Κόσμος

Δίκη Τραμπ: Ξεκίνησε με ένα σοκαριστικό βίντεο με την εισβολή στο Καπιτώλιο

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ βασίζεται «σε συγκεκριμένα και ισχυρά γεγονότα», υποστήριξε σήμερα ο Δημοκρατικός βουλευτής-κατήγορος Τζέιμι Ράσκιν, παρουσιάζοντας, στην έναρξη της δίκης στη Γερουσία, ένα βίντεο από τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου.

Ο Ράσκιν, που ήταν καθηγητής νομικής, υποσχέθηκε ότι θα αποφύγει τα ενοχλητικά, σχοινοτενή «μαθήματα» και έδειξε τα μονταρισμένα πλάνα, διάρκειας δέκα λεπτών, στους γερουσιαστές που τα είχαν βιώσει και δια ζώσης πριν από περίπου έναν μήνα.

Το βίντεο δείχνει τους υποστηρικτές του Τραμπ να γκρεμίζουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του Καπιτωλίου και να χτυπούν αστυνομικούς. Δείχνει επίσης τη στιγμή που οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες της αίθουσας της Βουλής, ενώ οι βουλευτές κρύβονταν, καθώς και τη στιγμή που ένας αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει τη διαδηλώτρια Άσλι Μπάμπιτ, βετεράνο της πολεμικής αεροπορίας, που επιχειρούσε να μπει στο κτίριο από ένα σπασμένο παράθυρο.

Σε μια άλλη σκηνή, ένας ταραξίας ψάχνει στο γραφείο ενός βουλευτή και ακούγεται να λέει: «Κάτι πρέπει να υπάρχει εδώ για να το χρησιμοποιήσουμε εναντίον αυτών των αλητών».

Στα ενδιάμεσα, το βίντεο δείχνει αποσπάσματα από την ομιλία του Τραμπ προς τους υποστηρικτές του, τους οποίους καλεί «να αγωνιστούν διαολεμένα»

Κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 170 αστυνομικοί.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη νομιμότητα της διαδικασίας καθαίρεσης» δεδομένου ότι ξεκίνησε όταν ο Τραμπ ήταν ακόμη πρόεδρος και «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Γερουσία έχει τη δικαιοδοσία να τον δικάσει», υπογράμμισε ο Ράσκιν.

Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για τη συνταγματικότητα ή μη της δίκης και, δεδομένου ότι απαιτείται απλή πλειοψηφία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Δείτε το βίντεο

σ

Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αστρονόμοι στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ατμόσφαιρα σε παγωμένο «διαστημικό βράχο» στην περιοχή του Πλούτωνα
Ο εν λόγω παγωμένος βράχος, που αποκαλείται (612533) 2002 XV93, βρίσκεται σε απόσταση 40 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Ήλιου - Γης, δηλαδή περίπου 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο
Πλούτωνας