Πολιτική

Γλυκά Νερά: Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας

Ερώτηση για τις ενέργειες του υπουργείου Δικαιοσύνης «προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες για το διαρραγέν απόρρητο της δικογραφίας του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας στα Γλυκά Νερά» κατέθεσαν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρωτοβουλία για την ερώτηση σε ό,τι αφορα στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από τη δικογραφία για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά ήταν του βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρου Αυλωνίτη και του τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους, «προκαλεί αποτροπιασμό σε κάποιον, που θέλει να σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό του, να βλέπει και να διαβάζει από δημοσιογράφους της “μαύρης” δημοσιογραφίας ολόκληρα αποσπάσματα από την ποινική δικογραφία και κυρίως τις λεπτομέρειες της ζωής του ζευγαριού των Γλυκών Νερών, που δεν έχουν σχέση με την οφειλόμενη ενημέρωση που πρέπει να παρέχουν». Αναρωτιούνται μάλιστα για «πώς διέρρευσαν τα έγγραφα αυτά, ακόμη και το ημερολόγιο του θύματος; Ποιος τα έδωσε στη δημοσιότητα;» και σημειώνουν ότι «ο αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας (προανακριτικός υπάλληλος) που διενήργησε την προανάκριση όφειλε να προστατεύσει το απόρρητο της όλης διαδικασίας και να μη διαρρεύσει απολύτως τίποτα.

glykanera spiti

Όταν η υπόθεση διαβιβάζεται από αυτόν στον αρμόδιο εισαγγελέα για την άσκηση ή μη της ποινικής διώξεως και μετά από τον εισαγγελέα στον τακτικό ανακριτή, την ευθύνη της διαφύλαξης του απορρήτου των συλλεγέντων εγγράφων και στοιχείων την έχουν πλέον αποκλειστικά αυτοί και οι γραμματείς τους. Κανένας άλλος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «τα άτομα που είχαν πρόσβαση στη δικογραφία είναι απολύτως γνωστά και απολύτως γνωστός φυσικά είναι και ο δικηγόρος υπεράσπισης του φερομένου ως δράστη από την ημέρα λήψεως της δικογραφίας για να ασκήσει το υπερασπιστικό του έργο, δηλαδή από την ημέρα που ο πελάτης του έλαβε την ιδιότητα του ύποπτου η του κατηγορουμένου. Τελικά όμως και πάλι», προσθέτουν, «τα έγγραφα της δικογραφίας βρίσκονται σε χέρια δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και γενικά ατόμων που καμία εργασία δεν έχουν με την υπόθεση και μοναδικός στόχος είναι να σοκάρουν την κοινή γνώμη και να ικανοποιήσουν την αδηφάγα περιέργειά τους».

Οι 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να «ερευνηθούν οι ενδεχόμενες “διαρροές” των εγγράφων και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες κατά παντός υπευθύνου που δι’ ενεργειών ή παραλείψεών του διέρρευσαν στον Τύπο στοιχεία της δικογραφίας του εγκλήματος των Γλυκών Νερών. Επιπλέον πρέπει διερευνηθεί αν η δημοσιοποίηση των στοιχείων μέσω του Τύπου είναι ποινικά αξιόλογη πράξη και πώς έλαβαν τα στοιχεία αυτά τα ΜΜΕ», υπό την απόλυτη, φυσικά προϋπόθεση να μη θιγεί, όπως αναφέρουν, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας, όπως πρέπει αυτό να ασκείται μέσα στο θεσμικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες για το διαρραγέν απόρρητο τους δικογραφίας του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας στα Γλυκά Νερά;
  2. Σκοπεύετε να λάβετε πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατευθεί το απόρρητο των δικογραφιών από τους μη έχοντες έννομο συμφέρον με την εκάστοτε δικογραφία;

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωστής Χατζηδάκης για ανομία στα πανεπιστήμια: Διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια, απόδοση ευθυνών και στους πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο
«Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει»
Αστυνομική επιχείρηση σε υπό κατάληψη χώρο του ΑΠΘ 1
Στο προσκήνιο η δημιουργία συντονιστικού οργάνου τομεαρχών στο ΠΑΣΟΚ - Οι κινήσεις Ανδρουλάκη και ο ρόλος Σκανδαλίδη
Σήμερα αναμένεται να  πραγματοποιηθεί  μία ευρεία σύσκεψη  υπό την προεδρεία του Νίκου Ανδρουλάκη με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματος
O Νίκος Ανδρουλάκης 2
«Όχι» στη Ζωή Κωνσταντοπούλου από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά σε συνάντηση για την προανακριτική
Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας αναμένεται να απευθυνθεί ξανά στους τέσσερεις πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και στην Ελληνική Λύση και την Νίκη
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου