξηση στο επιτόκιο ύστερα από τη διπλή αντικατάσταση στις αρχές Νοεμβρίου δύο κορυφαίων αξιωματούχων, του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου προέδρου, από τον Λουτφί Ελβάν, καθώς και τους διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουζάλ από τον Νατσί Αγκμπάλ.

Οι αγορές ανέμεναν εδώ και μήνες σημαντική αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού, ωστόσο αντ’ αυτού η τράπεζα προχωρούσε σε μειώσεις, υπό την πίεση του Ερντόγαν.

Η αύξηση που αποφασίστηκε σήμερα «θα διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η επιστροφή της ορθόδοξης (νομισματικής) πολιτικής είναι εδώ για να μείνει», ανέφερε η Capital Economics σε έκθεση της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η κατάρα της Γαλλίας και η πολιτική αυτοκτονία του Φρανσουά Μπαϊρού που απειλεί να συμπαρασύρει και τον Μακρόν
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού ένα βήμα πριν χάσει μια κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα (08.09.2025) στην Εθνοσυνέλευση - Νέα πολιτική αναταραχή στη Γαλλία - Ο Μακρόν καλείται να βρει πέμπτο πρωθυπουργό σε λιγότερο από δύο χρόνια
Φρανσουά Μπαϊρού και Εμανουέλ Μακρόν
Τζόρτζιο Αρμάνι: Σήμερα το στερνό αντίο στον μεγάλο σχεδιαστή μόδας – Θα ταφεί στο χωριό του δίπλα στην οικογένειά του
Το Μιλάνο θα τιμήσει ξανά τον Τζόρτζιο Αρμάνι, στις 28 Σεπτεμβρίου, με μια επίδειξη μόδας στο Palazzo Brera που θα είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια του οίκου Αρμάνι
Τζόρτζιο Αρμάνι
Φρικιαστικό βίντεο από δολοφονία Ουκρανής στη Βόρεια Καρολίνα: Την σκοτώνει με σουγιά μέσα σε τρένο και φεύγει περπατώντας
Γνωστός στις αρχές ο 35χρονος δράστης - Συνελήφθη λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία της κοπέλας που μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να γλιτώσει από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Τρένο
16