Κόσμος

Ο Άσαντ διεκδικεί την τέταρτη θητεία του στη προεδρία της Συρίας

Το Ανώτερο Συνταγματικό Δικαστήριο της Συρίας ενέκρινε σήμερα την αίτηση του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.

Το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως και σε άλλους δύο υποψηφίους, τον Αμπντάλα Σάλουμ Αμπντάλα και τον Μαχμούντ Άχμεντ Μάρεϊ, αν και ο Άσαντ αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στην προεδρία, την τέταρτη.

Ο Άσαντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του στην ηγεσία, κυβερνάει τη χώρα από το 2000. Η Συρία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, αν και η κυβέρνηση του Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του εδάφους της χώρας, το οποίο κάποτε βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών που προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ζήσει στη Συρία τα τελευταία 10 χρόνια, όρος που αποκλείει φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης από τις εκλογές. Οι αρχές έχουν επίσης συλλάβει πλήθος ακτιβιστών που αμφισβήτησαν την νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Η Ουάσινγκτον και η συριακή αντιπολίτευση έχουν καταγγείλει τις προγραμματισμένες εκλογές ως φάρσα που αποσκοπεί να εδραιώσει την αυταρχική διακυβέρνηση του Άσαντ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι οι εκλογές αυτές δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητεί μια πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, νέο Σύνταγμα και εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ “με τις υψηλότερες προδιαγραφές διαφάνειας και λογοδοσίας”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο δικαστήριο ράπερ συγκροτήματος της Ιρλανδίας - Ύψωσε σε συναυλία τη σημαία της Χεζμπολάχ, κατηγορείται για τρομοκρατία
Στο «μικροσκόπιο» βίντεο των μελών του συγκροτήματος καθώς φέρεται να έλεγαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και κατηγορούσαν το Ισραήλ για «γενοκτονία στη Γάζα»
Kneecap
Χαμενεΐ: «Η μάχη ξεκινά» – Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, το Ιράν εκτοξεύει υπερηχητικό πύραυλο και ο Τραμπ έτοιμος να πατήσει το κουμπί της εμπλοκής
Εκκωφαντική σιωπή από τον Λευκό Οίκο μετά τις συνομιλίες Τραμπ με Νετανιάχου - «Χτυπήσαμε εγκαταστάσεις παραγωγής μηχανών φυγοκέντρησης και όπλων στο Ιράν» υποστηρίζει το Ισραήλ
Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας αναχαιτίζει πυραύλους που εκτοξεύονται από το Ιράν
Ο Τραμπ συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για το ενδεχόμενο επέμβασης στο Ιράν – Νέες εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις Τεχεράνης και Ισραήλ
Τουλάχιστον 30 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ εκτόξευσε τη νύχτα το Ιράν - Νέα τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ και Νετανιάχου για το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης
Ντόναλντ Τραμπ