Κόσμος

Αφγανιστάν – Ζοζέπ Μπορέλ: «Καταστροφική εξέλιξη» – Παγκόσμια ανασφάλεια από την επικράτηση των Ταλιμπάν

Για «νέα επώδυνη πραγματικότητα στο Αφγανιστάν» και μία «καταστροφή» έκανε λόγο ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι εξελίξεις θα έχουν ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην ασφάλεια», εκτίμησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, μιλώντας στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τους νέους κυρίαρχους του Αφγανιστάν, τους αντάρτες Ταλιμπάν, ο Zoζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι επαφή μαζί τους «δεν συνεπάγεται και αναγνώρισή τους».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ επισήμανε, επίσης, ότι χρειάζεται στήριξη όχι μόνο για εκείνους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, αλλά και για εκείνους που θέλουν να μείνουν.

Αφγανιστάν: Μεταναστευτικές ροές

Ανέφερε πως 106 μέλη του προσωπικού της ΕΕ με τις οικογένειές τους προσγειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (18.08.2021) στη Μαδρίτη, ωστόσο όπως σημείωσε υπάρχουν ακόμη 300 που προσπαθούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που «υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της ΕΕ».

Click4more: Αφγανιστάν: Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ σε πλήθος – Νεκροί από πυρά και ποδοπάτημα

Σχετικά με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών και οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη για κοινή προσέγγιση της ΕΕ και αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις θα έχουν ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, επειδή αυτό που συνέβη είναι το πιο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπριζίτ Μπαρντό: Η στροφή προς τον ακτιβισμό, η αποστασιοποίηση από τον φεμινισμό και η Μαρίν Λε Πεν ως «σύγχρονη Ιωάννα της Λωραίνης»
Η Μπαρντό προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των ακροδεξιών πολιτικών της απόψεων, των σχολίων της για το Ισλάμ και τη μετανάστευση, για την υποκίνηση φυλετικού μίσους αλλά και το ότι αντιτάχθηκε στο κίνημα MeToo
Μπριζίτ Μπαρντό
Το Σεντ Τροπέ αποχαιρετά τη Μπριζίτ Μπαρντό: Βοήθησε να λάμψει η πόλη μας
Το 1956, η μυρωδιά του σκανδάλου γύρω από την ταινία «Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα» του Ροζέ Βαντίμ, τότε συζύγου της Μπριζίτ Μπαρντό, τοποθέτησε την ηθοποιό και το ψαροχώρι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων
Το σπίτι της στο Σέντ Τροπέ