Κόσμος

Μακελειό στην Αϊτή! Αντίποινα για το θάνατο αστυνομικού με… 15 δολοφονίες – ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Άγριο μακελειό έλαβε χώρα χτες βράδυ στην Αϊτή, με 15 ανθρώπους να εκτελούνται εν ψυχρώ στο Πορτ ο Πρενς.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα μωρό, ένας δημοσιογράφος και μια ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης, με την αστυνομία να ανακοινώνει πως οι δολοφονίες έγιναν από συμπαθούντες συνδικαλιστή της αστυνομίας που είχε σκοτωθεί μερικές ώρες νωρίτερα.

Φωτογραφίες των πτωμάτων του δημοσιογράφου Ντιέγκο Σαρλ, πεσμένου στο έδαφος, και της Αντουανέτ Ντικλέρ, φεμινίστριας και μέλους κόμματος της αντιπολίτευσης, στο τιμόνι του αυτοκινήτου της, μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από αϊτινούς χρήστες τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτά τα δύο θύματα ήταν ηλικίας 33 ετών.

Κάποιες από τις εικόνες που διέρρευσαν

«Σε αντίποινα για τη δολοφονία του Γκερμπί Ζιφράρ σύμμαχοί του οργάνωσαν επίθεση που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ειρηνικών πολιτών. Ανάμεσά τους ήταν ο δημοσιογράφος Ντιέγκο Σαρλ του ραδιοφώνου Vision 2000 και η Αντουανέτ Ντικλέρ», είπε ο επικεφαλής της αϊτινής αστυνομίας, ο Λεόν Σαρλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ούτε να αποκαλύψει ποια στοιχεία τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό αυτόν.

Ο Γκερμπί Ζιφράρ ήταν εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής ένωσης αστυνομικών SPNH-17, που βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με την ηγεσία της αστυνομίας.

Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της Αϊτής είπε ακόμη ότι διενεργείται έρευνα «για να βρεθούν όλοι οι αυτουργοί και οι συναυτουργοί των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν».

Σφοδρές αντιδράσεις από τις δηλώσεις για τις δολοφονίες

Οι δηλώσεις που έκανε ο Λεόν Σαρλ προκάλεσαν αντιδράσεις από δημοσιογράφους και μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες αμφισβήτησαν ανοικτά το κατά πόσο ευσταθούν.

«Το να βγαίνει με τέτοια ευκολία και να λέει ‘ξέρουμε ότι η διπλή δολοφονία του Ντιέγκο Σαρλ και της Αντουανέτ Ντικλέρ έγινε από το τάδε συνδικάτο’ θεωρούμε πως είναι κάτι που έγινε με υπερβολική βιασύνη και, πάνω απ’ όλα, με υπερβολική ελαφρότητα», τόνισε η Μαρί-Ροζί Ογκίστ Ντουσενά του Εθνικού Δικτύου Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Μαξνόλντ Γκιγιόμ, αδελφός της δημοφιλούς αϊτινής τραγουδίστριας Ρουτσέλ Γκιγιόμ, είναι επίσης ανάμεσα στα δεκαπέντε θύματα, γνωστοποίησε η τελευταία σε αναρτήσεις της στην κρεολική γλώσσα στους λογαριασμούς της σε social media.

Η σφαγή διαπράχθηκε ενώ η δράση συμμοριών στην Αϊτή έχει μετατραπεί σε μάστιγα από την αρχή της χρονιάς. Στις αρχές Ιουνίου, συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους υποβαθμισμένων συνοικιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Jimmy Cherizier, alias Barbecue, a former police officer, head of so-called G9 federation of nine gangs formed last year, reacts while holding a gun surrounded by gang members wielding machetes and guns in Port-au-Prince, Haiti June 23, 2021. in this screen grab taken from a video. Video recorded June 23, 2021. REUTERS

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση άρνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκχυδαϊσμού της ζωής . Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, να μετράμε πτώματα κάθε μέρα», έκρινε η Ντουσενά.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία της μετά το μακελειό. «Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις απώλειες ζωών και τη γενική ανασφάλεια εξαιτίας της βίας των συμμοριών», ανέφερε μέσω Twitter. «Η βία, η διαφθορά και η ατιμωρησία εμποδίζουν την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Αϊτής και την προσδοκία του αϊτινού λαού να αποκτήσει μια καλύτερη ζωή εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Από τη δική τους πλευρά, μετά τη δολοφονία του συναδέλφου τους, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης στην Αϊτή δεν φάνηκαν να τρέφουν και πολλές ψευδαισθήσεις.

Όπως πάντα «οι δικαστικές αρχές θα ανακοινώσουν πως διενεργούν έρευνες – που δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Έχουμε συνηθίσει», ήταν η αντίδραση του Ζακ Ντεροζιέ, του γενικού γραμματέα της ένωσης των αϊτινών δημοσιογράφων.

Gang members wielding machetes and guns stand in formation in Port-au-Prince, Haiti June 23, 2021. in this screen grab taken from a video. Video recorded June 23, 2021. REUTERS

Μνήμες από τη δολοφονία του Ζαν Ντομινίκ

Η εμβληματική υπόθεση της δολοφονίας τον Απρίλιο του 2000 του πιο γνωστού αϊτινού δημοσιογράφου την εποχή, του Ζαν Ντομινίκ, έμεινε και παραμένει ως και σήμερα αδιαλεύκαντη.

«Δεν υπήρξε δικαιοσύνη για τον Ζαν Ντομινίκ, όπως δεν θα υπάρξει δικαιοσύνη ούτε για τον Ντιέγκο», προεξόφλησε ο Ασάντ Βολσί, επικεφαλής του Gazette Haïti, ειδησεογραφικού ιστότοπου με τον οποίο ο εκλιπών συνεργαζόταν για δύο χρόνια.

Ο φωτοειδησεογράφος Βλαντιμίρ Λεγκανέρ δεν επέστρεψε ποτέ από το ρεπορτάζ που πήγε να κάνει τον Μάρτιο του 2018 στη συνοικία Μαρτισάν, σήμερα θέατρο των εχθροπραξιών μεταξύ συμμοριών. Η αστυνομία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα ευρήματα των εξετάσεων του γενετικού υλικού που συνέλεξε από ανθρώπινα υπολείμματα μετά την εξαφάνισή του.

Οι έρευνες για τις δολοφονίες άλλων δύο αϊτινών δημοσιογράφων, που διαπράχθηκαν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2019, παραμένουν άκαρπες ως σήμερα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι το πυραυλικό σύστημα Patriot που στέλνει η Ελλάδα στην Κάρπαθο
Πρόκειται για το σημαντικότερο αμυντικό πυραυλικό σύστημα του αμερικανικού στρατού - Μια συστοιχία Patriot είναι ιδιαίτερα ακριβή, με την πλήρη εγκατάσταση των εκτοξευτών, των ραντάρ και των πυραύλων αναχαίτισης να κοστίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια
FILE - A Patriot missile mobile launcher is displayed outside the Fort Sill Army Post near Lawton, Okla., on March 21, 2023. (AP Photo/Sean Murphy, File)
Μπιλ Κλίντον για Επστάιν: «Πίστευα ότι τα κορίτσια στο αεροπλάνο του ήταν αεροσυνοδοί»
Το όνομα του 79χρονου Μπιλ Κλίντον και φωτογραφίες του εμφανίζονται επανειλημμένα σε ντοκουμέντα που σχετίζονται με τις έρευνες αναφορικά με τις εγκληματικές δραστηριότητες του Τζέφρι Επστάιν, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι
Ο Μπιλ Κλίντον
Ο Τραμπ «δείχνει τα δόντια» του: «Έχουμε απεριόριστο απόθεμα πυρομαχικών, οι πόλεμοι μπορούν να κρατήσουν για πάντα»
Κατηγόρησε τον «κοιμισμένο» Τζο Μπάιντεν πως ξόδεψε χρόνο και χρήματα για να βοηθήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρίζοντάς του υπερσύγχρονο εξοπλισμό
Ντόναλντ Τραμπ
Πολεμικό ντόμινο στη Μέση Ανατολή: Η Ελλάδα στέλνει συστοιχία Patriot στην Κάρπαθο, νέος συναγερμός στην Κύπρο, εκρήξεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ – «Ο πόλεμος δεν θα είναι ατελείωτος» λέει ο Νετανιάχου
Για πόλεμο 4 με 5 εβδομάδων έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ - Δείτε live όλες τις εξελίξεις
Επίθεση στην Τεχεράνη
Στο «κόκκινο» η Κύπρος- Αναφορές για αναχαιτήσεις drones ανοικτά της Λεμεσού μετά τα μεσάνυχτα
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση ωστόσο τις τελευταίες ώρες πολλοί χρήστες στα social media κάνουν λόγο για εκρήξεις που ακούγονται από διαφορετικές κατευθύνσεις
Το drone που καταγράφηκε πάνω από τη Λεμεσό
5