Κόσμος

Τουρκία: Συνεχίζουν να καταστρέφουν τα πάντα οι φωτιές – 4 νεκροί, αφανίστηκαν περιουσίες

Οι μεγάλες φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται στην νότια Τουρκία, με τον απολογισμό των θυμάτων να έχει φτάσει τους τέσσερις νεκρούς και δεκάδες χωριά να έχουν εκκενωθεί, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Μέτωπα φωτιάς κατακαίνε δασικές εκτάσεις στις περιοχές της Μαναβγκάτ, της Αλάνιας, των Αδάνων, της Μερσίνης, της Αλικαρνασού (Μπόντρουμ) και της Μαρμαρίς, κοντά σε τουριστικές περιοχές της νότιας Τουρκίας. Εξαπλώθηκαν σε κατοικημένες ζώνες εξαιτίας των σφοδρών ριπών ανέμων.

Οι πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους σε 25χρονο εθελοντή που πήγε στη Μαρμαρίς για να συμμετάσχει στις προσπάθειες κατάσβεσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Δεκάδες σπίτια, χωράφια και στάβλοι σε πολλά χωριά απανθρακώθηκαν.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χάθηκαν 150 βοοειδή και χίλια αμνοερίφια, 6.000 στρέμματα αγροτικών γαιών και 500 στρέμματα με θερμοκήπια υπέστησαν ζημιές», ανέφερε χθες Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Γεωργίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε την Τετάρτη σε δάσος της Μαναβγκάτ, στην επαρχία της Αττάλειας (Αντάλια), προτού εξαπλωθεί.

A forest fire burns near the town of Manavgat,  east of the resort city of Antalya, Turkey, July 29, 2021. REUTERS

Εκκένωση δεκάδων χωριών

Αντιμέτωπες με την επέκταση των πύρινων μετώπων, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση δεκάδων χωριών. Ξενοδοχείο στην τουριστική πόλη της Αλικαρνασού επίσης εκκενώθηκε.

Πλάνα που εικονίζουν κατοίκους καθώς έχουν καταληφθεί από πανικό και τρέχουν για να σωθούν σε δρόμους που φωτίζουν οι φλόγες μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Πηχτός καπνός κάλυπτε έναν πορτοκαλί ουρανό πάνω από συγκρότημα ξενοδοχείων πλάι στη θάλασσα στη Μαναβγκάτ.

Τουλάχιστον 183 άνθρωποι, οι περισσότεροι με αναπνευστικά προβλήματα διότι εισέπνευσαν καπνό, τρεις με εγκαύματα, εισήχθησαν σε νοσοκομεία.

Δέκα άνθρωποι παγιδευμένοι σε πλεούμενο σε λίμνη περικυκλωμένη από τις φλόγες διασώθηκαν χθες από σωστικά συνεργεία.

A burnt house is seen as a massive forest fire spread to the town of Manavgat, 75 km (45 miles) east of the resort city of Antalya, Turkey, July 28, 2021. REUTERS

Υποψίες για εμπρησμούς

Πάνω από 4.000 πυροσβέστες, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροσκαφών, προσπαθούν να περιορίσουν τα μέτωπα.

Η πρεσβεία της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες μέσω Twittet ότι τρία ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη έφθασαν και συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια στον ομόλογό του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την ετοιμότητα της Αθήνας να «παράσχει βοήθεια εάν ζητηθεί», ανακοίνωσε χθες βράδυ το ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ από την πλευρά του εξέφρασε μέσω Twitter την αλληλεγγύη της χώρας του στην Τουρκία και διαβεβαίωσε επίσης ότι το Μπακού είναι έτοιμο να της προσφέρει «υποστήριξη».

Plumes of black smoke rise from the forest around Manavgat, 75 km (45 miles) east of the resort city of Antalya, Turkey, July 28, 2021. REUTERS

Θερμοκρασία στους 40 βαθμούς και ισχυροί άνεμοι

Οι φωτιές μαίνονται καθώς οι θερμοκρασίες βρίσκονταν χθες στους 40° Κελσίου και έπνεαν άνεμοι με ριπές ταχύτητας 50 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Η εκδήλωση πολλαπλών εστιών ταυτόχρονα ωθεί τις τουρκικές αρχές να τονίζουν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές να οφείλονται σε εγκληματικές ενέργειες, σε εμπρησμούς.

Το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη Μαναβγκάτ «σε τέσσερα διαφορετικά σημεία» οδηγεί στην υποψία πως «επρόκειτο για εμπρησμό», όμως «δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες προς το παρόν», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Αττάλειας, ο Μουχίτιν Μπετζέκ.

Ο εισαγγελέας στη Μαρμαρίς διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει τα αίτια της δασικής πυρκαγιάς σε αυτήν την περιοχή, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Θα προσφερθεί όλη η υποστήριξη που χρειάζονται οι πυροπαθείς συμπολίτες μας», δήλωνε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμευόμενος ότι τα αίτια των πυρκαγιών θα ερευνηθούν διεξοδικά το ταχύτερο δυνατόν.

A residential area burns during a forest fire near the town of Manavgat, east of the resort city of Antalya, Turkey, July 29, 2021. REUTERS

A forest fire burns near the town of Manavgat,  east of the resort city of Antalya, Turkey, July 29, 2021. REUTERS

A burnt house is seen as a massive forest fire spread to the town of Manavgat, 75 km (45 miles) east of the resort city of Antalya, Turkey, July 28, 2021. REUTERS

A firefighter cools a burnt house as a massive forest fire spread to the town of Manavgat, 75 km (45 miles) east of the resort city of Antalya, Turkey, July 28, 2021. REUTERS

Plumes of black smoke rise from the forest around Manavgat, 75 km (45 miles) east of the resort city of Antalya, Turkey, July 28, 2021. REUTERS

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι φανταστική» – «Μου αρέσουν τα κομπλιμέντα», απάντησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει να συναντήσει τη «φανταστική» πρόεδρο, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ντόναλντ Τραμπ
Σκιές στο παρελθόν του Πάπα Λέοντα 14ου: Κατηγορίες για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς σε Σικάγο και Περού
«Η σιωπή είναι αμαρτία. Ο Ιησούς θέλει να σταματήσουμε αυτά τα πράγματα, όχι να δημιουργούμε έναν εύφορο κήπο όπου ανθίζει η σεξουαλική κακοποίηση», λέει ένα από τα θύματα
Ο νεοεκλεγείς Πάπας Λέων ΙΔ', Αμερικανός καρδινάλιος Robert Prevost