Κόσμος

Γερμανία: Άκαρπες οι διαβουλεύσεις στην Χριστιανική Ένωση για τον «εκλεκτό» υποψήφιο καγκελάριο

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνάντηση των δύο υποψηφίων για το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στο κτίριο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο, ενώ την ίδια ώρα οι Πράσινοι θα ανακοινώσουν άμεσα τον δικό τους.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο και την Die Welt, η συνάντηση του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ με τον αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ για την επιλογή του υποψήφιου καγκελάριου που θα οδηγήσει τα δύο κόμματα στις πρώτες εκλογές αφού αποχωρήσει η Άνγκλα Μέρκελ διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, αλλά δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Ο κ. Ζέντερ πέταξε αργά χθες το βράδυ εκτάκτως στο Βερολίνο με ιδιωτικό αεροσκάφος, ενώ και ο κ. Λάσετ βρισκόταν από νωρίς στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας του κρατιδίου του στην γερμανική πρωτεύουσα.

Μαζί με τους δύο αρχηγούς, στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ, ο Γενικός Γραμματέας της CSU Μάρκους Μπλούμε και οι δύο επικεφαλής των Κ.Ο. Ραλφ Μπρίνκχαους (CDU) και Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU).

Οι ίδιοι οι υποψήφιοι είχαν δηλώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι ήθελαν η απόφαση να έχει ληφθεί έως το Σαββατοκύριακο, ωστόσο η προθεσμία εξέπνευσε χωρίς αποτέλεσμα, ενώ και οι δύο αρχηγοί εμμένουν στην υποψηφιότητά τους.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Bild ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονταν «κοντά» σε αποτέλεσμα, αλλά ο κ. Λάσετ τελικά αποχώρησε από την Bundestag λίγο πριν από τις 03:00 (ώρα Ελλάδος) χωρίς να ανακοινωθεί κάτι.

Επιλέγουν για πρώτη φορά οι Πράσινοι

Την ίδια  πρώτο υποψήφιο καγκελάριο στην ιστορία τους θα ανακοινώσουν σήμερα οι Πράσινοι, ενόψει των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Η επιλογή αναμένεται να γίνει από το προεδρείο του κόμματος μεταξύ των δύο αρχηγών, της Αναλένας Μπέρμποκ και του Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι Πράσινοι μέχρι τώρα δεν έδιναν χρίσμα σε υποψήφιο καγκελάριο. Των προεκλογικών εκστρατειών ηγούνταν συνήθως οι δύο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ωστόσο, οι εντυπωσιακές επιδόσεις τους στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια καθιστούν πλέον αναγκαία την επιλογή του στελέχους που θα ηγηθεί ενδεχόμενης κυβέρνησης με επικεφαλής το κόμμα των Πρασίνων. Η πιθανότητα να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός π.χ. από τους Πράσινους, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και την Αριστερά δεν φαντάζει πλέον τόσο απίθανη προοπτική.

Οι δύο συμπρόεδροι έχουν εκφράσει την βούλησή τους να αναλάβουν το χρίσμα, με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να φέρνουν τον κ. Χάμπεκ λίγο ψηλότερα στις προτιμήσεις των πολιτών από την κυρία Μπέρμποκ.

Στο τελευταίο «Πολιτικό Βαρόμετρο» του ZDF, το 29% θεωρεί τον Ρόμπερτ Χάμπεκ καταλληλότερο για την καγκελαρία, ενώ το 24% προτιμά την Αναλένα Μπέρμποκ.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο την επίδοση του κόμματος, το 42% εκτιμά ότι θα είναι καλύτερη με υποψήφιο καγκελάριο τον πρώτο, ενώ το 29% δίνει την εμπιστοσύνη του στη δεύτερη.

Οι υποστηρικτές του κόμματος εμφανίζονται διχασμένοι, με το 44% να πιστεύει ότι οι Πράσινοι θα έχουν καλύτερη τύχη με την συμπρόεδρο Μπέρμποκ και το 43% να προτιμά τον κ. Χάμπεκ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη ανατύπωσε την κάρτα μέλους του Όσκαρ Ουάιλντ, 130 χρόνια μετά τη διαγραφή του λόγω της καταδίκης για ομοφυλοφιλία
«Η επιστροφή της κάρτας του είναι μια ωραία χειρονομία συγγνώμης και είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα του θα ενθουσιαστεί» είπε ο εγγονός του
AP Photo
Η Τεχνητή Νοημοσύνη «χωρίς ανθρώπινο έλεγχο είναι απειλή για την ασφάλεια», προειδοποιεί η ΜΙ5
Ο επικεφαλής της MI5 ανέφερε ότι η ΤΝ χρησιμοποιήθηκε από τρομοκράτες για προπαγάνδα ή αναγνώριση στόχων και κρατικοί παράγοντες για να χειραγωγήσουν τις εκλογές και να αυξήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις κατά της Βρετανίας
iStock
«Η Μελόνι είναι πόρνη του Τραμπ» είπε συνδικαλιστής της αριστεράς – Η οργισμένη απάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού
«Δείτε μία θαυμάσια εικόνα της Αριστεράς, που επί δεκαετίες μάς προσέφερε ηθικά διδάγματα για τον σεβασμό των γυναικών», το καυστικό σχόλιο της Μελόνι
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Giorgia Meloni με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Donald Trump στη διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Γάζα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου