Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Πόσο εύκολα και γρήγορα θα έρθει ο εμβολιασμός στα παιδιά 12 ως 15 ετών; Οι ειδικοί απαντούν στο newsit.gr

εμβολιασμός παιδιά
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Για μια απόφαση δύσκολη και σύνθετη, για μια απόφαση που θα χρειαστεί εχέγγυα και περισσότερο χρόνο απ’ ό, τι συνέβη με τους ενήλικες, κάνουν λόγο οι παιδίατροι μιλώντας στο newsit.gr για το θέμα του εμβολιασμού των μεγαλύτερων παιδιών κατά του κορονοϊού, το οποίο μπήκε πια στη διεθνή ατζέντα.

Πρέπει και πότε να επεκταθούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά; Καθώς ολοένα και περισσότερες ηλικιακές ομάδες μπαίνουν στο χορό του χτισίματος του τείχους ανοσίας, το ερώτημα για τον εμβολιασμό των παιδιών πέφτει πια με πιο εμφαντικό τρόπο στο τραπέζι.

Σημειώνεται εδώ ότι ο Καναδάς έγινε την προηγούμενη εβδομάδα η πρώτη χώρα που ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer για τα παιδιά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό για τους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών. Ειδικά για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως αυτές τις ημέρες συνεδριάζει ο ΕΜΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, εξετάζοντας το αίτημα των Pfizer/BioNTech. Μάλιστα, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Σεπτέμβριο τα παιδιά να πάνε εμβολιασμένα στο σχολείο.

«Πρέπει να σταθμιστεί καλά αυτή η απόφαση»

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε ακόμα στη φάση των μελετών» τονίζει στο newsit.gr η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας αλλά και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, Μαρία Τσολιά. Όπως συνεχίζει να εξηγεί: «Σε κάθε περίπτωση, είναι μια απόφαση που θα πρέπει να σταθμιστεί πολύ καλά πριν παρθεί. Πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι τα εμβόλια θα είναι απολύτως ασφαλή για τα παιδιά. Η διαδικασία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτή των ενηλίκων».

εμβολιασμός παιδιά

«Σύνθετη απόφαση ο εμβολιασμός των παιδιών, θα χρειαστούμε πολλά δεδομένα»

Τη δική του ματιά για την πολυπλοκότητα του ζητήματος, έδωσε στο newsit.gr o Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής. Όπως σημειώνει: «Όσο κατεβαίνει η ηλικιακή ομάδα τόσο πιο δύσκολα παίρνουμε την απόφαση για γρήγορο εμβολιασμό. Όσον αφορά, τους ίδιους τους γονείς πιστεύω ότι θα πάρουν πιο δύσκολα την απόφαση του εμβολιασμού για τα παιδιά τους σε σχέση με τους εαυτούς τους. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί έβαλαν ως παράμετρο την ελεύθερη απόφαση του γονέα για αυτό το θέμα.

Click4more: Κορονοϊός: «Σπαστά» ανά πενταετία θα «ανοίξουν» όλα τα εμβόλια για τους 30-44 ετών! Ποιοι θα προηγηθούν

Κατ’ αρχάς, οι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους δεν θα πάθουν κάτι σοβαρό από τον covid. Γνωρίζουν ότι η συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στον κορονοϊό είναι πολύ πιο διαφορετική απ’ ο, τι στους ενήλικες. Αυτό δε σημαίνει ότι οι γονείς θα είναι αρνητικοί, σημαίνει απλώς ότι θα το σκεφτούν καλά. Τα όσα έχουν ήδη ακουστεί σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων ως τώρα θα παίξουν ρόλο στην απόφασή τους. Σκεφτείτε πως ελλείψει των οικογενειακών γιατρών ή και οικογενειακών παθολόγων στην Ελλάδα, οι παιδίατροι, που είμαστε μια ειδικότητα που ‘βρισκόμαστε’ σε κάθε σπίτι, δεχθήκαμε και συνεχίζουμε να δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα από γονείς για να τους συμβουλέψουμε τι να κάνουν με τον εαυτό τους και τον εμβολιασμό. Φαντάζεστε λοιπόν πως αν και εφόσον έρθει η σειρά των παιδιών από 12 ως 15 ετών, θα φιλτράρουμε ένα νευραλγικό κομμάτι της διαδικασίας του εμβολιασμού αυτής της ομάδας, δεδομένου μάλιστα ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι παρακολουθούμε σε τακτική βάση τουλάχιστον το 70% των παιδιών στην Ελλάδα. Είμαστε δε, αυτοί που σε συντριπτικό βαθμό εμβολιάζουμε τα παιδιά».

εμβόλιο

Τι θέλουν να δουν οι παιδίατροι για να πειστούν για τον εμβολιασμό σε αυτή την ηλικία

Όσο για αυτή καθ’ εαυτή την γνώμη των παιδιάτρων για τον εμβολιασμό σε αυτό το ηλικιακό group, ο κος Νταλούκας λέει πως οι παιδίατροι θα πρέπει να πειστούν διεξοδικά για την ασφάλεια των εμβολιασμών στα παιδιά. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Ο οργανισμός των παιδιών είναι πιο ανώριμος σε σχέση με αυτόν των ενηλίκων και ακριβώς επειδή το προσδόκιμο ζωής που έχουν τα παιδιά είναι μεγάλο δεν μπορούμε να μιλάμε απλώς για πιθανότητες για θρομβώσεις ή άλλες παρενέργειες χρησιμοποιώντας τη φράση ‘τα οφέλη είναι περισσότερα από το ρίσκα’. Τα εμβόλια για τους ενήλικες έγιναν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με έκτακτες άδεις κυκλοφορίας. Στα παιδιά δεν θα συμβεί αυτό και δεν έχει και λόγο να συμβεί. Η θνητότητα αλλά και τα περιστατικά νοσηλείας σε αυτή την ομάδα είναι σαφώς μικρότερα.

Click4more: ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την διεκδίκηση αποζημιώσεων σε ενδεχόμενες βλάβες από τον εμβολιασμό

Από την άλλη, το ότι τα παιδιά αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα με τον κορονοϊό, ακόμα και σε μικρό ποσοστό, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο Παίδων Αγία Σοφία έδειξε ότι παιδιά που νόσησαν με κορονοϊό και νοσηλεύτηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις, εμφάνισαν στη συνέχεια προβλήματα διαβήτη ενώ είδαμε και στην Ελλάδα τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε το σύνδρομο MIS-C σε παιδιά που κόλλησαν κορονοϊό. Ο εμβολιασμός μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο λοιπόν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κο Νταλούκα θα πρέπει να έχουμε πολλά δεδομένα στα χέρια μας πριν προχωρήσουμε στον εμβολιασμό των παιδιών κατά της covid-19 και όπως καταλήγει ο ίδιος: «είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι τα δεδομένα δεν θα έρθουν γρήγορα. Θα πρέπει οι παιδίατροι να πειστούμε για να πείσουμε με τη σειρά μας και τους γονείς. Θα πρέπει οι επαγγελματίες παιδίατροι να συμμετάσχουμε μέσα από τα ιατρεία μας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεν θα έχει επιτυχία αυτή η απόφαση αν τα παιδιά παραπεμφθούν απλώς στα εμβολιαστικά κέντρα όπως συμβαίνει τώρα με τους ενήλικες».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Φωτογραφία αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις