Κόσμος

Κιμ Γιονγκ Ουν: «Βιτρίνα» η προσφορά των ΗΠΑ για διάλογο

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Βόρεια Κορέα στο απόλυτο αδιέξοδο, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να απορρίπτει την προσφορά της Ουάσινγκτον για διάλογο. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχωρά σε έκτακτη συνεδρίαση μετά την εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ. 

Για μια «βιτρίνα» προκειμένου «να καλύψουν τη διπροσωπία τους και τις εχθρικές ενέργειές τους» έκανε λόγο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, αναφερόμενος στην προσφορά των ΗΠΑ για διάλογο. «Από την έλευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, η στρατιωτική απειλή των ΗΠΑ και η εχθρική πολιτική τους απέναντί μας δεν έχουν αλλάξει διόλου, έχουν γίνει πιο δόλιες», είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια μακροσκελούς ομιλίας του ενώπιον της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, του «κοινοβουλίου» της χώρας, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα Rodong Sinmun.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες»

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως είναι διατεθειμένη να οργανώσει συναντήσεις με βορειοκορεάτες αξιωματούχους οπουδήποτε, οποτεδήποτε και χωρίς προαπαιτούμενα, προκειμένου να ξαναρχίσουν συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας της Ασίας.

«Η πολιτική μας έχει στόχο σταδιακή και πρακτική προσέγγιση για σοβαρή και βιώσιμη διπλωματία (στη σχέση) με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για συναντήσεις με βορειοκορεάτες αξιωματούχους χωρίς προαπαιτούμενα. Ελπίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα ανταποκριθεί θετικά στην προσφορά μας», πρόσθεσε.

Η αναβάθμιση των εξοπλιστικών της Βόρειας Κορέας 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας προχώρησαν θεαματικά. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει κάνει καμιά πυρηνική δοκιμή ούτε εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από το 2017. Όμως αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου, κάτι που εάν ισχύει αποτελεί μείζονα πρόοδο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.

Έκτακτη συνεδρίαση στο ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε κατεπειγόντως και σήμερα το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) θα διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση αφιερωμένη στη Βόρεια Κορέα με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενημέρωσαν διπλωμάτες. Παραμένει ασαφές το εάν θα υιοθετηθεί κοινή ανακοίνωση από το ΣΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Πολεμική νύχτα για Ινδία και Πακιστάν: Το Νέο Δελχί έστειλε πυραύλους στο Κασμίρ – «Απάντησαν» με αντίποινα
Η Ινδία χτύπησε σε έξι τοποθεσίες στο Πακιστάν που απάντησε με πυρά πυροβολικού - Οκτώ Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 35 έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα, σύμφωνα με τον νέο επίσημο απολογισμό
Η Ινδία επιτέθηκε στο Πακιστάβ 3
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο