Κόσμος

Νέα κόντρα Βρετανίας – Γαλλίας για την αλιεία: Αποχώρησαν γαλλικά αλιευτικά από το Τζέρσεϊ

Τα σχεδόν 50 γαλλικά αλιευτικά που βρίσκονταν στα ανοιχτά του Τζέρσεϊ από σήμερα το πρωί αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο λόγος είναι οι όροι της αλιείας που επιβλήθηκαν στους Γάλλους ψαράδες μετά το Brexit και έτσι τα αλιευτικά άρχισαν το απόγευμα να αναχωρούν από τα ύδατα του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά στη Μάγχη, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ “παραμένουν στη θέση τους”, δήλωσε ο Λουντοβίκ Λαζαρό, ψαράς από τη νορμανδική πόλη Γκρανβίλ (Μάγχη), στο τέλος μιας συνάντησης μεταξύ των Γάλλων ψαράδων και ενός υπουργού του Τζέρσεϊ. “Τώρα εναπόκειται στους υπουργούς να μεριμνήσουν. Δεν θα μπορέσουμε πια να κάνουμε πολλά”, πρόσθεσε.

Click4more: Μάγχη: Γαλλικό αλιευτικό πέφτει πάνω σε βρετανικό σκάφος – Βίντεο ντοκουμέντο

“Η επίδειξη δύναμης έγινε. Ο πολιτικός είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει”, δήλωσε ο Ντιμιτρί Ρογκόφ, πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας.

“Δεν εξαρτάται από τους ψαράδες να πάνε και να αποκλείσουν το Τζέρσεϊ για να πάρουν αυτό που θέλουν”, πρόσθεσε. “Τώρα, εάν δεν υπάρξει επιτυχής έκβαση, ο υπουργός πρέπει να κόψει το φως”.

Προχθές, Τρίτη, η Γαλλίδα υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να καταφύγει σε “αντίποινα” εάν οι βρετανικές αρχές συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των Γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϊ, υπονοώντας πιθανές επιπτώσεις στη “μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με υποβρύχιο καλώδιο” που τροφοδοτεί το νησί από τη Γαλλία.

Σήμερα η Ανίκ Ζιραρντέν άσκησε περισσότερη πίεση: “Εύχομαι οι βρετανικές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους” να συμπεριλάβουν νέους περιορισμούς πρόσβασης στις άδειες αλιείας που χορηγούνται στους Γάλλους ψαράδες.

Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή έναν κατάλογο 41 γαλλικών αλιευτικών, από 344 αιτήσεις, που έχουν άδεια αλιείας στα ύδατα του Τζέρσεϊ, αλλά ο κατάλογος αυτός συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις “που δεν συμφωνήθηκαν, συζητήθηκαν, κοινοποιήθηκαν προηγουμένως” στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έλα Κουκ: Φοιτήτρια αντιπρόεδρος του ρεπουμπλικανικού συλλόγου, η μία νεκρή από την ένοπλη επίθεση στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ
H είδηση ότι η μία από τους δύο νεκρούς από την ένοπλη επίθεση στις ΗΠΑ, ήταν υποστηρίκτρια του κυβερνώντος κόμματος του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να δώσει πολιτική διάσταση στο στυγερό έγκλημα
Η 19χρονη Έλα Κουκ
Πώς πατέρας και γιος σκόρπιζαν τον θάνατο επί 10 λεπτά στο Σίδνεϊ - Τα νόμιμα όπλα και οι έρευνες για τη σχέση του 24χρονου με το ISIS
«Οποιοσδήποτε θα ευχόταν να έχει έναν γιο σαν τον δικό μου», λέει η μητέρα του μικρότερου δράστη - Στους 40 οι τραυματίες, 5 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση - 6 πυροβόλα όπλα είχε νόμιμα στην κατοχή του ο μεγαλύτερος δράστης
Σίδνεϊ: Πώς πατέρας και γιος σκόρπιζαν τον θάνατο επί 10 λεπτά – Τα νόμιμα όπλα και οι έρευνες για τη σχέση του 24χρονου με το ISIS
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
7
Διπλό έγκλημα στο Χόλιγουντ: Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζευγάρι βρέθηκε μαχαιρωμένο μέσα στο σπίτι τους στο Χόλιγουντ - Το ζευγάρι εντόπισε νεκρό η κόρη της οικογένειας η οποία ενημέρωσε και την αστυνομία
O Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του Μισέλ