Κόσμος

Κορονοϊός – Νέα Υόρκη: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς

Η πολιτεία και η πόλη της Νέας Υόρκης, που επλήγησαν σφοδρά από τον κορονοϊό, είναι οι πρώτες στις ΗΠΑ που πειραματίζονται με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών. Την απόφαση αυτή αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια. 

Από τη Δευτέρα λοιπόν το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων στη Νέα Υόρκη – 520.000 άνθρωποι – πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Διαφορετικά θα αναστέλλεται η καταβολή του μισθού τους και θα κινδυνεύουν με απόλυση.

Η Δημοκρατική κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκαλ αρχικά είχε προκαλέσει έκπληξη όταν είχε προειδοποιήσει ότι θα κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά για να αντικαταστήσει τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς, φοβούμενη μια χαοτική κατάσταση στα νοσοκομεία. Ωστόσο τελικά εξέφρασε την ικανοποίησή της που κανένα νοσοκομείο δεν έκλεισε λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2020 ο κορονοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 56.000 ανθρώπων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, σε συνολικό πληθυσμό 20 εκατομμυρίων, εκ των οποίων οι 34.000 μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Ικανοποιητικά τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών

Η Χόκαλ, η οποία διαδέχθηκε τον Άντριου Κουόμο στις 25 Αυγούστου, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την αύξηση του ποσοστού των υγειονομικών που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19, το οποίο χθες Τετάρτη έφτασε το 87%. Το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας που έχει λάβει μία δόση εμβολίου αυξήθηκε επίσης για να περάσει από το 71% που ήταν στις 24 Αυγούστου, στο 82% στις 20 Σεπτεμβρίου και το 92% τη Δευτέρα.

Για την Χόκαλ, που αντιμετωπίζει ένα από τα πρώτα πολιτικά της τεστ, αυτό “αποδεικνύει ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών είναι απλώς σωστή”, αν και υπήρξαν αρκετές προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον του μέτρου, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Στη Νέα Υόρκη υπήρχαν χθες λίγοι περισσότεροι από 3.000 υγειονομικοί που δεν είχαν εμβολιαστεί σε σύνολο 43.000, έναντι περίπου 5.000 στις αρχές της εβδομάδας και περίπου 8.000 την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ο δρ. Μίτσελ Κατς διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών της πόλης.

Όμως η κατάσταση δεν είναι ίδια σε όλα τα νοσοκομεία της πολιτείας.

«Τεστ» η υποχρεωτικότητα για τη Νέα Υόρκη

Το νοσοκομείο του Μπάφαλο, που διαθέτει περίπου 600 κλίνες, χρειάστηκε να θέσει σε “αργία άνευ αποδοχών” περίπου το 5% του προσωπικού του, δηλαδή 167 εργαζόμενους σε σύνολο 3.303. Το ποσοστό των ανεμβολίαστων μάλιστα έφτασε το 20% στη μονάδα μακρά θεραπείας που διαχειρίζεται το νοσοκομείο στην οποία εργάζονται 474 άνθρωποι από τους οποίους περίπου 100 δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Κατά συνέπεια το νοσοκομείο αναγκάστηκε να αναβάλει μη επείγουσες επεμβάσεις και να προσαρμόσει το ωράριο λειτουργίας του.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών αποτελεί τεστ για την πόλη της Νέας Υόρκης προτού τεθεί σε ισχύ η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς, ένα μέτρο που αναβλήθηκε ως αύριο έπειτα από δικαστική απόφαση.

“Κάντε την πρώτη δόση ή μην έρθετε να εργαστείτε τη Δευτέρα. Εσείς αποφασίζετε”, έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Αν και η πλειονότητα των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί ήδη, τα συνδικάτα του κλάδου και διευθυντές σχολείων έχουν προειδοποιήσει ότι μια πολύ βίαιη εφαρμογή του μέτρου ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Ακολουθεί και η Καλιφόρνια

Την απόφαση των αρχών της πολιτείας της Νέας Υόρκης αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες, όπως η Καλιφόρνια που καθιστά από σήμερα υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών, αν και εκεί θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και οι ανεμβολίαστοι εφόσον κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ο Μασκ εκδικείται τον Τραμπ»: Ο βιογράφος του μεγιστάνα αποκαλύπτει τα κίνητρα πίσω από την ίδρυση του «Κόμματος της Αμερικής»
«Ως επιχειρηματίας είναι τεχνοκρατικά ικανός, αλλά αδίστακτος ως προς τη διαχείριση ανθρώπων» σημειώνει ο Ολιβιέ Λασκάρ - Οι έξι προκλήσεις για το νέο κόμμα Μασκ, σύμφωνα με την Washington Post
Έλον Μασκ
Πυρά Τραμπ κατά Μασκ: «Εκτροχιάζεται και εξελίσσεται σε σκέτη καταστροφή» – Η ειρωνική απάντηση του δισεκατομμυριούχου
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε γελοία την απόφαση του Έλον Μασκ για νέο κόμμα και του θύμισε ότι αυτό των Ρεπουμπλικανών είναι πολύ επιτυχημένο
Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ
Κρίσιμη συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ: Άκαρπες οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
«Βγάλαμε ήδη πολλούς ομήρους, αλλά σε ό,τι αφορά τους ομήρους που απομένουν, θα βγει καλός αριθμός. Νομίζουμε πως θα γίνει αυτή την εβδομάδα» είπε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Έφτασαν τους 82 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας, ανάμεσά τους και 28 παιδιά - Δύσκολο το έργο των διασωστών
Ο κυβερνήτης της κομητείας Κερ, Λάρι Λίθα, μάλιστα, προειδοποίησε για νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως πιθανόν θα επισκεφθεί την πολιτεία Τέξας την Παρασκευή (11η Ιουλίου)
Βυθισμένα αυτοκίνητα από τις πλημμύρες στο Τέξας
3